Kostreš: Prvo program, pa odluka o učešću u vladi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 23. 08. 2014. | Komentara: 0

Kostreš: Prvo program, pa odluka o učešću u vladi

BEOGRAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da će se LSV opredeliti za učešće u koncentracionoj vladi u zavisnosti od toga kakav bi program ta vlada imala.

LSV

On je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a istakao i da će Liga u narednom periodu nastaviti razgovore sa Demokratskom strankom i Novom demokratskom strankom.
 
Problemi zbog odnosa NDS-DS
 
Kostreš je naglasio da ne postoji prava informacija šta znači koncentraciona vlada i da Liga nema informaciju da li su se Savez vojvođanskih Mađara i Srpska napredna stranka dogovorili da pokušaju da formiraju novu većinu.
 
- Moramo biti svesni činjenice da pokrajinska administracija nema zakonodavnu vlast i da sve zakone koji su vezani za autonomiju Vojvodine mora da donese republička vlada. Iz toga razloga je neophodan određeni vid saradnje između u ovom momentu suprotstavljenih političkih grupacija - rekao je on. Kao primer je naveo saradnju SVM, SNS i DS oko Statuta AP Vojvodine, ističući da Liga u tome nije učestvovala zbog falsifikata, ali je pokazala da je spremna da sarađuje u donošenju određenih propisa i određenih zakona kada su oni u interesu Vojvodine, a u skladu sa programom LSV, kao što je bila odluka o izborima.
 
- Da li će moći da se formira koncentraciona vlada i da li će LSV uopšte učestvovati u njoj zavisi od toga kakav bi program ta vlada imala. Liga će se opredeljivati prema programu - istakao je Kostreš i dodao da je LSV odlučila da sarađuje sa tradicionalnim koalicionim partnerima i sa kojima se stiglo do jednog nivoa saglasnosti.
 
- Videćemo kako će biti dalje i nadam se da ćemo nastaviti razgovore. Prva runda tehničkih razgovora je završena i sada o tome treba da se izjasne stranački organi, očekujem pozitivne stavove - kazao je Kostreš. On je napomenuo i da sada postoje problemi zbog iskakanja NDS-a i njihovih problema sa DS-om, ukazavši da bi sve političke stranke koje funkcionišu u Vojvodini morale da budu svesne da se mora sarađivati, jer je to u intresu građana i građanki, te da se mora pronaći najmanji zajednički sadržalac.
 
Rasplet situacije za 15-ak dana
 
Kostreš je istakao da je situacija vrlo komplikovana, ali je napomenuo da će se LSV opredeljivati prema programu koji bude ponuđen – šta je to što će da se uradi i što će biti u korist građanki i građana Vojvodine, a u skladu sa programom Lige.
 
- Ako je to nešto slično Statutu, pa u sebi sadrži istorijske falsifikate, mi u tome nećemo da učestvujemo – naglasio je zamenik predsednika LSV, istakavši da Liga insistira na promeni ustavno pravnog polozaja Autonomne pokrajine Vojvodine i da ona mora imati svoje izvore finansiranja, da imovina Vojvodine mora biti povećana, kao i da bude obeštećena za privatizaciju NIS-a.
 
- Ukoliko pronađemo zajednički jezik sa drugim političkim strankama po tim pitanjima, spremni smo da sarađujemo - rekao je Kostreš, dodavši da će se prvo pokušati formirati većina sa DS i NDS jer je to najprirodnije, ali je napomenuo i da je situacija ozbiljna i da je potrebno pronaći zajedničko rešenje.
 
- Sada je vojvođanska administracija već predugo u blokadi i to je samo izgovor za one najekstremnije nacionaliste da kažu da vojvođanska administracija nije ni neophodna i da to bude jedan od mogućih uvoda u gašenje vojvođanske autonomije – ukazao je on dođajući da će situacija u vezi vojvođanske vlade morati da se rasplete u narednih 15-ak dana.
 
- Videćemo u septembru, ako SVM pokuša da formira tu koncentracionu vladu, šta će biti njena osnovna načela. Jer ako je to samo vraćanje duga SVM-a Srpskoj naprednoj stranci jer je SNS omogućila SVM-u vlast u Subotici i uveli su ih u republičku vlast, onda mi u tome nećemo učestvovati. Ali, ako zaista postoji razlog i ideja šta sve treba da se uradi da bismo napravili dobar rezultat, Liga može o tome da razmisli. O tome ćemo odluku doneti stranački organi – rekao je Bojan Kostreš RTS-u.
 
Za Vojvodinu autonomija po evropskim standardima
 
On je ukazao i da redovni pokrajinski izbori dolaze za godinu dana i da, kakav god da se postigne dogovor, godinu dana je minimum da se to sprovede. Kostreš je ukazao i da je LSV inicirala razgovore o rekonstrukciji pokrajinske vlade, jer je potrebno izaći iz problema u kom se nalazi vojvođanska administracija i da se, konačno, posle sedam-osam godina donesu zakoni koji će omogućiti da Vojvodina konzumira autonomiju koja joj je dodeljena Ustavom, a koja je po LSV-u sramotna i mala.
 
- Mi se nalazimo u dosta lošoj situaciji. Pokušavamo da jednim konstruktivnim delovanjem izađemo iz te situacije - da prvo Vojvodina konzumira postojeći Ustav, a da kasnije pokrenemo inicijativu za promenu Ustava i da Vojvodina ima autonomiju koja je u skladu sa evropskim standardima i u skladu sa stečenim pravima kroz istoriju – zaključio je Bojan Kostreš.
 
 
(BILSV, 23.08.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook