Kostreš: Vreme je da se izađe iz ćorsokaka

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 20. 08. 2014. | Komentara: 0

Kostreš: Vreme je da se izađe iz ćorsokaka

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je za Dnevnik da su pregovori na relaciji LSV-DS-NDS tehničke prirode, da je postignut sporazum koji bi sada organi sve tri stranke trebalo da razmotre i usvoje.

LSV

– Kada to stranke usvoje, videćemo hoće li rad nastaviti tehnički timovi ili ćemo stvar podići na viši nivo – kaže Kostreš.

Potrebna komunikacija Pokrajine i Republike

– Nama je najvažnije da se dogovorimo o konkretnim rešenjima, a ne o kadrovskim pitanjima. Pokrajinska administracija došla je u ćorsokak i mora se nešto učiniti po tom pitanju. Koju god odluku da donese, počevši od zakona o finansiranju, o nadležnostima Vojvodine, to mora da ide na potvrdu u Skupštinu Srbije. Zato ponavljam već duže da mora postojati određena saradnja sa SNS-om. S druge strane, na tim poslovima neophodna je saradnja svih partnera – naglasio je on.

Po Kostrešovim rečima, da bi vojvođanska administracija izašla iz blokade, mora doći do saradnje između demokrata i naprednjaka, a mora postojati i komunikacija između Pokrajine i Republike.

– Svi moramo smanjiti političke zahteve. Očigledno je da SNS neće sprovoditi Ligin program, ali moramo doći do zajedničkog sadržatelja kod svakog problema koji treba da rešimo – kaže Kostreš. On je ocenio i da je Pokrajinska vlada bez DS loše i neprihvatljivo rešenje.

- Imali bismo jako slabu većinu, od svega 63 poslanika u Skupštini Vojvodine što je problematično za donošenje važnih odluka. Bez 67 poslanika jako je teško to održati – naglasio je Kostreš za Danas.

- Morali bismo svi da nađemo način da definišemo jasno koje su to odluke i zakoni koji treba da budu doneseni i, kada to bude doneto, da se raspišu izbori. Bez saradnje DS za formiranje koncentracione vlade, nećemo moći da rekonstruišemo vlast sa SNS, jer to ne dozvoljava matematika, odnosno većina bi bila slaba - zaključio je on.

Interes građana staviti u prvi plan

Što se predloga o formiranju koncentracione vlade tiče, Kostreš kaže da je Liga kod promene izbornog sistema u Vojvodini pokazala da je spremna da sarađuje sa strankama s kojima nikada nije sarađivala, poput Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije.

– Ukoliko pronađemo tačke oko kojih ćemo moći da sarađujemo, spremni smo da sarađujemo i s drugim političkim činiocima, iako se inače ne slažemo s njima. Da bi došlo do koncentracione saradnje, potrebna je i saradnja demokrata, iz prostog razloga što nema druge matematike. Bez njih u ovom trenutku nema ni koncentracione vlade. Mislim da svi treba da u prvi plan istaknemo interese Vojvodine, a stranačke ostavimo po strani, inače se bez toga nastavlja agonija – objašnjava Kostreš. U sadašnjim razgovorima o rekonstrukciji Pokrajinske vlade nema SVM-a. Kostreš kaže da je ranije bilo sastanaka s tom strankom.

– Imali smo sa njima sastanak, kada je dogovoreno da će komunikacija biti nastavljena. Očekujem da će ta komunikacija biti nastavljena sada. S demokratama sada pregovaramo jer oni imaju najviše poslanika i s njima je najteže postići dogovor. SVM nije isključen iz te priče i ne treba da bude, ali je, s druge strane, jasno da oni imaju saradnju sa SNS-om u Subotici i na republičkom nivou pa je i očekivano da skliznu na tu stranu – kaže Kostreš.

Zamenik predsednika LSV je u razgovoru za Politiku istakao da dogovor koji je postignut između SNS i SVM komplikuje razgovore koji se vode o rekonstrukciji, ali da ne vidi zašto oni ne bi bili nastavljeni. Suštinski je, kako ocenjuje, važno da bez saradnje SNS i DS teško da će moći da bude postignut pomak u razrešenju krize unutar pokrajinske administracije i podseća naprednjake da su pre nekoliko meseci uspeli da nađu zajednički jezik oko Statuta.

- To samo znači da mogu da sarađuju, u interesu građana. Neka zaborave međustranačke i lične sukobe. Upravo je zbog tih prepucavanja vojvođanska administracija u problemu – napomenuo je Bojan Kostreš.

(BILSV, 20.08.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook