Kada će crkva početi da plaća porez?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 10. 2018. | Komentara: 0

Kada će crkva početi da plaća porez?

Novi Sad, 29. oktobar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i finansija Sinišu Malog da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i ako nije kada će početi.

LSV

Prema rečima direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića u procesu konfesionalne restitucije crkvama je već vraćeno preko 90 odsto imovine, odnosno pravo svojine na ukupno 58.083 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, kao i  91.000 kvadratnih metara objekata koji su sada u posedu crkava i verskih zajednica.

Dokle će država da se odriče poreza na sve te hiljade hektara i kvadratnih metara?

I dokle će država imati dvostruki aršine prema crkvi i svojim građanima? Kada će se istim tempom imovina vraćati i građanima? Na primer, naslednicima zemlje?

Sa druge strane, zar nije nepravedno da građani imaju obavezu i rok za plaćanje i da im se obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže?

Iako je najviše imovine vraćeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u  januaru će se navršiti dve godine od kako je patrijarh poručio da crkva neće plaćati porez dok joj se ne vrati sve. U međuvremenu, svedoci smo da crkva ulaže novac u izgradnju poslovno stambenih objekata, a da se iz budžeta Srbije i dalje  izdvaja novac za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika.

Svaki kiosk plaća porez, pa je neshvatljivo zašto crkva nije u sistemu PDV-a, iako prema navodima pojedinih medija u svojim prodavnicama prodaje balzame, šampone, pa čak i žestoka alkoholna pića i godišnje zarađuje više od stotinu miliona evra.

Država nema pravo da se odriče novca koji bi mogla da upotrebi za škole, biblioteke i uopšte, obrazovanje, ali i intenzivniju borbu protiv nezaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta i pristojne plate kako bismo zaustavili odlazak mladih.

Očekujemo da ministar finansija Siniša Mali sve ovo ima u vidu. Tim pre jer je nedavno najavio da će do kraja godine predložiti set poreskih zakona, među kojima i o porezu na imovinu.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook