Kostreš: Optimista po pitanju promene izbornog sistema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 23. 03. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Optimista po pitanju promene izbornog sistema

BEOGRAD – Politika u današnjem broju piše da trenutno na političkoj sceni Srbije postoje tri predloga za izmenu izbornog sistema, među kojima i predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine koji predviđa da ostane sadašnji proporcionalni sistem, ali da se uvede pet izbornih jedinica.

LSV

U prilog tome, navedena je i računica da Beograd i Novi Sad, koji čine 25 odsto biračkog tela, zajedno daju oko 100 poslanika u Skupštini Srbije, što je 40 odsto narodnih predstavnika, dok dvadesetak opština u zemlji nema svoje predstavnike u parlamentu još od 1990. godine. Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš kaže za Politiku da je blagi optimista, jer nijedna stranka nije imala apriori negativan stav na Ligin predlog i nije imala ništa protiv da se otvori pitanje i razgovor na temu promene izbornog sistema.
– Mi verujemo da je naš predlog najbolje rešenje jer omogućava ravnopravnu regionalnu zastupljenost poslanika iz svih delova Srbije, što je za nas kao vojvođanske autonomaše veoma važno. Svesni smo da će biti verovatno i nekih izmena i dorada, ali mislimo da je to dobra osnova – ističe on. Kostreš podseća da je LSV još pre godinu dana predložila predsednici parlamenta Maji Gojković da formira radnu grupu za reformu političkog sistema, koja bi se bavila promenom čitavog seta zakona (o izboru poslanika, predsednika, o decentralizaciji i regionalizacijn...) i ne bi čekala da se steknu uslovi za promenu Ustava.
– Pošto predsednica nije formirala radnu grupu, mi idemo u pravcu promene izbornog sistema kao prvog koraka – objašnjava on. A to što se izborni sistem teško menja, za šta pojedini stručnjaci optužuju partije i njihova rukovodstva, jer većini odgovara što u postojećem sistemu imaju kontrolu nad poslanicima, Kostreš pripisuje dobrim delom partijskim sujetama.
– Ako mogu da se narodski izrazim, to su tipična srpska posla. Nažalost, postoji dosta često to iracionalno ponašanje, gde ponekad nije važno da li je predlog dobar ili nije, nego od koga potiče. Jedan od razloga za naš optimizam jeste i to što LSV, kao regionalna stranka, ne može da ugrozi dominaciju velikih stranaka i zato mislimo da će možda s nama lakše sesti i razgovarati i prihvatiti ovu našu inicijativu – kaže Kostreš.

(BILSV, 23. 03. 2015)




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook