Legalizacija neispravne pijaće vode?

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Ponedeljak, 06. 05. 2019. | Komentara: 0

Legalizacija neispravne pijaće vode?

Zrenjanin, 06. maj 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje najnoviju u nizu manipulacija nesposobne vlasti, ponovo direktno usmerenu na štetu građana Zrenjanina koji i dalje nemaju zdravu pijaću vodu.

LSV

Naime, Ministarstvo zdravlja je 10. aprila donelo Pravilnik o izmenama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće kojim se povećava maksimalno dopuštena koncentracija neorganiskih materija u vodi za piće, konkretno amonijaka, bora, hlorida i natrijuma i to po nekoliko puta. Dakle, ovim se legalizuje dostavljanje nezdrave vode, odnosno negativno se utiče na zdravlje ljudi. Zaprepašćeni smo dozom neodgovornosti prema građanima. Do sada smo gledali nesposobnost da se problem reši, bahatost kojom se to pravdalo, ali ovakav nemar prema opštem interesu kap je koja preliva čašu, jer otvara pitanje ispravnosti namera onih koji su se odlučili na ovakav postupak.

Građani Zrenjanina i dalje nemaju pijaću vodu. Pravo na vodu je jedno od osnovnih ljudskih prava. Čitav jedan grad sa oko 100.000 stanovnika uskraćen je za ovo osnovno ljudsko pravo. Najviše su pogođeni oni naši sugrađani koji su najslabijeg materijalnog stanja. Da li se iko pita da li oni imaju novca da svakodnevno kupuju i flaširanu vodu? Dok predstavnici vlasti bahato troše novac svih građana na neuspele pokušaje izgradnje fabrike vode, građani Zrenjanina su prema nekim procenama do danas na flaširanu vodu potrošili novaca koliko je potrebno za izgradnju nekoliko desetina fabrika vode.

Nakon silnih obećanja i probijenih rokova, izgrađen je prečišćač vode koji još uvek ne isporučuje zdravu pijaću vodu. U pokušaj rešavanja problema pijaće vode u Zrenjaninu uključen je pored gradskih čelnika i najviši državni nivo, doduše prekasno, a menjan je i Zakon o komunalnim delatnostima u cilju prevazilaženja besmislenih grešaka koje su napravili od samog početka. Međutim, svi oni jednostavno nisu sposobni ili ne žele da reše ovaj životni problem građana.

Voda u Zrenjaninu ovih dana toliko smrdi da je njome nemoguće umiti lice, a možemo samo da zamislimo šta unosimo u organizam kada kuvamo takvom vodom. Zrenjaninci nisu građani drugog reda i zahtevamo da vlast prestane da se igra sa njihovim životima.
Iako je Zrenjanin od 2012. godine imao tri gradonačelnika i četiri direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“, mora se utvrditi ko je odgovoran za ovakvo bahato ponašanje prema građanima Zrenjanina. Tražimo odgovornost za zanemarivanje interesa građana. Zahtevamo ostavke onih koji su svojom bahatošću i nemarom naš grad doveli u ovakvu situaciju.

Takođe, ne odustajemo od zahteva da se zakaže tematska sednica Skupštine grada na kojoj bi se našla informacija o problemima vezanim za snabdevanje građana Zrenjanina pijaćom vodom, jer je to problem od životnog značaja za sve Zrenjanince. U međuvremenu, dok se ne reši problem, zahtevamo od gradskih vlasti da postave cisterne sa zdravom pijaćom vodom u svakom kvartu grada, da građani mogu besplatno da sipaju vodu.

mr Dejan Čapo
potpredsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Saopštenja | Utorak, 18. 06. 2019. | Komentara: 0

Đacima nadoknaditi stres, a ministar da podnese ostavku

Bilo bi pristojno da ministar prosvete Mladen Šarčević podnese ili, barem, ponudi svoju ostavku zbog stresa koji su danas doživeli đaci i roditelji usled odlaganja testa iz matematike.
Događaji | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Članstvo u EU rešava pitanje granica na Balkanu

Na Balkanu su večni problem granice. Zato je potrebno učiniti da te granice nestanu, a to se može učiniti samo članstvom u EU - ukazao je predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak na sastanku Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe, koji je održan u Bratislavi.
Iz medija | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. godine

Činjenica je da je poslije 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve postala imovina SPC. Upravo iz tog razloga, ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda", kaže u razgovoru za Dnevne novine Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook