Kostreš: Prevazići sve probleme u koaliciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 04. 03. 2015. | Komentara: 0

Kostreš: Prevazići sve probleme u koaliciji

BEOGRAD – Mislim da će problemi koji postoje biti prevaziđeni i da će pokrajinska administracija nastaviti da, kao i prethodnih 14 godina, funkciniše u interesu građanki i građana Vojvodine i da će sva ona pitanja koja su bila otvorena, a koja nisu rešavana trilateralno, biti rešena, istakao je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.

LSV

Gostujući u emisiji „Novi Dan“ na TV N1, Kostreš je, povodom današnjeg sastanka predsednika LSV, Demokratske stranke i Saveza vojvođanskih Mađara, Nenada Čanka, Bojana Pajtića i Ištvana Pastora, rekao da je optimista i da misli da ima dovoljno snage i kapaciteta da se prevaziđu svi problemi i nastavi dalje. 

Šumovi u komunikaciji

Kostreš je ocenio i da je u komunikaciji koalicionih partnera došlo do „šumova“ jer se zbog dugogodišnje saradnje mnogo toga počelo podrazumevati, a izostali su direktni razgovori pa se u dnevnim stvarima izgubila suština. 
– Po nama, najvažnije je da se pokrajinska administracija bavi osnovama za ustavno-pravnu reformu Srbije i, samim tim, položaja AP Vojvodine u njoj, obeštećenjem Vojvodine koje je vezano za Naftagas, a treća stvar je Zakon o finansiranju  AP Vojvodine. To je dogovoreno sa Demokratskom strankom, dogovorena je rekonstrukcija vlade koja je učinjena i očigledno smo napravili grešku svi kada nismo, odmah sredinom prošle, godine ušli u trilateralne razgovore i dogovorili oko suštine politike – dodao je Kostreš. Odgovarajući na pitanje koji su to još problemi koji opterećuju vladajuću koaliciju, Kostreš je rekao da je suština cele priče da je izgubljena politika.
– Počeli smo da se bavimo dnevnim pitanjima, počeli smo da se bavimo nekim međusobnim odnosima, izgubili smo politiku. Po mišljenju Lige socijaldemokrata Vojvodine suština politike, s jedne strane, treba da bude položaj Vojvodine u okviru Republike Srbije, a sa druge strane kvalitetniji život građanki i građana Vojvodine – rekao je Kostreš. Odluku SVM da ne podrži rekonstrukciju Vlade APV nazvao je čudnom, ocenivši da je ona posledica navedenog šuma u komunikaciji.

Ne interesuje nas matematika

Komentarišući izjavu predsednika Pokrajinske Vlade Bojana Pajtića da će ona imati većinu i ukoliko Savez vojvođanskih Mađara izađe iz vlade, Kostreš kaže da je to matematički tačno, kao i to da bez Lige nema većine, ali da LSV ne želi da se bavi matematikom. 
– Da smo želeli da se bavimo matematikom, to bi uradili mnogo ranije. Mislim da treba da pronađemo zajedničko rešenje i mislim da svi treba da napravimo jedan dodatni napor da prevaziđemo probleme. Jer mi, po mom dubokom ubeđenju, nemamo velikih političkih razlika – naveo je on dodajući da postojeće razlike nisu tolike da ne bi moglo doći do dogovora. On je odbacio i spekulacije da Liga želi da izbaci SVM iz Pokrajinske vlade kako bi onda imala bolju poziciju, ukazujući da LSV-u nisu prioritet pozicije.
– Nama je mnogo važnije, ponoviću, da se pokrene pitanje ustavno pravnog položaja Vojvodine u okviru Republike Srbije, da vidimo šta ćemo da radimo sa sramnom privatizacijom NIS-a i time da je Vojvodina oštećena, u najmanju ruku za milijardu evra, kao i činjenicom da je nepostojanje Zakona o finansiranju AP Vojvodine veliki problem za funkcionisanje vojvođanske administracije – rekao je Kostreš. Podsetio je da je zbog nepostojanja tog zakona Vojvodina zakinuta za najmanje milijardu ili milijardu i po evra, što uz navedenu štetu od privatizacije NIS iznosi ukupno oko tri milijarde evra s kojim bi pokrajinska adminsitracija mogla da učini mnogo za kvalitet života ljudi u Vojvodini.

Politička odgovornost za paljenje ambasada

Komentarišući istragu koja se protiv penzionisanih policijskih generala vodi zbog paljenja ambasada 2008. godine, Kostreš je rekao da Srbija to mora da uradi ne zato što je reč o jednom od uslova za razgovore o priključenju EU, nego zato što Srbija mora sama sebi da da odgovore. 
– Odgovore ne samo ko je fizički zapalio te ambasade ili ko je zbog grešaka u lancu komandovanja napravio određene propuste ili nije dovoljno učinio, mislim na policijske generale, nego da vidimo ko je politički pokrovitelj takvih ideja i ko je omogućio, u suštini politički, da se to desi. Mislim da treba da se osvetli ili duboko istraži uloga Vojislava Koštunice u svim tim događajima i njegovih najbližih saradnika, zato što, negde, ja imam osećaj da ako se istraga bude duboko vodila i ako se bude uradila na pravi način, da mora da se dođe do njega i do njegovih najbližih saradnika – rekao je Kostreš. 
Upitan da prokomentariše interesovanje kompanije Esmark za upravljanje Železarom u Smederevu, Kostreš je rekao da je dobro što je Vlada Republike Srbije tvrd pregovarač, ali da mu je žao što isti slučaj nije bio po pitanju privatizacije NIS-a, kada se nije toliko vodilo računa o interesima Republike Srbije. 
Govoreći o predlogu LSV za izmene izbornih zakona, po pitanju broja izbornih jedinica u Srbiji, Kostreš je rekao da Srbija treba da bude regionalizovana i decentralizovana, a da upravo tim predlogom Liga predlaže i takav način decentralizacije i regionalizacije Srbije.
– Sve ono što mi želimo za Vojvodinu, nemamo nikakvih problema da to imaju i Šumadija i Jugoistočna Srbija ili bilo koja druga pokrajina na teritoriji Republike Srbije – naveo je zamenik predsednika LSV. 
Kostreš koji je i narodni poslanik, ocenio je kao demagoški potez zahtev ministarke Zorane Mihajlović da poslanici Narodne skupštine počnu da plaćaju putarinu, navodeći da će oni te troškove naplatiti u skupštini, odnosno iz istog budžeta u koji idu i putarine. Sa druge strane, kaže Kostreš, nijedan ministar ili ministarka u Vladi Republike Srbije ne može dekretom da menja zakon. 

(BILSV, 04. 03. 2015)




Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook