Kostreš: Vraća nam se imovina VANU, RTV i Novosadskog sajma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 24. 04. 2012. | Komentara: 0

Kostreš: Vraća nam se imovina VANU, RTV i Novosadskog sajma

NOVI SAD – Vlada Srbije će najverovatnije u narednih nekoliko dana, a najkasnije do izbora, doneti uredbu kojom će se regulisati vraćanje AP Vojvodini imovine kojom raspolažu Novosadski sajam, Vojvođanska akademija nauka i umetnosti i Radio-televizija Vojvodine, piše današnji Dnevnik.

Bojan Kostres

Kako je za taj list potvrdio zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, na taj način realizovaće se amandman Lige koji je postao deo Zakona o javnoj svojini, a na osnovu dogovora koji su uoči usvajanja tog zakona postigli lider Lige Nenad Čanak i premijer Srbije Mirko Cvetković. Kostreš je naveo i da je usvajanje uredbe bilo odlagano zbog sudskog spora koji se vodi oko DP „Gas„ iz Novog Sada, čija imovina je takođe trebalo da bude preneta u vlasništvo Pokrajine. Međutim, kako je naveo, pošto sudski spor još uvek nije okončan, postignut je dogovor da se Vojvodini najpre vrati imovina navedenih subjekata koja je nesporna, dok će se DP „Gas„ transformisati u „Vojvodinagas„ kad se za to steknu uslovi, odnosno po okončanju sudskog spora. Kostreš je dodao i da će Vlada Srbije formirati komisiju koja će utvrditi postupak vraćanja vlasništva APV-u nad određenim legatima.

– Naša prvobitna ideja je bila da se uredbom Vojvodini vrati kompletna imovina kako je to definisano dogovorom između premijera Cvetkovića i predsednika LSV-a Nenada Čanka, zbog čega je došlo i do izvesnog kašnjenja u donošenju uredbe. Međutim, ocenjeno je da bi ipak, zbog određenih sporova i vremena potrebnog za usklađivanje dokumentacije, u prvom koraku Vojvodini trebalo da se vrati ono što je nesporno, a to je imovina VANU, Novosadskog sajma i RTV-a, dok imovina rudnika „Kovin„ i Petrovardinske trvrđave zbog proceduralnih razloga neće biti predmet ove uredbe, već će se ta pitanja rešavati kad se za to steknu uslovi – rekao je Kostreš.

Podsetimo, nakon burne polemike koja je pratila usvajanje Zakona o javnoj svojini, kao i problema u prihvatanju nekoliko amandmana Vlade Vojvodine, od kojih su neki ušlu u zakon tek posle političkog pritiska i najave otvaranja rasprave u pokrajinskom parlamentu, koja je, međutim, naprasno otkazana, uoči samog glasanja u republičkom parlamentu lider LSV-a Nenad Čanak sastao se u Vladi Srbije s premijerom Mirkom Cvetkovićem, dodaje Dnevnik. Na tom sastanku, piše dalje taj list, dogovoreno je da se Vojvodini vrati i imovina VANU, RTS-a, Petrovaradinske tvrđave, Novosadskog sajma, rudnika „Kovin„ i legati. Na osnovu tog dogovora u Skupštini Srbije usvojen je amandman LSV-a, po kojem je Vlada Srbije trebalo da u roku od šest meseci donese uredbe kojima će se regulisati vraćanje navedene imovine Vojvodini.

(BILSV, 24. 04. 2012.)



Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Odbori LSV | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kolar: Za izbore se spremamo, raspoloženi smo za udruživanje opozicije, ali i samostalni izlazak

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da novosadski odbor stranke još nije doneo odluku o izlasku na lokalne izbore najavljene za 2. jun. On je u izjavi za „Politiku“ istakao da se novosadski ligaši za izbore spremaju i da su formirali u Novom Sadu izborni štab.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook