Kolar: Skupština da povrati izgubljenu inicijativu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 23. 09. 2014. | Komentara: 0

Kolar: Skupština da povrati izgubljenu inicijativu

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine izgubila je inicijativu poslednjih nekoliko godina i namera je Lige socijaldemokrata Vojvodine da se ona vrati tamo gde je bila u periodu između 2000. i 2008. godine, ukazao je tokom današnje skupštinske rasprave poslanik LSV Robert Kolar.
Transkript njegovog govora tokom rasprave o Deklaraciji o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog, možete pročitati u nastavku:

LSV

Ja neću govoriti o samoj ovoj deklaraciji jer je dosta o tome rečeno, nego ću govoriti o nečemu što je ova skupština zagubila, a to je inicijativa. Mada, moram priznati, da iz velikog broja izlaganja prethodnika se jasno vidi podrška inicijativi ili konstatovanje da inicijative već dugo nema. Kolega Budakov i mnogi drugi su pitali zašto to nije bilo ranije. Pa evo, sada je. U ovu skupštinu je izabrano 120 poslanika koji su dobili glasove građanki i građana da bi nešto pokrenuli, da bi nešto uradili, da bi nešto promenili na bolje, modernizovali...I ja želim to da radim. Ja sam zato poslanik.

Naši birači hoće više za Vojvodinu


Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine glasale su građanke i građani koji žele više novca Vojvodini, koji žele više imovine Vojvodini, koji žele veće ingerencije za upravljanje novcem za investiranje i tako dalje, odnosno koji žele viši nivo autonomije, koji žele jače i kvalitetnije definisan položaj, odnosno status AP Vojvodine u okviru Ustava Srbije. Za neke druge političke organizacije glasali su građanke i građani koji žele manje ili iz nekih trećih razloga, ali u svakom slučaju su glasali za to da bi smo nešto uradili. Da bi smo nešto inicirali.
E pa evo, mi iniciramo. I to je jedini odgovor na sva pitanja zašto baš sada, zašto nije bilo ranije? Ja ne zna zašto nije bilo ranije, jer nisam bio poslanik. Znam da sam potpis stavio sada zato što smatram da sada treba time da se bavimo, zato što hoću da se bavim političkim pitanjima, jer je Skupština AP Vojvodine najviše političko telo u Vojvodini. Ne Vlada, ne sekretarijati, skupština. I neću da budem poslanik i neću da moja poslanička grupa bude grupa koja će da daje saglasnosti ili ne daje saglasnosti na ono što nam Pokrajinska vlada šalje. Da dajemo saglasnosti ili ne dajemo saglasnosti na ono što je već urađeno, da se bavimo samo tehnikalijama. Moramo i to, ali hoću da se bavim političkim pitanjima, hoću da se bavim pokušajima da promenimo, da poboljšamo, da pokrenemo i da iniciramo.
Malopre sam zapisao, asocirao me neko od prethodnika; postoje ovde pripadnici političkih stranaka koji su podržavali da se u lokalnim parlamentma, skupštinskim salama gradskih odnosno opštinskih  samouprava, donose deklaracije ili zaključci na teme koje se apsolutno ne tiču te lokalne samouprave nego se tiču Pokrajine ili države. I to je bilo u redu. A kada mi, kao pokrajinski poslanici, hoćemo da pokrenemo pitanje statusa pokrajine ili Ustava u okviru kog je pokrajina ovoliko ili onoliko definisana, to nije u redu.

Važno pokrenuti razgovore

Mi nigde ne govorimo o tome kakav bi novi ili izmenjeni Ustav trebalo da bude. Mi govorim samo o tome da Ustav mora da se promeni, mi pokrećemo inicijativu. Od 2000. do 2008. godine, ova skupština je pokrenula niz inicijativa. Mogu u najkraćem da pomenenm da se izborila za zakon o vraćanju dela nadležnosti, da je donela simbole, da je reosnovala Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti, da je osnovala javna preduzeća „Vode Vojvodine“ i „Vojvodina šume“, da je uspostavila hrvatski jezik kao zvaničan jezik, da se izborila da Vojvodina bude primljena u AER i mnogo, mnogo toga... Mogu da   konstatujem da je u periodu od 2008. do danas toga sve manje, incijativa je sve manje, da se iz trećeg pokušaja uspeo usvojiti onaj prethodni statut, da je ovaj Statut, koji je usvojen pre nekoliko sednica, zamalo usvojen sa stavkom da je Vojvodina  osnovana Ustavom iz 2006.  i slične stvari.
Znači, gubimo incijativu i mi je sada pokrećemo. I ja vas molim da objasnite šta je u tom pokretanju inicijative sporno? Ova skupština je propustila da razgovara i da inicira mnogo toga, ne smemo propustiti priliku da ova skupština, kao ozbiljan politički organ, kao najviši politički organ AP Vojvodine, inicira i  pokrene razgovore na temu koje se tiču i budućnosti cele Republike Srbije i AP Vojvodine u njoj.
Naravno da će Liga socijaldemokrata Vojvodine glasati za ovu deklaraciju, između ostalog iz navedenih razloga, a to je da mi tek pokrećemo razgovore na tu temu. Ne zaključujemo i ne prejudiciramo i stavove Lige socijaldemokrata Vojvodine  u ovoj deklaraciji nemate. Ali ukoliko do razgovora dođe, čućete ih  kao što i mi želimo da čujemo stavove drugih političkih stranaka.

(BILSV, 23. 09. 2014)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook