Kostreš: Iz lošeg Ustava ne može bolji Zakon o finansiranju APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 25. 02. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Iz lošeg Ustava ne može bolji Zakon o finansiranju APV

BEOGRAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je večeras da je Nacrt zakona o finansiranju Vojvodine koji je sačinila Pokrajinska vlada najbolje što je moglo da se napravi iz lošeg Ustava.

LSV
 
Odakle formula od sedam procenata
 
- Mi sve vreme govorimo da je Ustav loš i da Ustav ne može da se primeni. Nikako nismo mogli da dođemo do formule kako su ustavopisci došli na ideju da Vojvodini pripada sedam posto, jer je daleko veće učešće Vojvodine i u bruto nacionalnom dohotku i u stanovništvu i u teritoriji. Koji god da uzmete prametar Vojvodina bi morala da ima dramatično veće prihode. Upravo zbog toga je LSV, s jedne strane, nezadovoljna ovim zakonom, jer ne može da se napravi bolji iz ovog Ustava. A, s druge strane, podržavamo ovu ideju i sastavni smo deo koalicije kao predlagača, iz prostog razloga što je više nego važno da posle šest godina bude ovo pitanje rešeno - rekao je Kostreš gostujući u emisiji "Oko" Radio televizije Srbije.
 
On je naglasio da pitanje finansiranja APV mora biti rešeno i ono mora biti posledica dogovora vlasti i opozicije. Kako je pojasnio, Vojvodina može svojiti Predlog zakona, ali bez predstavnika vladajuće koalicije u republičkom parlamentu taj zakon ne može da dođe na red.
 
Sve je važnije od pitanja autonomije Vojvodine
 
Bojan Kostreš je istakao da je program LSV 25 godine isti i da podrazumeva da Vojvodina ima zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovanu Ustavom. Ali, kako je rekao, suština priče jeste da je pitanje autonomije Vojvodine jedno političko pitanje koje nikako da dođe na dnevni red i nikako da postane centralna tema, jer uvek postoji nešto važnije.
 
- Vojvođanska administracija je preuzela na sebe odgovornost da napiše ovaj Predlog zakona šest godina posle isteka roka koji je Ustavom bio definisan. Ja sam bio protiv tog Ustava i kada sam pozivao na bojkot ustavnog referenduma, rekao sam da je taj Ustav loš, da on nema kapacitet da nam omogući evropske integracije, da će on morati da bude menjan, između ostalog i zbog neodgovarajuće pozicije AP Vojvodine u njemu. I to je ono što se sada pokazuje i što će se pokazati u budućnost - dodao je on.
 
Beograđanin raspolaže sa 2,5 puta više sredstava od Vojvođanina
 
Zamenik predsednika LSV se složio sa Dušanom Bajatovićem da je neprihvatljivo da građani i građanke Vojvodine budu privilegovani u odnosu na ostatak Srbije, ali je podsetio da zbog toga LSV predlaže regionalizaciju i decentralizaciju Srbije. Na primeru Beograda i Vojvodine on je pokazao kako danas izgleda taj odnos.
 
- AP Vojvodina ima milion i 900 hiljada stanovnika, a grad Beograd milio0n i 600 hiljada. Budžet Beograda je 80 milijardi, budžet Vojvodine 60 milijardi dinara. Transferna sredstva u Vojvodini su 50 - 60%, a u Beogradu 10 posto. Znači, jedan građanin u Beogradu ima 2,5 puta više sredstava na raspolaganju u odnosu na gađanina Vojvodine. Ja pitam gospodu da li je to njima dobro. A šta mislite, koliko sredstava, koliko puta manje sredstava imaju stanovnici Niša, Rače, Smedereva, Novog Pazara? Oni su tek u katasrofi - zaključio je Kostreš.
 
On je istakao i da za problem autonomije postoje dva politička objašnjenja. Kako je rekao, može jedan deo političke scene može da pokuša da ukine autonomiju Vojvodine, ali možemo i da idemo u pravcu evrpskih vrednosti i da decentralizujemo i regionalizujemo Srbiju i da sve ono što ima Vojvodina dobije i, na primer, Šumadija.
 
Koji nivo autonomije je svima prihvatljiv
 
Objašnjavajući situaciju oko usvajanja Statuta AP Vojvodine i činjenice da LSV nije glasala za ovaj dokument, Kostreš je istakao da on jeste pisan zajedničkom voljom DS, SVM, SNS, SPS i da su u njegovu izradu bili uključeni i eksperti iz Novog Sada i Beograda, ali da u tekstu postoji jedan istorijski falsifikat.
 
- Mi moramo da pronađemo dobru volju, jer problem nije nastao ni danas ni juče. On postoji, a suština problema je da mi ne možemo da definišemo kako treba da izgleda autonomija Vojvodine i koji nivo autonomije Vojvodine je prihvatljiv svim političkim snagama u APV, ali u Republici Srbiji - kazao je Kostreš.
 
Ukazao je i da postoji paradoksalna situacija i koja će se desiti ako jednoga dana na vlast, eventualno, dođe SNS. Kako je rekao, doći će do sukoba pokrajinske i republičke administracije, bez obzira da li su oni na istim ili suprotnim političkim stranama, jer pokrajinska administracija pokušava da zaštiti interese građana Vojvodine a republička administracija funkcioniše na drugačiji način.
 
Na pitanje voditeljke da li će Marta Takač biti vraćena na čelo "Vojvodinašuma", Kostreš je kazao da je sudska odluka je doneta i da je Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna da razgovara, a da li će Takačeva biti vraćena ili ne pokazaće sastanak u petak.
 
(BILSV, 25.02.2015)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook