Kako je država čestitala Rusinima nacionalni praznik

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 17. 01. 2020. | Komentara: 0

Kako je država čestitala Rusinima nacionalni praznik

Novi Sad, 17. januar 2020 - Danas je Nacionalni praznik Rusina u Srbiji. Godinama unazad, od kada je ukidanjem Pokrajinskog zavoda za izdavanje udžbenika Ministarstvo prosvete preuzelo brigu o udžbenicima za nacionalne manjine, država im čestita praznike polugodišnjim kašnjenjem.

LSV

Nacionalne manjine koje imaju nastavu na maternjem jeziku godinama ne mogu da se izbore sa neozbiljnim pristupom Ministarstva prosvete.

Iako Ministarstvo dobije sve prevode udžbenika, za koje su zaduženi predstavnici Saveta nacionalnih manjina, na vreme, odobrenje koje službenici ministarstva daju na štampanje čeka se mesecima.

Na ovaj način roditelji dece, koja nastavu pohađaju na jezicima svoje nacionalne manjine, primorani su da kupuju prvo knjige štampane po starom programu, jer one postoje na tržištu, a samo par meseci pre kraja školske godine da plaćaju nove.

Na početku ovog polugodišta deca i dalje nemaju udžbenike. Stari, koje mogu da koriste, nisu prilagođeni novom programu polaganja maturskih ispita.

Kao i u mnogim slučajevima pre ovog pokazalo se da je oduzimanje nadležnosti pokrajinskim institucijama donelo samo štetu građanima Vojvodine, jer dok je ovaj posao obavljao Pokrajinski zavod za izdavanje udžbenika kašnjenja i ovako ležernog pristupa nije bilo.

Vojvodina se ponosi svojom multietničnošću, tolerancijom njenih žitelja i kvalitetnim suživotom svih nacionalnih zajednica. Nesposobna i neodgovorna ministarstva, troma i nezainteresovana država, svojom bahatošću i nepoštovanjem prava manjina na pristojno obrazovanje na svojim maternjim jezicima, slučajno ili namerno, remete ono što je decenijama pre njih izgrađeno.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od države da osposobi Ministarstvo prosvete da radi profesionalno i bez tolikih kašnjenja, ili još bolje i praktičnije, da vrati sve oduzete nadležnosti i prihode Vojvodini, a samim tim i mnogo efikasniji Pokrajinski zavod za izdavanje udžbenika.  

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Olena Papuga




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook