Ko izostavlja rusinski jezik u Ruskom Krsturu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 04. 07. 2018. | Komentara: 0

Ko izostavlja rusinski jezik u Ruskom Krsturu?

Novi Sad, 04. jul 2018 - Prava nacionalnih zajednica su Ustavom Republike Srbije zagarantovana, te se nameće pitanje zašto ih ne poštuju predstavnici vlasti u lokalnim samoupravama.

LSV

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Olena Papuga je isto pitanje postavila i pokrajinskom ombudsmanu, ali i Vladi Srbije.

Naime, u Ruskom Krsturu se u nedelju održavaju izbori za Saveta Mesne zajednice. Sa tim u vezi, na adrese građana stigli su pozivi samo na srpskom jeziku, iako je rusinski u zvaničnoj upotrebi u opštini Kula.

Ustav u svom člana 79. precizira da je pravo pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica na očuvanje posebnosti, što podrazumeva i pravo na upotrebu svog jezika i pisma.

Statut AP Vojvodine („Službeni list APV“, br. 20/2014) u članu 24. stav 1. utvrđuje da su u organima i organizacijama AP Vojvodine u službenoj upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma. Pored toga, u stavu 2. propisano je i da organi AP Vojvodine u okviru svojih nadležnosti preduzimaju mere u cilju doslednog ostvarivanja zakonom uređene službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica.

Papuga u skladu sa važećim propisima zahteva od nadležnih da se ovaj propust preispita želeći da veruje da se radi samo o nečijoj nepažnji.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook