Kostreš: Sporna još vojvođanska imovina, ali verujem u kompromis

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 12. 07. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Sporna još vojvođanska imovina, ali verujem u kompromis

NOVI SAD - Predsednik radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini Bojan Kostreš uveren je u to da će nacrt tog akta biti usaglašen do kraja ove nedelje i potom odmah upućen premijeru Mirku Cvetkoviću. U izjavi za "Dnevnik" Kostreš je kazao da je ostalo još veoma malo pitanja o kojima je potrebno postići političku saglasnost, te da su ona vezana za vraćanje imovine AP Vojvodini.

Bojan Kostreš

"Ušli smo u finiš, a sporno je ostalo jedino pitanje obima vojvođanske imovine, o čemu postoji opcija A i opcija B, ali očekujem da će se i o tome ovih dana postići neka vrsta kompromisa " rekao je on. Pojasnio je da je reč o obimu javne svojine koja treba da se vrati Vojvodini, odnosno da jedna opcija podrazumeva da se Pokrajini vrate svi veliki javni sistemi kao što su "Elektrovojvodina", putevi, Železnica, Lutrija, Pošta, Telekom... Inače, na ovoj pokrajinskoj imovini insitira i Liga socijaldemokrata Vojvodine, u kojoj je Kostreš zamenik predsednika. Druga opcija, kako je naveo, podrazumeva da se APV u vlasništvo vrati samo ona javna svojina kojom pokrajinski organi trenutno raspolažu.

Kostreš je naveo da je u radnoj grupi ranije postignuta puna saglasnost o vraćanju imovine lokalnim samoupravama, te da će opštinama i gradovima biti vraćena kompletna svojina kojom su raspolagali do 1995. godine, kada je ta imovina preneta u vlasništvo Republike. Dodao je da od ovog pravila postoji odstupanje u pojedinačnim slučajevima kada Republika zadražava vlasništvo, navodeći da je to, na primer, slučaj s jednim beogradskim bulevarom koji je na trasi Koridora 10.

"Prihvaćena je najpovoljnija opcija kad je reč o vraćanju imovine lokalnim samoupravama, s obzirom na to da je bilo predloga i da Republika zadrži vlasništvo nad javnom svojinom, te da potom uredbama prenosi vlasnička prava opštinama i gradovima " naveo je Kostreš. On je ocenio da je realno da novi zakon o javnoj svojini bude usvojen do kraja jula, pod uslovom da se ove nedelje u radnoj grupi postigne saglasnost o obimu vojvođanske imovine.

"I dalje verujem da ćemo do 15. jula pripremiti nacrt i uputiti ga premijeru Cvetkoviću, a na Vladi je potom da utvrdi predlog zakona i uputi ga parlamentu. I ja očekujem da zakon bude usvojen do 1. avgusta" rekao je Kostreš.

(BILSV, 12.07.2011.)

 




Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.
Odbori LSV | Ponedeljak, 26. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto načelnik Gradske uprave Zrenjanina Nenad Domjeskov krije informacije od javnog značaja?

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina uputila je još 22. januara Gradskoj upravi Zrenjanina zahtev kojim traži informaciju o ukupnom broju građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak.

Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook