Jovanović: Republika Vojvodini ukida inspekcijski nadzor

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 29. 09. 2015. | Komentara: 0

Jovanović: Republika Vojvodini ukida inspekcijski nadzor

NOVI SAD - Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Aleksandar Jovanović upozorio je danas da se novim Zakonom o inspekcijskim službama u obrazovanju, koji će se uskoro naći u javnoj raspravi, Vojvodini i svim lokalnim samoupravama ukida nadležnost inspekcijskog nadzora.

LSV

Jovanović je u izjavi za RTV ocenio da se takva odluka republičkih vlasti kosi sa svim evropskim i načelima savremene politike.

- Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje ima jednog člana u radnom telu koje radi na izradi nacrta tog zakona i sada je i zvanično da predstavnici republike ne žele više o tome ni da razgovaraju - istakao je zamenik pokrajinskog sekretara. On je dodao i da je ta institucija i zvanično uputila svoj protest u formi dopisa Ministarstvu prosvete. Jovanović je objasnio da je Vojvodini poverena nadležnost inspekcijskog nadzora i da je Pokrajina obavljala u najvećoj meri drugostepeni nadzor, dok su lokalne samouprave imale prvostepenu ulogu kontrole.

- Novim zakonom sve se to briše i ceo inspekcijski nadzor se prebacuje na resorno ministarstvo, dok drugi stepen nadzora zasad nije predviđen - objasnio je on i ocenio da će, ako takav zakonski akt bude usvojen, Vojvodina i njene lokalne samouprave imati obaveze bez nadležnosti i mogućnosti kontrole.

- Mi ćemo i dalje imati obaveze kao što su obnove predškolskih, osnovnih i srednjih škola, njihovo opremanje, plaćanje usavršavanja osoblja, putovanja učenika i ostalog, a nećemo imati nikakav nadzor nad njihovim funkcionisanjem - objasnio je zamenik resornog pokrajinskog sekretara.

Jovanović je poručio i da će to ugroziti kvalitet kontrole rada ustanova obrazovanja. On je dodao i da su to poslovi na dnevnom nivou, koji zahtevaju brzo rešavanje.

- A ovakvim predlozima se centar svih odlučivanja i moći koncentriše u Beogradu. I to patološko stanje centralizacije je sve gore i gore i nije dobar signal - ocenio je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

(BILSV, 29.09.2015)



Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook