Kodeks ponašanja neupotrebljiv od prvog do poslednjeg člana

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Četvrtak, 11. 04. 2019. | Komentara: 0

Kodeks ponašanja neupotrebljiv od prvog do poslednjeg člana

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović izjavio je danas da predloženi Kodeks ponašanja službenika i nameštenika u organima AP Vojvodine nije upotrebljiv od prvog do poslednjeg člana, te da bi trebalo napisati novi dokument. Prema njegovim rečima, upravo zbog toga poslanici LSV nisu podneli nijedan amandman na predloženi tekst, a neće ni glasati za njega.

LSV

Jovanović je istakao da nije jasno da li je predloženi tekst Kodeksa etički kodeks ponašanja službenika ili je u pitanju set pravila ponašanja zaposlenih. 

- Etički kodeksi su nešto što u sebi sadrži vrednosti kojima se rukovode zaposleni, odnosno u ovom slučaju zaposleni u administraciji i koji govori o tome šta bi bilo poželjno ponašanje. On uglavnom ne snosi nikakve sankcije, nego su to neka vrsta opomene jednog seta moralnog ponašanja ljudi koji bi tu trebali da rade. Za razliku od toga, ono što jeste pravilno ponašanja je poseban dokument i on ima sličnosti sa etičkim kodeksom, a zapravo nije. Tu su jasno precizirana pravila ponašanja zaposlenih vrlo jasnim situacijama, gde se govori o tome koje su sankcije. Ove dve vrste dokumenata mogu biti spojena, ali u ovom slučaju se dobija utisak da nisu spojena, nego da imamo nešto na četvrt, od svega po malo, pa se pokušalo napraviti jedan dokument koji bi trebao da bude nešto, a ne zna se šta – kazao je on.

Poslanik LSV je istakao i da u predloženom dokumentu nisu jasno navedeni ciljevi i razlozi za postojanje tih pravila, kako oni treba da pomognu javnosti, kako treba da pomognu zaposlenima, kako treba da pomognu nadređenima, podređenima. Kako je rekao, nije navedeno i da službenik ne sme da vređa ni kolegu ni stranku ni po kom osnovu, a upitna je i psihička bezbednost zaposlenih. 

- Pitanje je kakvu mi želimo administraciju da imamo - da li želimo da imamo običnu birokratsku administraciju, tehnokratsku, da li mi želimo da imamo jednu meku ili tvrdu administraciju, u smislu donošenja odluka, da li mi želimo da imamo administraciju koja je puki izvršitelj odluka vlasti, bez obzira na njegovu zakonitost, profesionalnu ili je to administracija koja ne funkcioniše po mehanizmu prisile, nego koja treba da sprovodi ciljeve vlasti, jer to je njen interes, ali da to radi profesionalno i da to radi u skladu sa zakonima i, ono što je vrlo važno, u skladu sa interesima građana – naveo je Jovanović.

(SzILSV, 11.04.2019)Iz medija | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. godine

Činjenica je da je poslije 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve postala imovina SPC. Upravo iz tog razloga, ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda", kaže u razgovoru za Dnevne novine Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV zatražio da se novi most zove Most 23. oktobra

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine podneo je inicijativu,  povodom 75 godina od oslobođenja, da se novi železničko-drumski most u Novom Sadu nazove Most 23. oktobra. Inicijativa da se novi most nazove po Danu oslobođenja Novog Sada podneta je Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada.
Iz medija | Nedelja, 16. 06. 2019. | Komentara: 0

Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud

"Svedočim pred Višim sudom u Valjevu. Tužiteljka se žalila na rešenje o rehabilitaciji. Sudija je korektan i profesionalan. Iako me satima ispituje, često i na okolnosti koje nisu relevantne ili se meni tako čini, trudi se da pokaže širinu. Advokat predlagača Kalabićeve rehabilitacije u jednom trenutku me pita mislim li zaista da su svedoci 1945. pred Državnom komisijom mogli da se sećaju šta se dogodilo dve ili tri godine ranije", počinje priču o svom svedočenju u procesu za rehabilitaciju Nikole Kalabića istoričar Milivoj Bešlin.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook