Kodeks ponašanja neupotrebljiv od prvog do poslednjeg člana

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Četvrtak, 11. 04. 2019. | Komentara: 0

Kodeks ponašanja neupotrebljiv od prvog do poslednjeg člana

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović izjavio je danas da predloženi Kodeks ponašanja službenika i nameštenika u organima AP Vojvodine nije upotrebljiv od prvog do poslednjeg člana, te da bi trebalo napisati novi dokument. Prema njegovim rečima, upravo zbog toga poslanici LSV nisu podneli nijedan amandman na predloženi tekst, a neće ni glasati za njega.

LSV

Jovanović je istakao da nije jasno da li je predloženi tekst Kodeksa etički kodeks ponašanja službenika ili je u pitanju set pravila ponašanja zaposlenih. 

- Etički kodeksi su nešto što u sebi sadrži vrednosti kojima se rukovode zaposleni, odnosno u ovom slučaju zaposleni u administraciji i koji govori o tome šta bi bilo poželjno ponašanje. On uglavnom ne snosi nikakve sankcije, nego su to neka vrsta opomene jednog seta moralnog ponašanja ljudi koji bi tu trebali da rade. Za razliku od toga, ono što jeste pravilno ponašanja je poseban dokument i on ima sličnosti sa etičkim kodeksom, a zapravo nije. Tu su jasno precizirana pravila ponašanja zaposlenih vrlo jasnim situacijama, gde se govori o tome koje su sankcije. Ove dve vrste dokumenata mogu biti spojena, ali u ovom slučaju se dobija utisak da nisu spojena, nego da imamo nešto na četvrt, od svega po malo, pa se pokušalo napraviti jedan dokument koji bi trebao da bude nešto, a ne zna se šta – kazao je on.

Poslanik LSV je istakao i da u predloženom dokumentu nisu jasno navedeni ciljevi i razlozi za postojanje tih pravila, kako oni treba da pomognu javnosti, kako treba da pomognu zaposlenima, kako treba da pomognu nadređenima, podređenima. Kako je rekao, nije navedeno i da službenik ne sme da vređa ni kolegu ni stranku ni po kom osnovu, a upitna je i psihička bezbednost zaposlenih. 

- Pitanje je kakvu mi želimo administraciju da imamo - da li želimo da imamo običnu birokratsku administraciju, tehnokratsku, da li mi želimo da imamo jednu meku ili tvrdu administraciju, u smislu donošenja odluka, da li mi želimo da imamo administraciju koja je puki izvršitelj odluka vlasti, bez obzira na njegovu zakonitost, profesionalnu ili je to administracija koja ne funkcioniše po mehanizmu prisile, nego koja treba da sprovodi ciljeve vlasti, jer to je njen interes, ali da to radi profesionalno i da to radi u skladu sa zakonima i, ono što je vrlo važno, u skladu sa interesima građana – naveo je Jovanović.

(SzILSV, 11.04.2019)Forum žena LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

Sinoć je u Kino sali Lige socijaldemokrata Vojvodine održana tribina „Oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke : prevencija i skrining program u zaštiti zdravlja žena“
Odbori LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Uručene članske karte članovima i članicama LSV u Novom Sadu

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Aleksandar Kravić juče je uručio članske karte grupi od  20 novih članova i članica, a dobrodošlicu im je poželeo potpredsednik LSV Branislav Bogaroški.
Saopštenja | Četvrtak, 17. 10. 2019. | Komentara: 0

Ako su taksisti dobili šta su hteli, jel onda i Vojvođani da dođu da blokiraju saobraćaj u Beogradu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je poslednji slučaj sa protestom taksista u Beogradu na najočigledniji način, u praksi, pokazao naopaku državnu politiku favorizacije Beograda i njegovih tema u odnosu na druge delove zemlje, na šta LSV ukazuje godinama.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook