Liga ne sugeriše građanima kako da se izjasne na popisu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 30. 09. 2011. | Komentara: 0

Liga ne sugeriše građanima kako da se izjasne na popisu

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je za današnji Pres da Liga nema veze sa bilbordima kojima se građani i građanke pozivaju da se na predstojećem popisu izjasne kao Vojvođani ili Vojvođanke, niti da zna ko stoji iza ove akcije.

Kostreš, Jerkov

- Ko god je inicijator kampanje, imao je pravo na to. Ja ću se izjasniti kao Srbin pravoslavac, ali ne vidim zašto se neko ne bi izjasnio kao Vojvođanin ako se tako oseća - istakao je Kostreš. Upitan da li je ovo separatistički akt i pokušaj stvaranja nove nacije, Kostreš je rekao:
- Voleo bih da mi neko kaže koja to institucija izdaje sertifikate za to koja je nacija prava, a koja veštačka i koji vid izjašnjavanja je podoban, a koji ne.

Slobodno izjašnjavanje

I potrparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov negirala je danas u izjavi novinarima da Liga stoji iza te akcije, dodajući da se čak i protivi tome da stranke na bilo koji način pozivaju ili sugerišu građanima kako da se verski ili nacionalno izjasne
- Ovu kampanju podržavamo samo u tom smislu da svako ima pravo da se izjasni onako kako želi i onako kako se oseća. A činjenica jeste da određen broj građana Vojvodine ima to osećanje regionalne pripadnosti i ne postoji taj popisivač ili državni organ koji može nekom da zabrani da se izjasni onako kako se oseća - istakla je Jerkova. Ona je zapitala i zbog čega se stalno sve što ima veze sa Vojvodinom, njenom autonomijom ili Vojvođanima politizuje.
- Ja bih, recimo, više volela da se govori o tome što je Vojvodina postala nerazvijen region, da se govori o tome šta je sve od imovine vraćeno Vojvodini, nego da se na ovakav način podiže prašina oko stvari koje zaista nisu politička tema - navela je ona.

Vojvođanski identitet nije separatizam

Aleksandra Jerkov odbacuje optužbe da se na ovaj način stvara nekakav poseban vojvođanski identitet koji bi, sa druge strane, vodio separatizmu.
- Mislim da građenje vojvođanskog identiteta ne može nikome biti sporno. Činjenica je da određeni vojvođanski identitet postoji, a ukoliko postoji određena grupa građana koji se izjašnjavaju kao Vojvođani, to niko ne može da im osporava - istakla je ona. Dodala je da je u protekle dve decenije bilo dosta neosnovanih priča o separatizmu, koje su se ponavljale i prilikom usvajanja Statuta ili prilikom usvajanja bilo kog zakona koji Vojvodini daje više nadležnosti.
- Činjenica jeste da nema separatizma, niti nekih separatističkih tendencija u Vojvodini. To stalno plašenje separatizmom može samo da proizvede kontraproduktivan efekat - istakla je Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 30.09.2011.)

 




Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook