Ko izostavlja rusinski jezik u Ruskom Krsturu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 04. 07. 2018. | Komentara: 0

Ko izostavlja rusinski jezik u Ruskom Krsturu?

Novi Sad, 04. jul 2018 - Prava nacionalnih zajednica su Ustavom Republike Srbije zagarantovana, te se nameće pitanje zašto ih ne poštuju predstavnici vlasti u lokalnim samoupravama.

LSV

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Olena Papuga je isto pitanje postavila i pokrajinskom ombudsmanu, ali i Vladi Srbije.

Naime, u Ruskom Krsturu se u nedelju održavaju izbori za Saveta Mesne zajednice. Sa tim u vezi, na adrese građana stigli su pozivi samo na srpskom jeziku, iako je rusinski u zvaničnoj upotrebi u opštini Kula.

Ustav u svom člana 79. precizira da je pravo pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica na očuvanje posebnosti, što podrazumeva i pravo na upotrebu svog jezika i pisma.

Statut AP Vojvodine („Službeni list APV“, br. 20/2014) u članu 24. stav 1. utvrđuje da su u organima i organizacijama AP Vojvodine u službenoj upotrebi srpski jezik i ćiriličko pismo, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma. Pored toga, u stavu 2. propisano je i da organi AP Vojvodine u okviru svojih nadležnosti preduzimaju mere u cilju doslednog ostvarivanja zakonom uređene službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica.

Papuga u skladu sa važećim propisima zahteva od nadležnih da se ovaj propust preispita želeći da veruje da se radi samo o nečijoj nepažnji.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook