Kostreš: Očekujem da zakon o imovini bude u Skupštini pre letnje pauze

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Subota, 21. 05. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Očekujem da zakon o imovini bude u Skupštini pre letnje pauze

NOVI SAD - Komisija za izradu nacrta zakona o imovini i prihodima AP Vojvodine i lokalnih samouprava radi punim kapacitetom i razmatraju se svi predlozi, od onih koji dolaze od Stalne konferencije gradova i opština do političkih stranaka.

- Rad je usporen u ovom delu, jer želim da postignemo što širu političku podršku, a to ne ide lako. Upravo zbog nedostatka političke podrške, na usvajanje zakona se čeka više od dve godine - kaže u razgovoru za Pravdu Bojan Kostreš, predsednik Radne grupe za izradu nacrta ovog zakona i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Da li su izdvojeni posebni problemi, koji eventualno mogu da budu smetnja za usvajanje predloga vaše komisije u Skupštini Srbije?

- Svi su svesni činjenice da postoji velika neophodnost donošenja ovog zakona, ne samo zbog svropskih integracija Srbije, odnosno dobijanja statusa kandidata za ulazak u EU, već i zbog njenog razvoja. Bez vraćanja imovine Vojvodini, bez vraćanja imovine samoupravama Srbija ne može da se razvija.

Nedavno ste izjavili da vam u radu pomažu i predstavnici Saveta Evrope. U čemu se sastoji njihova pomoć?

- Predstavnici SE imaju značajnu ulogu, da nam pomognu u pisanju evropskih zakona. Njihova uloga je savetodavna. Stručnim savetima i iskustvom uz njihovu pomoć dolazimo do određenih rešenja i otklanjanja nekih nedoumica.

Predsednik Instituta evropskih regja Franc Šauzberger naveo je da se u predlogu komisije Komiteta evropskih regija vlastima Srbije preporučuje da ubrzaju proces implementacije Statuta Vojvodine. Da li ovakav predlog može da ubrza usvajanje zakona u Skupštini Srbije?

- Svaka sugestija je više nego dobrodošla, a lično poznajem Šauzbergera i znam da je to dobronamerno izrečeno. Međutim, usvajanje zakona o javnoj svojini, imovini i prihodima AP Vojvodine i lokalnih samouprava je neophodno za brži razvoj i normalno funkcionisanje Srbije, a ne za Evropsku uniju. Ali. naravno da je svaki dobronameran savet izuzetno koristan za nas.

Kako komentarišete izjavu predsednika SVM Ištvana Pastora da je skeptičan u pogledu rešenja koja se pripremaju u komisiji?

- Nije mi jasno zašto se SVM u poslednje vreme ponaša destruktivno prema Vojvodini i ne podržava gotovo ništa što je dobro za pokrajinu niti žele da se o tome dogovaraju. To jedino mogu da tumačim time da Pastor pregovara o nekim novim koalicijama i da se radi, pre svega, o dogovoru sa SNS i Tomislavom Nikolićem.

Kada bi po vašem mišljenju, zakon realno modao da se nađe u skupštinskoj proceduri?

- Očekujem da se to dogodi pre letnje pauze, odnosno do 15. jula. Mislim da je dva meseca sasvim dovoljno da se posao na usvajanju ovih zakona neophodnih za dalji razvoj Srbije privede kraju.

Vojvodina je most ka Evropi

Šta mislite o predlogu da Vlada Srbije uključi Vojvodinu u pregovore sa EU i da li očekujete da on bude problematičan za Beograd?

- Vojvodina je oduvek bila most između Srbije i Evropske unije, a podsećam da je, na primer, Vojvodina postala članica Skupštine evropskih regija pre nego što je Srbija postala član Saveta Evrope. Verujem da je i sa ovim predlogom Šauzberger bio dobronameran i da će to tako biti shvaćeno. Vojvodina ima dosta pametnih stvari da predloži i ne vidim zbog čega bi to nekome u Beogradu smetalo. Ali, videćemo kako će se stvari odvijati.

(Pravda/BILSV, 21.05.2011.)




Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook