Kada će crkva početi da plaća porez?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 29. 10. 2018. | Komentara: 0

Kada će crkva početi da plaća porez?

Novi Sad, 29. oktobar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i finansija Sinišu Malog da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i ako nije kada će početi.

LSV

Prema rečima direktora Agencije za restituciju Strahinje Sekulića u procesu konfesionalne restitucije crkvama je već vraćeno preko 90 odsto imovine, odnosno pravo svojine na ukupno 58.083 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, kao i  91.000 kvadratnih metara objekata koji su sada u posedu crkava i verskih zajednica.

Dokle će država da se odriče poreza na sve te hiljade hektara i kvadratnih metara?

I dokle će država imati dvostruki aršine prema crkvi i svojim građanima? Kada će se istim tempom imovina vraćati i građanima? Na primer, naslednicima zemlje?

Sa druge strane, zar nije nepravedno da građani imaju obavezu i rok za plaćanje i da im se obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže?

Iako je najviše imovine vraćeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u  januaru će se navršiti dve godine od kako je patrijarh poručio da crkva neće plaćati porez dok joj se ne vrati sve. U međuvremenu, svedoci smo da crkva ulaže novac u izgradnju poslovno stambenih objekata, a da se iz budžeta Srbije i dalje  izdvaja novac za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika.

Svaki kiosk plaća porez, pa je neshvatljivo zašto crkva nije u sistemu PDV-a, iako prema navodima pojedinih medija u svojim prodavnicama prodaje balzame, šampone, pa čak i žestoka alkoholna pića i godišnje zarađuje više od stotinu miliona evra.

Država nema pravo da se odriče novca koji bi mogla da upotrebi za škole, biblioteke i uopšte, obrazovanje, ali i intenzivniju borbu protiv nezaposlenosti, otvaranje novih radnih mesta i pristojne plate kako bismo zaustavili odlazak mladih.

Očekujemo da ministar finansija Siniša Mali sve ovo ima u vidu. Tim pre jer je nedavno najavio da će do kraja godine predložiti set poreskih zakona, među kojima i o porezu na imovinu.

Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš




Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.
Odbori LSV | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Nesposobna zrenjaninska vlast prevazilazi samu sebe u neradu

Predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani su danas obeležili godinu dana nerada na parkingu u centru grada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook