Kolar: Da li je SVM deo vladajuće većine ili nije?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 26. 09. 2014. | Komentara: 0

Kolar: Da li je SVM deo vladajuće većine ili nije?

NOVI SAD – Najveće pitanje je upravo za Savez vojvođanskih Mađara šta oni rade, s kim se oni dogovaraju, da li su deo vladajuće većine ili nisu? Da li su napravili neku drugu većinu – upitao je sinoć Robert Kolar, pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine gostujući u emisiji “Sučeljavanje” RTV Vojvodine.

LSV
 
Kolar je na početku ukazao da će promena aktuelnog Ustava Repeublike Srbije ili donošenje novog morati da se dogodi uskoro, pre svega zbog evropskih integracija, te da je za Ligu socijaldemokrata Vojvodine podjednako je važno i da se njime definiše položaj Vojvodine, mada konkretna rešenja nisu bila tema Deklaracije o potrebi pokretanja postupka izmene Ustava Srbije ili donošenja novog ustava koju je ove nedelje usvojila Skupština AP Vojvodine, ukazao je Kolar.

Skupština AP Vojvodine je
ranije imala više inicijative


Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine, Kolar je upozorio da pokrajinski parlament, iz ugla Lige, već dve godine nema dovoljan intenzitet inicijativa i aktivnosti na planu pokretanja predloga zakona i niza drugih stvari koje Skupština AP Vojvodine može da radi.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine je poznata po tome da ume da pokreće inicijative i to smo uradili i sada. U ranijim sazivima bilo je daleko više inicijativa nego što je to u periodu od 2008. do danas – rekao je Kolar. On je predočio i da se svi u vojvođanskom parlamentu slažu da treba razgovarati, a da je deklaracija upravo inicijativa za pokretanje razgovora.

Pitanje za SVM

Odgovarajući na kritike zbog toga što predlog deklaracije nije upućen i opozicionim partijama, Kolar je podsetio da je Srpska napredna stranka nakon donošenja Statuta APV najavila da ne želi više da u pokrajini učestvuje u toj vrsti konsenzusnih dogovora i razgovora, dok je za Demokratsku stranku Srbije, Srpsku  radikalnu stranku i SPS jasno da ne bi podržali takav projekat. Podsetio je i da je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor medijima izjavio da neće da učestvuje u razgovorima, ali da će poslanici SVM prihvatiti ono što se DS, NDS i LSV dogovore.
– Mi smo se dogovorili, prosledili, oni nisu prihvatili. Tako da ja mislim da je ovde najveće pitanje upravo za Savez vojvođanskih Mađara šta oni rade, s kim se oni dogovaraju, da li su deo vladajuće većine ili nisu? Da li su napravili neku drugu većinu – rekao je Kolar. On je ukazao i da je kriza koja je poslednjih meseci opterećivala odnose DS i LSV u fazi prevazilaženja te da je navedena deklaracija upravo bila jedan od projekata i dogovora  kakvih će biti još.
– Najveći deo naših zahteva je bilo pokretanje stvari, jer ovim kako je do sada funkcionisalo nismo bili zadovoljni i nismo želeli da učestvujemo na taj način. Demokratska stranka je to prepoznala i prihvatila – rekao je Kolar. Podsetio je i da je Glavni odbor LSV ranije doneo odluku da ubuduće traži partnere po projektima, što se najbolje videlo prilikom izmene odluke o izbornom sistemu u AP Vojvodini.

Visoka autonomija, a ne državnost


Govoreći o konkretnim zahtevima LSV po pitanju položaja Vojvodine u ustavno-pravnom poretku Srbije, Kolar koji je I potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV je ponovio da se Liga zalaže za izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast, imovinu i prihode garantovane ustavom.
– To nikako nisu elementi državnosti.To su elementi visoke autonomije, što imate primere svugde po Evropi, jer mi smo građani Srbije u okviru koje je AP Vojvodina – rekao je Kolar.
Govoreći o sastanku kod Ištvana Pastora na koji LSV nije došla, Kolar je ponovio da se nije znalo o čemu će na tom sastanku biti reči, kao ni šta bi mogli biti njegov zaključak.
– Celo leto predsednik Skupštine Vojvodine i sazivač tog sastanka gospodin Pastor govorio je o pravljenju koncentracione vlade. I onda, kada se taj sastanak završio rekao je, i to je dva ili tri puta izjavio, da on nema nameru da uvodi opoziciju u vladajuću većinu – rekao je Kolar ukazujući na kontradiktornost Pastorovih izjava.
Budući da je voditelj u nekoliko navrata ukazivao da vladajuća većina raspolaže sa 63 poslanika Kolar ga je upitao da li on to imao podatke da je SVM napustio koaliciju?
- Meni je ovde malo indikativno to što vi stalno baratate cifrom bez Saveza vojvođanskih Mađara. Sad, meni nije jasno da li vi imate informaciju da su oni već izašli iz vladajuće većine?
I ako je tako, onda Ištvan Pastor treba da podnese ostavku na mesto predsednika Skupštine AP Vojvodine  kojeg je izglasala još uvek aktuelna većina.  A ako nemate  informaciju, onda smo zaista još daleko od toga – kazao je Kolar.

Na pitanje hoće li se Liga odazvati ponovljenom pozivu, Kolar je rekao da treba videti šta će biti tema sastanka i ko će mu prisustvovati, te da tek nakon zvaničnog poziva može da se donese odluka o učešću. Kolar je rekao da je u dosadašnjim razgovorima sa DS i NDS Liga iznela niz konkrentnih mera, projekata i programa na kojima insitira.
Dodao je i da ti razgovori još nisu završeni, ali da postoje uveravanja da će to što je stavljeno na sto biti zajednički prioritet u delovanju, a reč je o ključnim stvari za Vojvodinu političke, ekonomske i privredne prirode.

(BILSV, 26. 09. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook