Kostreš: Uradili smo posao koji se čeka 11 godina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 19. 08. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Uradili smo posao koji se čeka 11 godina

BEOGRAD - Predsednik Radne grupe za izradu zakona o javnoj svojini Bojan Kostreš izjavio je sinoć u emisiji Oko na Radio televiziji Srbije da je prilikom izrade zakona bilo neophodno razgovarati direktno sa predstavnicima političkih partija da bi se izbegla situcija koju smo imali prilikom usvajanja Statuta AP Vojvodine.

Bojan Kostreš

On je podsetio da je Statut svojevremeno završen u proceduri pa je onda godinu i četiri meseca bila rasprava sa usaglašavanjem političkih stavova da bi na kraju ponovo otišao na popravni u Skupštinu Vojvodine. On je upravo tako nešto želeo da izbegne pa je uz saglasnost premijera zaustavio rad Radne grupe posle dva sastanka.

- Odradio sam nekoliko sastanaka u kojima su bili predstavnici političkih partija i onda počeo da komuniciram direktno sa njima. Od 25 spornih pitanja koliko smo imali na početku došli smo do nekoliko pitanja koja su vezana za javnu svojinu AP Vojvodine " rekao je Kostreš, pored kojeg su gosti u emisiji bili i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i savetnik predsednika Vlade Srbije Milorad Bjelopetrović.  

Bez produžetka roka

Kostreš je napomenuo da je imao stalnu komunikaciju sa potpredsednikom Đelićem i podsetio da je zakon 15. avgusta predao na zahtev premijera Mirka Cvetkovića koji nije odobrio još jedan produžetak roka od nedelju dana.

- Premijer je procenio da nema vremena za to i tražio od mene zakon. Ja sam taj zakon uputio kada je on od mene tražio. To je bilo u ponedeljak i od ponedeljka je taj zakon u proceduri u Vladi Republike Srbije. Meni  je stvarno žao što su neke moje kolege iz Radne grupe ljute na mene, ali šta sam ja trebao da uradim da kažem premijeru: ne, sačekajte da ja vidim sa nekim članovima Radne grupe da se oni možda ne naljute " rekao je Kostreš. On je dodao da je tokom izrade nacrta zakona insistirao, a da će to raditi i u javnoj raspravi, da se pokuša obeštetiti AP Vojvodina i da one stvari koje su bile nesporne i u koje je Vojvodina ulagala kao zajednica, u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom, mogu pripasti AP Vojvodini.

Dorada u javnoj raspravi

Kostreš je rekao da sada ostaje da u javnoj raspravi pokušaju da dodatno dorade nacrt zakona i da se Vojvodini ipak vrate neki veliki javni sistemi.

- Ono što je jako važno jeste da smo mi uspeli da za ovih stotinak dana uradimo posao koji se čeka 11 godina " kaže Kostreš. On kaže i da će ovaj zakon omogućiti da idemo u pravcu decentralizacije na način na koji se između ostalog zalaže Liga socijaldemokrata Vojvodine. 

- Kada uradimo ovaj zakon on će u mnogome poboljšati poziciju lokalnih samouprava i Autonomne Pokrajine. Da li je ovo baš najidealniji zakon, ili je moglo i bolje, videćemo vremenom. Pa nije sporno da se urade određene dorade tog zakona kroz izmene i dopune  zakona, ali u svakom slučaju potencijal i šansa lokalnih samouprava i pokrajine ovim zakonom će biti značajno, dramatično veće nego što je to sada slučaj - ocenio je Kostreš koji je i zamenik predsednika LSV.

(BILSV, 19.08.2011.)




Izjave | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Marton: Glasači su rekli da se za Vojvodinu vredi boriti, a na lokalnim izborima nastavljamo raditi za bolji život svih Vojvođana

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da je ovako loš rezultat stranke na pokrajinskim izborima bio očekivan zbog više faktora. LSV-Vojvođani prvi put, posle 27 godina, neće imati svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 14. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Dok je LSV Vojvođana, nema ukidanja AP Vojvodine koje najavljuje Bajatović

Dušan Bajatović je svojom izjavom za Večernje novosti, u finišu kampanje, potvrdio da je cilj koalicije na vlasti i posle 33 godine isti - ukidanje AP Vojvodine.
Saopštenja | Četvrtak, 14. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Samo Vojvođani mogu da obezbede dobar život u Vojvodini

Nakon desetine mesta u kojima su prezentovali program „Na ravne časti“, Vojvođani su u Žablju i na završnom skupu u Novom Sadu pozvali građane da u nedelju izađu na izbore i glasaju za listu broj 13 - Vojvođani



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook