Kostreš: Bojim se da svi zajedno idemo na ruku Vučiću

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 04. 09. 2017. | Komentara: 0

Kostreš: Bojim se da svi zajedno idemo na ruku Vučiću

BEOGRAD - Glavno obeležje političke scene u Srbiji danas je atmosfera konstantnog sukobljavanja i verbalnog nasilja u kojoj je razmena najgorih optužbi i uvreda postala manir, rekao je za list Danas, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš. Prema njegovim rečima, našem društvu je potreban dijalog u parlamentu na čitav niz tema koje su godinama otvorene i to bez vređanja i optuživanja ko je izdajnik i tome slično.

 LSV

- Agresijom prema politićkim neistomišljenicima nećemo rešiti nagomilane probleme. Nadam se da nam predstoji period sučeljavanja idejama i argumentima, jer jedino takvo ponašanje može pomoći Srbiji da krene napred – rekao je Kostreš ocenjujući aktuelnu situaciju na političkoj sceni Srbije .

• Kako gledate na aktivnosti građanskih inicijativa, poput Inicijative Ne da(vi)mo Beograd?

- Svaka inicijativa koja ima jasno definisane ciljeve i koja pokreće građansko biračko telo, motiviše ga i organizuje, više je nego dobrodošla na političkoj sceni Srbije. Samo je važno shvatiti da rascepkana i posvađana građanska politička opcija nikada neće moći da se suprotstavi postojećoj vlasti i to je, u ovom momentu, naš najveći problem .

• Pojedini predstavnici opozicije tvrde da je pobeda opozicije na predstojećim lokalnim izborima u Beogradu "recept" za rušenje vlasti SNS na ostalim nivoima? Šta Vi o tome mislite?


- Pobeda opozicije u glavnom gradu Srbije bi sigurno poljuljala vlast SNS-a ali, koliko poznajem političke odnose i koliko vidim, bojim se da neće doći do jedinstvene opozicione liste na gradskim izborima, a i saradnja među protivnicima vladajuće koalicije u Beogradu je u ovom momentu, na žalost, pod znakom pitanja. Ukoliko građanska opozicija nastavi da se ponaša kao u prethodnih nekoliko godina, bojim se da svi zajedno idemo na ruku Vučiču i njegovom režimu.

Kada prestanemo da se bavimo sami sobom i kada počnemo da nudimo kvalitetnija i efekasnija rešenja od aktuelne vlasti, a mi to možemo jer imamo kvalitetnije kadrove i bolje ideje, tada ćemo uspeti da pridobijemo veću podršku građanki igrađana.Tada ćemo uspeti građane da izvučemo iz apatije i tada ćemo pobediti .

• Kako komentarišete "prozivke" da je LSV lažna opozicija"?


- Uvek kada nedostaju konkretne ideje i predlozi kako da građani žive bolje i kvalitetnije od ovoga što je trenutno, profitabilnije je tražiti „veštice" i trebiti „kukolj u građanskoj opoziciji", nego priznati da nemate da ponudite rešenja. LSV postoji 27 godina i mi imamo vrlo jasne programske ciljeve i jasnu ideološku profilaciju i ne pada nam napamet da odustajemo od toga, kao što nismo odustajali u periodu koji je za nama. Dakle, spremni smo da sarađujemo sa svima koji su bliski našim političkim idejama i našem sistemu vrednosti, bez obzira da li su oni u vlasti ili opoziciji.

Antistav nije dobra pozicija. Hipotetički govoreći, ako bi Vučić izašao sa idejom da u novom Ustavu Republike Srbije Vojvodina treba da ima zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu, što jesu ciljevi zbog kojih je LSV osnovana, da li bi Liga, samo zato što je on to predložio, trebalo tu ideju da odbaci i da počne da se zalaže za Veliku Srbiju sa granicama Karlovac-Karlobag- Virovitica -Ogulin? Znači, svako ko priđe našim političkim stavovima je dobrodošao i spremni smo sa njim da sarađujemo, a mi se i dalje borimo ul ciljeve zbog kojih smo osnovani.

• Izjavili ste da je LSV dala "verbalnu podršku" vladajućoj koaliciji za izmene Zakona o poljoprivrednorn zemljištu, ali da nije glasala za njega. Zašto ste tako odlučili?

- Zakonom koji je donet nedavno u Narodnoj skupštini Republike Srbije samo je ispravljena greška koja je načinjena potpisivanjem SSP-a i sprečava da građani Evropske unije mogu direktno da kupuju poljoprivredno zemljište i time budu dovedeni u istu poziciju kao i poljoprivrednici iz Srbije. Ali, i dalje postoji mogućnost da stranci registruju preduzeća u APR-u i da onda kupuju poljoprivredno zemljište.

Dakle, usvojenim zakonom poslanici vladajuće koalicije nisu u potpunosti rešili problem. I to je razlog zbog kojeg smo mi rekli da su na dobrom putu, odlično je što su prihvatili deo naših ideja, ali pošto nisu posao uradili do kraja, mi za to ne možemo da glasamo. Liga godinama pokušava da skrene pažnju na činjenicu da su naši paori u veoma teškoj situaciji i da im treba sistemska pomoć. Tri bi poteza po nama mogla pomoći.

Prvi je pronaći novac za podršku malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima. Naša je ideja da bi formiranje Fonda za državno zemljište Vojvodine, u koji bi bile uključene sve površine poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, bio dobar način za generisanje svežeg novca koji bi se mogao koristiti u ove svrhe. Druga stvar koju treba uraditi je ograničiti površine koje pravna i fizička lica mogu posedovati i time sprečiti da nekoliko tajkuna poseduje gotovo svu zemlju u Srbiji i treće je zabraniti strancima da na bilo koji način poseduju poljoprivredna zemljište u Srbiji .

• Kako gledate na najave predsednika Srbije o pokretanju debate o izmeni Ustava? Da li bi LSV bila spremna da učestvuje u diskusijama na takvu temu?


- Ustav Republike Srbije je donet kao truli kompromis radikala, DSS-ovaca i demokrata i mi smo i prilikom njegovog usvajanja govorili da je on neodrživ, da je loš za građane i državu i da će morati da se menja. Dakle, mi i dalje stojimo na tim pozicijama, odnosno na pozicijama iz 2006. i spremni smo da damo doprinos ukoliko se prihvate naše ideje.

Za nas je najvažniie promeniti ili ukinuti preambulu, definisati Srbiju kao državu svih njenih građanki i građana, neophodno je jasno definisati izvorne nadležnosti Vojvodine i poziciju domaćeg zakonodavstva u odnosu na međunarodno. To su pitanja koja su nama najznačajnija i, ukoliko vlast pokrene proces promene Ustava, mi ćemo izaći sa našim vrlo jasnim stavovima koji će biti u ovim koordinatama i koje je LSV iznela još pre više od 10 godina.

• Aleksandar Vučić je najavio i "unutrašnji dijalog" o rešavanju kosovskog pitanja. Kako to ocenjujete?


- U svim normalnim i ozbiljnim državama kada se pojave pitanja kao što je problem Kosova, celokupno političko biće države, znači i vlast i opozicija, zatim akademija nauka i umetnosti, naučni radnici, civilni sektor i istaknuti pojedinci i pojedinke, kao i ostali uticajni faktori u društvu, zajedničkim snagama pokušavaju da dođu do rešenja. U takvim okolnostima korisno je da svi iznesu svoje stavove, ali i da učestvuju u zajedničkom donošenju odluka.

To jeste demokratski princip i, ako iz tog ugla gledamo, unutrašnji dijaloga Kosovu bi mogao da bude dobra ideja. Građanska opcija u Srbiji ne sme da ignoriše situaciju u kojoj se Srbija nalazi i mi moramo aktivno da se ukIjučimo u proces donošenja rešenja, jer zabijanje glave u pesak neće učiniti da problemi nestanu.

Problem Kosova postoji i on neće biti rešen ako mu ne budemo išli u susret. Grdno se vara svako ko misli da će Srbija postati članica EU bez održivog rešenja ovog pitanja i baš zbog toga interes građanske Srbije je da se čim pre dođe do okončanja razgovora sa predstavnicima Kosova. To što postoji velika rezervisanost građanske opcije prema idejama Aleksandra Vučića i načinu na koji on sprovodi vlast, to nikako ne znači da treba da prepuštamo inicijativu aktuelnoj vladajućoj koaliciji, niti da se mi ponašamo pasivno.

• Američki senator Ron Džonson poručio je, prilikom posete Beogradu, da se nada da Vlada Republike Srbije neće dati imunitet Ruskom centru u Nišu. Očekujete li da će se srpske vlasti na kraju prikloniti volji Vašingtona ili da će biti nastavljeno "balansiranje" između Zapada i Moskve u spoljnoj politici?


- Sama ideja o vođenju spoljne politike koja je bazirana na četiri stuba saradnje, a koja nije ideja ove vlasti već samo nastavljanje vrlo lošeg koncepta, po meni ne može da da željene rezultate. Ne možete sedeti na više stolica, ne možete žonglirati između različitih interesa i pozicija i verovati da drugi neće imati negativan stav prema tome.

Evroatlantske integracije su jedini put koji Srbija sebi može da priušti, kojim treba da ide. I zbog toga, što se pre završi priča sa tim ruskim humanitarnim centrom to će svima biti lakše i jednostavnije, a Srbija će brže i efikasnije ići dalje u pravcu evropskih integracija.


"Ozbiljna politika umesto Deklaracije"

• Kako komentarišete Vučićevu izjavu nakon sastanka sa rukovodstvom RS da je formiran tim za pisanje Deklaradje o zaštiti srpskog naroda?


- Bojim se da bi Deklaracija o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, pored toga što će izazvati podozrenje u regionu, mogla da dovede i do otklona od proklamovanih ciljeva o pristupanju EU jer će nesumnjivo ojačati desnicu u Srbiji koja u EU vidi neprijatelje srpstva.

Mi u tome vidimo i izbegavanje politike kritičkog suočavanja sa prošlošću koja bi pokazala da je ovo prebacivanje propalog velikosrpskog projekta sa geografije na kulturu. Umesto isticanja da smo bili isključivo žrtve treba nam ozbiljna politika socijalne pravde, razvoja ekonomije i svega onoga što će sprečti da profesionalni čuvari srpstva, koji već 30 godina lagano žive od ovakvih projekata, nastave da profitiraju dok stanovništvo Srbije a narocito mladi ljudi beže u Nemačku, Kanadu, Norvešku ...

Deklaracija je Memorandumska logika, a dobro znamo da nam ta logika nije donela ništa dobro.

(BILSV, 04.09.2017)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook