Kostreš: Bilo je potrebno političko usaglašavanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 18. 08. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Bilo je potrebno političko usaglašavanje

NOVI SAD - Predsednik radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini Bojan Kostreš izjavio je za list Danas da ne želi da svu krivicu za predaju nedovršenog nacrta zakona o javnoj svojini preuzme na sebe, i da odbija da se o njemu govori kao o samovoljnom, isključivom i nekompetentnom čoveku.

Bojan Kostreš

On je rekao i da ne snosi krivicu "ni za čije povređene lične sujete", a da posebno nije kriv zbog kvara na vezama između pokrajinske i republičke vlade i loše komunikacije među samim funkcionerima Demokratske stranke.

- Sve vreme sam bio na vezi s ljudima iz premijerovog kabineta, ali ne želim da saopštim ko su oni. Očekujem da će Cvetković obelodaniti njihova imena. Ukoliko on to, ipak, ne učini, biću prinuđen da javnosti saopštim s kim sam komunicirao pripremajući zakon, i to sve dokumentovano. Imam dokumente i da sam od premijera tražio da mi da još nedelju dana da pre predaje nacrta zakona sazovem radnu grupu, kako bi se svi članovi izjasniti o tekstu, ali da je njegova procena bila da to nije potrebno, a posebno zbog insistiranja Evropske komisije da nacrt zakona što pre uđe u javnu raspravu - navodi Kostreš, koji je zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine. On kaže da su održana samo dva sastanka radne grupe, ali ističe da je bilo potrebno političko usaglašavanje, budući da članovi grupe nisu imali kapacitet da sami donose tako krupne odluke. Na pitanje zašto su onda uopšte birani za članove radne grupe, Kostreš odgovora da je to dobro pitanje, ali za premijera i njegov kabinet, a ne za njega. On napominje i da tokom ta dva sastanka "Jovica Đukić, član radne grupe i pokrajinski sekretar, nije posebno briljirao".
Kostreš kaže da ga čudi žestoka reakcija Jovice Đukića koja se pojavila u javnosti, te dodaje da to najviše liči na predizborni pamflet, a ne na zvaničan stav Vlade Vojvodine.

- Ako je Vladi Vojvodine toliko stalo do ovog zakona, zašto onda za dve godine od donošenja Statuta APV nisu inicirali njegovo donošenje i zašto nisu podržali moj stav da prirodna bogatstva na teritoriji Vojvodine pripadnu Pokrajini ili da ona bar konzumira prihode od njihovog korišćenja. Nisu podržali ni stav da je Koridor 10 na vojvođanskoj teritoriji vlasništvo Pokrajine. Ipak, očekujem da će Vlada Vojvodine u predstojećoj javnoj raspravi o ovom zakonu pomoći da dobijemo kvalitetniji tekst, u kojem će biti poštovani interesi Pokrajine " rekao je Kostreš. On je takođe rekao da je postignuta puna politička saglasnost da se lokalnim samoupravama vrati sva imovina kojom su raspolagale do 1995, ali da je ostalo "veliko otvoreno pitanje" kada je reč o vojvođanskoj imovini, odnosno velikim sistemima kao što su putevi, železnice, pošta, lutrija, elektromreža...

URS učestvovao u izradi zakona

Kostreš je danas rekao Tanjugu da nije istina  da predstavnici Ujedinjenih regiona Srbije nisu učestvovali u izradi zakona. On je imenovao predstavnike URS koji su bili na koalicionom sastanku u Vladi Srbije 23. maja, o čemu, kako je dodao, postoji i zvanična beleška.

- Tom sastanku su ispred G 17 plus prisustvovali Ivica Kojić i Vesna Kovač i čak su, zabeleženo je u zapisniku, vrlo konstruktivno doprineli donošenju zaključaka - podvukao je Kostreš. On je dodao i da su sve stranke vladajuće koalicije učestvovale u usaglašavanju teksta nacrta zakona, a da su ljudi koji su predstavljali stranke dobili poverenje i mandat "svojih partija da donose odluke i učestvuju  u razgovorima". Objašnjavajući zašto je odlučio da otkrije imena predstavnika URS, Kostreš je rekao da je to učinio da bi "zaštitio sebe i istinu".

- Do sada nisam želeo da izlazim u javnost sa ovim podacima jer sam očekivao da će same stranke to učiniti - rekao je Kostreš. Govoreći o kritikama koje je na njegov račun uputio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, Kostreš je rekao da očekivao da je Pajtić, koji je potpredsednik Demokratske stranke, stranačkim kanalima vrlo detaljno obaveštavan o izradi zakona.

- Neverovatno je da se predsednik Vlade Vojvodine stavlja u poziciju portparola uvređenih članova radne grupe, umesto da od premijera ili mene kao predsednika radne grupe zatraži izveštaj. Iako me on nije postavio ja sam spreman da mu podnesem izveštaj o svim detaljima vezanim za ovaj zakon - istakao je Kostreš.

(BILSV, 18.08.2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook