Kostreš: Vojvodina dobila maksimalno što je moglo po Ustavu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 25. 09. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina dobila maksimalno što je moglo po Ustavu

BEOGRAD - Nakon dogovora premijera Mirka Cvetkovića i lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, na sednici Predsedništva LSV je odlučeno da će poslanici LSV podržati zakon o javnoj svojini i zakon o restituciji.

Bojan Kostreš

- Podržaćemo te zakone budući da je ono što je predviđeno da Vojvodina dobije Zakonom o javnoj svojini maksimalno što je moglo da Pokrajina dobije prema aktuelnom Ustavu Srbije - izjavio je danas za Blic Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV i narodni poslanik u Skupštini Srbije. Kostreš je potvrdio da su se Čanak i Cvetković dogovorili da će Zakonom o javnoj svojini Vojvodina pripasti Novosadski Sajam, DP "Gas -Novi Sad", deo imovine Radio Televizije Vojvodine, rudnik u Kovinu i Petrovaradinska Tvrđava. Takođe će, kaže, biti vraćena imovina VANU, legati, i sredstva na poslovima rudarstva i energetike, sajmova i drugih privrednih organizacija, zatim, javnog informisanja, zaštite kulturnih dobara, nauke i tehnološkog razvoja i drugih poslova predviđenih Zakonom o javnoj svojini.

- Liga će nastaviti da se zalaže za to da Vojvodina dobija vlasnička prava nad svom imovinom koja je pretežno ili u potpunosti izgrađena, finansirana ili održavana sredstvima pokrajine - kazao je Kostreš, ali je naglasio da Liga ne želi da uskrati podršku Vladi mesec dana pre dobijanja kandidature za ulazak EU. Stoga je dogovoreno da Liga povuče amandman koji se odnosi na poljoprivredno zemljište, a da se nakon restitucije u roku od tri meseca formira Fond za poljoprivredno zemljište Vojvodine koji će upravljati delom preostale državne zemlje na teritoriji pokrajine. Na sednici Predsedništva je istaknuto i da će usvajanjem amandmana koje je LSV podnela, Vojvodini pripasti deo poljoprivrednog zemljišta na njenoj teritoriji koje nije u privatnom vlasništvu. Obezbeđuju se, kao imovina Vojvodine, i sredstva potrebna za ispunjavanje obaveza koje pokrajina ima u skladu sa Zakonom o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine. Što se tiče podrške zakonu o rehabilitaciji kao i zakonima o železnicama i vraćanju imovine cvrkvama, koji su povučeni iz procedure, Kostreš kaže da će LSV doneti odluku onda kada se ti zakoni vrate na dnevni red.

(BILSV, 25. 09. 2011.)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook