Kad god se nešto desi na Kosovu, gori Vojvodina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 10. 11. 2011. | Komentara: 0

Kad god se nešto desi na Kosovu, gori Vojvodina

NOVI SAD - Kad god se nešto desi na Kosovu, odmah počne da gori Vojvodina. I to smo imali svaki put. Svaki put kad je nešto na Kosovu, onda ekstremisti počnu da razbijaju po Vojvodini i prebijaju ljude i bodu ih nožem.



Samo što se o tome ne priča jer severna pokrajina nije tako atraktivna - rekao je večeras u emsiji „Jedan na jedan" na Radio-televiziji Vojvodine predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Kao primer, on je naveo devastaciju gradova u Vojvodini nakon nereda na Kosovu 17. marta 2004. godine, a na primedbu voditeljke da se to dešavalo širom Srbije, Čanak je rekao:

- To je tačno. Jedino što u Nišu i u Beogradu ne možete od toga da napravite međunacionalni problem kao što se događa po Vojvodini.

Kosovski mit

On je rekao i da se Kosovom manipuliše u zadnjih 99 godina od kako je ono u sastavu Srbije, i da „ko to ne razume, taj ništa ne razume".

- Slobodan Milošević je na kosovskom mitu i na priči da niko ne sme da vas bije, dobio poverenje miliona građana Srbije. Sada smo došli u poziciju da više nije, niko ne sme da vas bije, nego, niko ne sme da vas ubija. Pa potpuno je jasno da u tom kontinuumu jedino što se ne menja je pogrešna politika - rekao je predsednik LSV. Na pitanje šta u deklaraciji o Kosovu, koja je u pripremi, treba da piše da bi za nju Liga glasala, Čanak je rekao da mora da piše bilo šta, a ne samo gomila lepih želja kao što je bilo do sada. Govoreći o mitu o Kosovu, predsednik LSV je rekao da je on zapravo „priča o izmaštanoj prošlosti koja treba da bude pretpostavka za željenu budućnost". Zbog toga, kako je rekao, mi imamo „potpuno suludu stvar, da se od srednjevekovnih feudalaca, i to onih koji su otišli i izginuli, prave uzori za nekoga ko će da živi".

- Imate Ratka Mladića koji je notorni serijski ubica i ratni zločinac od koga se pravi simbol patriotizma. Od Marka Kraljevića napravite nešto što on sasvim sigurno nije, a to je veliki junak, a on bio turski vazal i pola života proveo po zatvorima - rekao je Čanak, i upozorio:
- Stvar je u tome da se baš zbog toga što se preko toga prelazi podrazumevanjem, dolazi do dotle da vi danas imate situaciju u kojoj se od jučerašnje istorije pravi današnji falsifikat. I to će vam, naravno odvesti celu ovu zemlju u propast.

Čanak je rekao i da, kada se vide ovakvi požari na Kosovu, svaki političar počne da razmišlja ko od ovoga profitra, a na pitanje da li ima ideju ko bi to mogao biti on je odgovorio:

- Tomislav Nikolić, Srpska napredna stranka, Stranka ruskih službi i ostale antidemokratske grupacije.

Najveći proevropski pomak od 2000.

Govoreći o tome koliko su evropske integracije sputane problemom Kosova i politikom koju država vodi po tom pitanju, Čanak je rekao da to neko može posmatrati kako hoće, ali da je činjenica da su ova Vlada, i koalicija koja trenutno upravlja ovom zemljom, napravili najveći proevropski pomak od 2000. godine.

- I pošto smo sve to uradili, sasvim je jasno da nazadnjaci hoće sve to da zaustave. Sasvim je jasno da se onda ne biraju sredstva, sasvim je jasno da se tu angažuju i oni kojima EU nije interes, u smislu Srbije u Evropskoj uniji, a tu pre svega mislim na Rusku feredaciju - rekao je on. Predsednik LSV je naveo da se tu onda pojavljuje jedan splet okolnosti, gde se igrajući na nekakav nacionalni osećaj, ide za tim da se izazove što više incidenata da bi se u izbore došlo u atmosferi gde bi opet mogli da se podelimo na patriote i izdajnike, „gde bi mi naravno bili izdajnici". On je ocenio i da Vlada povodom rešavanja situacije na Kosovu radi ono što može - preduzima diplomatske mere.

Ekstremistima je mesto u zatvoru

Na pitanje da li mu smeta što Vuk Drašković vodi trenutno politiku o Kosovu koja je drugačija od politike vladajuće koalcije, Čanak je odgovorio da se u koaliciji nisu dogovorili da odustanu od svojih mišljenja nego da će neki posao uraditi zajedno.

- Taj posao radimo kako znamo i umemo i imamo u njemu rezultate. To je ovo o čemu sam govorio - završetak saradnje sa Haškim tribunalom, bela šengenska lista i pomak ka evropskim integracijama. Vuk Drašković naravno ima pravo da kao i svako od nas misli svojom glavom i govori ono što misli. Da li je on upravu to ćemo videti - rekao je predsednik LSV. Na podsećanje voditeljke da je on prvi svojevremeno govorio da je Srbija kapitulirala na Kosovu, Čanak je dodao: "To što smo mi kapitulirali na Kosovu je ništa prema činjenici da smo kapitulirali u Beogradu".

- Ova zemlja treba shvati da se prvo mora pobediti u Beogradu da bi se pobeđivalo bilo gde. A pobeda u Beogradu je kada neonaciste fašiste i ekstremiste držite tamo gde im je mesto - u zatvoru, a ne po Upravnim odborima sportskih društava - naveo je on. Čanak je kao jedan od razloga zašto oni nisu u zatvoru pomenuo rad sudstva, a kao primer je naveo da se Ustvani sud proglasio nenadležnim zato je što Pokret 1389 promenio naziv u Udruženje građana 1389 i samim tim više ne važi zahtev za njegovu zabranu.

- Taj stepen licemerja nigde pametno ne može da dovede - rekao je on, dodajući da je drugi veliki problem nereformisanost bezbednosnih struktura.

Brana divljaštvu i ludilu

Novinarka je navela i da je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš nedavno rekao da bi Liga eventualno mogla, ukoliko Srbija ne dobije kandidaturu, da preispita svoj odnos prema eventualnom predizbornom savezu sa DS, i upitala da li je to njegov lični stav ili stav stranke.

- Kada dolazi do tako krupnih promena u putu kojim idemo, naravno da o tome moraju odlučivati organi stranke, a to je Glavni odbor. I to je to - rekao je Čanak. On je dodao i da je njegov lični stav da je Demokratska stranka, na koju ima milion primedbi, ovoga trenutka jedino što, sa svojim saveznicima, može da se suprotstavi najezdi divljaštva i ludila u ovoj zemlji.

- Znate, kad imate jedno pa birate između tog jednog, onda ćete to jedno braniti kao da je najbolje - rekao je Čanak.

(BILSV, 10.11.2011.)



Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook