Kostreš: U ćorsokaku smo, tražimo kompromis

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 15. 07. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: U ćorsokaku smo, tražimo kompromis

NOVI SAD - Pošto u vladajućoj koaliciji i dalje nema saglasnosti o obimu imovine koja će se vratiti AP Vojvodini, radna grupa za izradu nacrta zakona o javnoj svojini danas ipak neće predati ovaj akt premijeru Mirku Cvetkoviću, kako je bilo planirano.

Bojan Kostreš

Predsednik radne grupe Bojan Kostreš, inače zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, potvrdio je ovo danas u izjavama za Dnevnik i Večernje novosti, navodeći kako se u samoj finalizaciji izrade ovog propisa ipak ispostavilo da postoji veliki problem u postizanju saglasnosti o obimu vojvođanske imovine.

"To je čisto političko pitanje, a radi se, praktično, samo o dva stava jednog člana zakona koji se odnosi na vraćanje velikih sistema Vojvodini kao što su elektromreža, putevi, železnica, pošta... Zato smo se našli u ćorsokaku " kazao je Kostreš. On je za Novosti istakao da LSV i dalje traži da se Vojvodini vrati imovina po Ustavu iz 1974, a to bi značilo da joj pripadnu i delovi tih sistema na njenoj teritoriji.

"Takav zahtev, međutim, u radnoj grupi i dalje ne nailazi na podršku. Dodatni argument za neprihvatanje jeste i to što bi, kada bi se na njega pristalo, bile neophodne i izmene Ustava Srbije, kao i novog Statuta Vojvodine, kojima to nije predviđeno " zaključio je Kostreš. Dodao je da je definisano da Pokrajini pripadnu šume i vode na njenoj teritoriji, uključujući kanal Dunav-Tisa-Dunav, kao i objekti na njima.
Kostreš je ipak uveren u to da još uvek ima prostora za dogovor jer, kako je naveo, "ipak postoji dobra volja kod svih da se saglasnost postigne".

"Očigledno je da će morati da se napravi kompromis i da će svi morati negde da popuste " ocenio je Kostreš. On je kazao da trenutno jedino nije izvesno koliko će vremena biti potrebno za taj kompromis, zbog čega bi se, ukoliko do njega ne dođe tokom naredne nedelje, proces usvajanja ovog zakona mogao odložiti za septembar.

"Iako je naša namera bila da se ovaj zakon usvoji tokom leta, na čemu još uvek radimo, pošto su sve odredbe sem tog jednog člana odavno "ispeglane", postoji mogućnost da se, zbog različitih političkih stavova o vojvođanskoj imovini, to odloži za septembar, u paketu sa zakonom o restituciji " zaključio je Kostreš za Dnevnik.

(BILSV, 15.07.2011.)




Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook