Kostreš: Srbiji je potreban Evropski blok

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 13. 02. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Srbiji je potreban Evropski blok

BEOGRAD – Matematički je dokazivo da se bojkotom izbora Aleksandru Vučiću daje mnogo veća vlast nego što bi je dobio kada bi ljudi izašli na izbore – poručuje Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je jedna od inicijatora formiranja koalicije Evropski blok za predstojeće izbore.

LSV

Kostreš u izjavi za Danas tvrdi da će Srpska napredna stranka zbog neizlaska jednog broja opozicionih birača na izbore dobiti veći broj poslanika u Skupštini Srbije nego što bi ih inače dobila. 

- Ne treba živeti u iluziji da će bojkot uspeti iz prostog razloga što je u Albaniji izašlo nešto malo više od 20 posto birača. Na kraju krajeva, Evropska unija, zapadni partneri i čitav demokratski svet je priznao te izbore. Vučić u ovom momentu ima daleko više od 20 odsto birača u Srbiji. Ako samo „njegovi“ izađu, oni će prebaciti taj procenat izašlih u Albaniji. Bojkot je po nama pogrešna priča i on samo produžava agoniju Vučićeve vlasti na još četiri godine – ističe Kostreš.

Prema njegovim rečima, Evropski blok je na početku razgovora sa Strankom moderne Srbije i Građanskim demokratskim forumom doneo zaključak da bi bilo veoma dobro da postoji jedna evropska lista i da na njoj budu sve one stranke koje imaju isti sistem vrednosti i mogu da doprinesu boljem izbornom rezultatu.

- Mi tu vidimo vrlo široku koaliciju stranaka, nevladinih organizacija i pojedinaca koji u osnovi imaju ideju evropskih integracija i koji žele da se suprotstave nacionalističkoj i centralističkoj platformi koja je dominantna i u vlasti i u Savezu za Srbiju – poručuje Kostreš.

On objašnjava da članice Evropskog bloka smatraju da Srbija treba da ide oni drugim, evropskim putem, koji će ujediniti građansku, demokratsku, sekularnu i decentralizovanu državu Srbiju.

- U tom smislu, mi smo spremni da razgovaramo sa svima. Kako će na kraju izgledati Evropski blok, to će vreme pokazati. Na inicijalnom sastanku u Kragujevcu prošle nedelje okupili su se istomišljenici. Bilo je nekoliko predstavnika Vojvođanskog fronta, predstavnika Stranke moderne Srbije, zatim Građanskog demokratskog foruma i nekoliko manjih lokalnih pokreta. Taj sastanak smo iskoristili da pošaljemo poruku da je Srbiji neophodan Evropski blok i da želimo da sarađujemo tokom njegovog formiranja – podvlači Kostreš.

Upitan da li su u „bloku“ imali kontakt sa nekim od predstavnika organizacije „Srbija 21“ i da li se oni uklapaju u programsku koncepciju Evropskog bloka, on odgovara da bi, prema njegovom mišljenju, „Srbija 21“ bila vrlo ozbiljan i pouzdan partner u budućoj koaliciji.

- Iskreno se nadam da ćemo sa njima uspeti da postignemo dogovor i da će oni biti jedan od konstituenata budućeg Evropskog bloka. Čekamo da Srbija 21 donese definitivnu oduku šta su njihovi planovi. Međutim, koliko ja vidim, na osnovu toga kakve poruke šalju i kako funkcionišu, ja bih jako voleo da budemo na istoj strani na sledećim izborima – naglašava Kostreš i dodaje da ideja Evropskog bloka nije jednokratna, već predstavlja drugačiji put od centralizma, nacionalizma i rusofilije.

 (SzILSV, 13.02.2020)



Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina i Novi Sad brane se na Limanu

Stanovnici Limana pokazali su juče svojim primerom kako se brane vrednosti demokratskog i modernog društva. U velikom broju odazvali su se pozivu Saveta Mesne zajednice Liman i složno dali crveni karton gradskoj vlasti.
Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook