Kostreš: LSV neće menjati svoje vrednosne sisteme zbog saradnje sa SNS-om u Novom Sadu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 03. 10. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: LSV neće menjati svoje vrednosne sisteme zbog saradnje sa SNS-om u Novom Sadu

NOVI SAD - Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da LSV neće menjati svoje vrednosne sisteme i svoju politiku zbog saradnje sa Srpskom naprednom strankom na nižim nivoima vlasti. On je gostujući u emisiji „Politbiro“ Radio-televizije Vojvodine istakao da koalicija sa SNS-om u Novom Sadu neće imati uticaja na građanski vrednosni sistem LSV-a. 

LSV

Protiv sam ulaska u lokalnu vlast u Novom Sadu

Kostreš je naglasio da je on lično bio protiv koalicije sa SNS-om u Novom Sadu, ali da je napravljen dogovor između gradskih odbora, što je nastavak saradnje od prošle godine.

- Novosadski ligaši i novosadski naprednjaci uspostavili su određenu komunikaciju pa su ulaskom Lige u vlast urađene neke važne stvari, koje su nama važne, kao i građanima Novog Sada – kazao je Kostreš. 

Ocenio je da je učešćem LSV-a u gradskoj vlasti u Novom Sadu sprečeno ono naradikalnije i najdešnje krilo SNS-a da dođe do izražaja, a za Novi Sad su učinjene neke veoma važne stvari.

- Više nema osveštavanja vodovoda, pečenje volova na Miletićevom trgu i sličnih stvari, Novi Sad je postao Evropska prestonica kulture i Evopska prestonica mladih, urađeni su neki kapitalni projekti, počelo je da se radi Podgrađe... Ali, dogovor u Novom Sadu ne znači da je to dogovor SNS i LSV, iz prostog razloga što su i Bela Crkva, i Kikinda, i Subotica, Bač, Srbobran, Irig Vojvodina i u tim mestima je LSV u opoziciji. Dakle, Novosađani su doneli svoju odluku, oni za tu svoju odluku plaćaju određenu cenu. Meni je potpuno jasno njihovo objašnjenje. Šta će na kraju biti, da li će ta saradnja između novosadskih ligaša i naprednjaka u globalu koštati Ligu ili će pomoći Ligi, to ćemo videti, a o tome ćemo imati i razgovor na stranačkim organima – dodao je.

Ne verujem u mogućnost koalicije sa SNS u pokrajini

Na pitanje da li će LSV učestvovati u pokrajinskoj vlasti sa SNS-om, Kostreš je rekao da nije bilo kontakata na tu temu, da u teoretskom smislu on to ne isključuje, ali da ne veruje da je takva koalicija moguća u Skupštini Vojvodine.

- Ne mislim da mi treba da budemo opozicija radi opozicije, jer morate da uđete u vlast da biste menjali neke stvari. Pitanje je samo da li ulaskom u vlast mi dobijamo dovoljnu količinu alata da nešto promenimo i da li je promena u Novom Sadu ili sprečavanje Novog Sada da klizne u, recimo, više desno i više klerikalno dovoljno dobar argument da bi se ušlo u tu vlast i to je ono o čemu ćemo mi razgovarati – istakao je generalni sekretar LSV ocenjujući da je Pavličićeva vlast bila mnogo lošija od sadašnje.

Kostreš, koji je i predsednik Gradskog odbora LSV Zrenjanin, kazao je i da bi voleo da su ligaši deo tamošnje vlasti, ali da je za to „jako važno da se dogovorimo kako ćemo rešiti pitanje pijaće vode u Zrenjaninu“. 

- Postojali su razgovori, ali mislim da nećemo doći do dogovora zato što ne možemo da se dogovorimo. Svima je jasno da Zilion ne može da snabdeva Grad Zrenjanin pijaćom vodom. Ako neko misli da mi budemo deo tog sistema, mora da kaže pogrešili smo ili da se bar zajedno dogovorimo šta ćemo da uradimo da bi Zrenjanin dobio vodu. Kafilerija mora da bude trajno zatvorena. Dobra stvar je to što je odmah po promeni tima u Zrenjaninu kafilerija privremeno zatvorena, nadam se da će ona biti trjano zatvorena. Moramo da otvorimo pitanje zagađenja koja stvara uljara, moramo da se dogovorimo oko Linglonda. Linglong zaista je jako važan za grad Zrenjanin, trebali bismo da dobijemo autoput, veliki broj ljudi će dobiti posao, ali ne smemo da dozvolimo da to bude opravdanje za neku buduću ekološku katastrofu ili da Zrenjanin postane Smederevo ili Bor – naglasio je Kostreš.

On je pozdravio završetak subotičke obilaznice, ali je naglasio da vlasti treba da se stide što zrenjaninska i dalje nije završena. Upitao je zašto je u centralnoj Srbiji napravljeno nekoliko aerodroma, a u Vojvodini nema nijednog. 

- Zašto na teritoriji AP Vojvodine ne mogu da se grade autoputevi? Šta će biti sa onim čuvenim tunelom kroz Frušku goru? Nama se uvek spočitava da smo mi protiv nečega. Ne, mi smo samo za to da se ovde u Vojvodini gradi. Sve što se gradi u centralnom delu Srbije mi pozdravljamo, ali želimo u Vojvodini da imamo kargo aerodrom, da Novi Sad ima pravo na neki aerodrom. Nek mi neko objasni zašto je Miloš Veliki važniji od Banatske magistrale – istakao jeKostreš.

Bojkot doveo do svevlasti Vučića

Komentarišući rezultate junskih izbora, generalni sekretar LSV je istakao da je Ligin rezultat posledica nesnalaženja LSV da iskomunicira sa svojim biračima, a o čemu će analize tek uslediti. 

- Recimo, mi smo u Zrenjaninu kroz kampanju koju smo vodili uspeli da jedan deo birača SNS ostavimo kod kuće, ali nismo izveli naše birače i to je tačka o kojoj mi moramo da razmišljamo gde smo pogrešili, gde smo izgubili kredibilitet kod jednog dela naših birača. Mislim da LSV mora da jasnije i mnogo agresivnije iznosi svoje političke stavove – dodao je.

Kostreš je podsetio da je LSV od samog početka upozoravala da je bojkot izbora glupost i da će dovesti do još veće svevlasti Aleksandra Vučića, jer on ne bi imao 60 posto poslanika da su svi izašli na izbore.

- Bojkotaši su govorili da Evropa neće priznati izbore, ali ih je priznala i SMS ima legalnu i legitimnu vlast. Izborni uslovi su bili najgori od Miloševićevog perioda, ali oni se neće popraviti sami od sebe, moramo izaći na izbore i boriti se. Građani koji su s pravom bili ljuti, koji su s pravom protiv načina na koji vlada SNS, nažalost su jako pogrešili jer nisu izašli na izbore - ocenio je Kostreš.

Podsetio je da su LSV nazivali „izdajnicima“ kada su govorili da je raznorodna grupacija kao što je bio Savez za Srbiju, pogrešna.

- Ne možete ljotićevce i evropejce da stavite u isti koš. I sada se Savez za Srbiju raspao pa se sada razmišlja o nekoliko kolona, o čemu smo govorili odavno - naveo je Kostreš.

Naglasio je da LSV sebe vidi u „građanskom, evropskom bloku“ , koji je počeo da se gradi pred protekle parlamentarne izbore, kao i u koaliciji Vojvođanski front na nivou Vojvodine.

- Mislim da treba vrlo brzo očekivati jedan građanski evropski blok na čelu sa grupacijama i pojedincima koji su izašli na prethodne izbore, ali i znatno šire od toga. Građanska opcija u Srbiji mora imati svoje predstavnike - kazao je Kostreš.

Kosovo je kamen oko vrata moderne Srbije

Ocenio je da aktuelni saziv Skupštine Srbije neće trajati ceo mandat, već će parlamentarni izbori biti održani zajedno sa predsedničkim, 2022. godine. Kostreš je rekao da od državnog vrha Srbije očekuje da povuče nekoliko važnih poteza, a pre svega da se potpiše pravno obavezujući sporazum sa Kosovom.

- Niko ne očekuje od bilo koga da uradi bilo šta što je protiv interesa Srbije. Ali, istina je negde na sredini i mora da se postigne neki rezultat zato što je Kosovo kamen oko vrata moderne Srbije. Niti će Kosovo biti vraćeno u pravni položaj Srbije, niti, ako malo dublje razmislimo, to nama treba - kazao je on.

(SzILSV, 03.10.2020)



Odbori LSV | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani: Uvrstite manifestacije Dani zrenjaninske pijaće vode i Dani plastične ambalaže

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini juče su na sednici Skupštine grada pokrenuli dvadesetak tema koje su od značaja za život Zrenjaninki i Zrenjaninaca.
Odbori LSV | Četvrtak, 29. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani za nove rekreativne i zelene površine na Limanu umesto verskih objekata

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Novi Sad smatra bespotrebnim izgradnju verskog objekta na zelenoj površini koju stanovnici Limana 1 i 2 već godinama rado koriste kao prostor za rekreaciju.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook