Kostreš: Liga da povede reformu Ustava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 14. 07. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Liga da povede reformu Ustava

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine, baš zbog toga što je bila u pravu kada je pozivala na bojkot referenduma o aktuelnom Ustavu Republike Srbije, treba da stane na čelo i povede sve koji su za reformu ustavnog položaja Vojvodine i da reformiše Srbiju, istakao je večeras zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

LSV

On je na svečanoj proslavi 25. rođendana LSV u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, govorio o neophodnosti promene Ustava Republike Srbije i planovima LSV za redefinisanje položaja AP Vojvodine u njemu. Celokupan govor možete pročitati u nastavku:

Dobro veče ligašice ligaši,
Dobro veče dragi gosti.

Ja sam Ligi socijaldemokrata Vojvodine pristupio zato što sam verovao da je Liga jedina organizacija koja je sposobna i spremna da se suprotstavi mržnji, šovinizmu, ratu i diktaturi. Verovao sam da, zajedno sa svojim partijskim koleginicama i kolegama, možemo da učinimo da Vojvodina bude bolja i da mi budemo ravnopravni. Nadao sam se da se nećemo nikad stideti onog za šta se zalažemo i da nećemo nikada odustati od svojih ideja. I evo danas, 23 godine posle, ja stojim pred vama srećan i ponosan što sam ligaš. 
Hvala vam! 
Hvala vam što nikada niste odustali. I kada je bilo teško i kada smo gubili bitke, a znali smo da treba da se borimo. Znali smo da smo u pravu, znali smo da se za Vojvodinu treba boriti i znamo da ćemo pobediti. Liga socijaldemokrata Vojvodine će pobediti. I to je ono što je najvažnije. 

7 posto besmislica

U mom Banatu se zna red: mene su naučili da kad preuzmem neku odgovornost ili kad počnem nečim da se bavim, da taj posao uradim najbolje što mogu. Da ne odustajem, da ne ostavljam za sutra, da ne stavljam probleme ispod tepiha. Ja sam se zaista trudio da se, dok sam bio predsednik Skupštine Vojvodine, tako i ponašam. Ja sam zbog toga pozvao građanke i građane Vojvodine na bojkot ustavnog referenduma, zato što sam znao da je Ustav loš, da je neodrživ i da nije u interesu nas koji živimo u Vojvodini. 
To smo znali svi ovde koji smo danas, ili bar većina nas, i znali smo da Ustav nema perspektive, znali smo da su onih obećanih sedam posto potpuna besmislica. Meni nikada nije bilo jasno kako se došlo do sedam posto. Zašto nije tri ili devet, jer jednako nemaju smisla ni 3 ni 7 ni 9, ako znamo da stanovništvo Vojvodine čini više od četvrtine stanovništva Srbije i ako znamo da teritorija Vojvodine čini gotovo trećinu teritorije Srbije. I ako znamo da u određenim godinama, kada su rodne godine, mi učestvujemo u bruto-društvenom proizvodu čak do 50 odsto. Pa kako smo onda došli do tih sedam posto? To mi nikada nije bilo jasno niti će biti. 

Da platimo državu koliko treba

Ali moram nešto da vam kažem, ono što ja mislim, ono za šta se ja zalažem. Ja mislim da sav novac koji se zaradi u Vojvodini mora da ostane u Vojvodini. Do poslednjeg dinara sve što zaradimo mora ovde da ostane. Koliko košta država Srbija neka nam kažu, platićemo. Nemamo nikakav problem, znamo da računi trebaju da se plaćaju. Pa, mi bar znamo da se računi plaćaju, da se država poštuje. Ali samo toliko i ni dinara više. Sve ostalo mora da ostane ovde. I kada kažem ovde, to znači u našim mesnim zajednicama, u našim opštinama, u našim gradovima, u našoj Vojvodini. Tu će pare da ostanu zato što ih mi stvaramo. I ako smo sposobni da zaradimo, ako smo sposobni da stvorimo, zašto onda mi ne možemo da upravljamo našim novcima?
E, zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine traži novi Ustav. Novi Ustav kojim ćemo jasno definisati prava i obaveze AP Vojvodine. Zakonodavna, izvršna, sudska vlast, izvorni prihodi i imovina. To je ono što mi tražimo. Nećemo dozvoliti, tražićemo da u ustavu piše da vojvođanska zemlja ne može da se prodaje strancima. Ne može vojvođanska zemlja da se prodaje strancima. Nikada nećemo odustati od vojvođanskog Naftagasa, od Elektrovojvodine i svega onoga što nam je oduzeto Miloševićevom pučem. Ali smo mi odgovorni i mi znamo da treba da damo predloge i rešenja. 

Referendum u Vojvodini nije prošao

I zbog toga će Liga socijaldemokrata Vojvodine prilikom donošenja novog Ustava, baš zbog toga što smo bili u pravu kada smo pozivali na bojkot ustavnog referenduma, baš zato što su nam Vojvođanke i Vojvođani dali za pravo da smo u pravu, zato što, kao što svi znamo, taj referendum u Vojvodini nije prošao. Iako smo imali dva referendumska dana i jednu referendumsku noć, što ne znam da li je do tada bilo u našoj istoriji. I pored toga, ni u jednom većem mestu u Vojvodini ni u Vojvodinu kao celini, taj referendum nije prošao. 
Znači, mi imamo pravo, baš zato što smo bili u pravu, da stanemo na čelo i da povedemo sve one koji su za reformu ustavnog položaja Vojvodine i da reformišemo Srbiju. Jer, mi moramo da pomognemo Srbiji da se razvije, da postane normalna zemlja, da budemo ponosni kada kažemo - ja sam iz Srbije. A ne na pola usta, kad te pitaju odakle si, ne smeš da kažeš jer te sramota.
Mi ćemo se truditi da sve ono za šta se zalaže Liga socijaldemokrata Vojvodine dobiju i ostale pokrajine koje treba da nastanu na teritoriji Republike Srbije. Dakle, mi nemamo ništa protiv da sve ono što postoji i za ono za šta se izborimo za Vojvodinu, imaju i druge pokrajine u Srbiji. Ali nemojte slučajno da pokušate da Vojvodini ukidate njena prava, to su naša prava od kojih nećemo odustati. 
I zbog toga, drage moje ligašice i ligaši, Liga socijaldemokrata Vojvodine je došli u poziciju da kaže, sad je došlo naše vreme, mi vodimo Srbiju, mi vodimo Vojvodinu u bolju budućnost. 
Budite ponosni, podignite glave, srećan vam rođendan!

(BILSV, 14. 07. 2015)




Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook