Konferencija o maloletničkoj delikvenciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 03. 02. 2012. | Komentara: 0

Konferencija o maloletničkoj delikvenciji

NOVI SAD - Druga konferencija u oblasti rada sa maloletnim učiniocima krivičnih dela, za zaposlene u sudovima, tužilaštvu, policiji i centrima za socijalni rad Južnobačkog okruga, održana je danas u Centra za socijalni rad Novog Sada i na njoj su prikazani rezultati pomenutih ustanova za prošlu godinu, ali i predlozi za unapređenje rada i saradnje institucija na temu maloletničke delikvencije.

Aleksandar Jovanovic

Konferenciju je otvorio predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, istakavši da "problem maloletničke delikvencije nije samo problem pojedinca, već je to socijalna bolest, jedan od ključnih problema celokupnog društva."

- Maloletnička delikvencija može se smanjiti samo sistemskim pristupom i isključivo kroz zajednički rad svih ustanova i institucija koja u nekom svom delu pod nadležnošću imaju i problem maloletnika. Zbog toga Centar za socijalni rad ima punu podršku grada i današnju konferenciju smatram kao korak ka rešavanju problema maloletničke delikvencije - poručio je Jovanović. Kako je rečeno na konferenciji, u toku 2011. godine 1770 maloletnika je učestvovalo u 1057 različitih predmeta prema maloletnim učiniocima krivičnih dela u Veću za maloletnike Višeg suda u Novom Sadu. Postupak se vodio zbog osnovne sumnje da su maloletnici počinili 290 različitih krivičnih dela, što je više u odnosu na 2010. godinu, kada je zabeleženo 165 krivičnih dela. U porastu su izvršenja krivičnih dela teške krađe, razbojništva i nasilničkog ponašanja.

Sa druge strane, u Centru za socijalni rad ističu da je stručnim radom obuhvaćeno 1378 maloletnika koji su ispoljili asocijalno ponašanje. Centar sa decom sa poremećajem u ponašanju obavlja  savetodavni rad sa porodicom, dijagnostiku porodične situacije, učestvuje u svim pretresima i sednicima veća na Sudu, učestvuje u informativnim razgovorima koje obavlja MUP, dostavlja izveštaje Sudu. Pri Centru radi i dnevni boravak za intezivan rad sa maloletnim učiniocima krivičnih dela "Klub 08".
Na konferenciji su, između ostalih, učestvovali Nenad Erdeljan iz Grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije Novosadske policije, tužilac za maloletnike Joakim Hrubenja, sudija za maloletnike Savo Đurđić i drugi.

(BILSV, 03.02.2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook