Liga tražila punu platu za trudnice i pre pet godina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 24. 11. 2011. | Komentara: 0

Liga tražila punu platu za trudnice i pre pet godina

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine je još 2006. godine pokrenula inicijativu koja se ticala izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojom je traženo da trudnice na porodiljskom osustvu dobijaju punu platu umesto 65 odsto, istakao je danas potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović.

Aleksandar Jovanović i Jasmina Nikčević

On je na konferenciji za novinare podsetio da je ta inicijativa usvojena u Skupštini Vojvodne i prosleđena Skupštini Republike Srbije. Jovanović je kazao i da je te godine visoki funkcioner G17 plus i tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević odbacio taj predlog komentarišući da je to pitanje "politikanstva". Jovanović je naveo da je zadovoljan što se stav prema porodiljama menja, ali zapitao i ko zaista radi na njihovoj dobrobiti.

– Sada od iste stranke, koja je samo izmenila naziv, dobijamo predlog da trudnice imaju besplatan javni prevoz, a da onim nezaposlenima bude isplaćena naknada od 20.000 dinara. Postavlja se pitanje ko se bavi dnevno-političkim marketingom koji nema veze sa nekom dugoročnom politikom – istakao je Jovanović podsetivši da je Forum žena LSV još pre godinu dana pokrenuo akciju pod nazivom "Puna plata za trudnice".

Skupe besplatne karte

Članica Foruma žena i odbornica u Skupštini grada, inicijatorka pomenute akcije, Jasmina Nikčević osvrnula se na današnjoj konferenciji za novinare na stanje u JGSP-u. – U Novom Sadu godišnje se rodi oko 6000 dece. Mesečna karta iznosi 1712 dinara, pa kad se ta dva broja pomnože, dobijamo da će besplatne karte  JGSP koštati oko 100 miliona dinara. Podsetimo da održavanje voznog parka iznosi oko 120 miliona dinara – rekla je ona. Nikčevićeva je podsetila da je svojevremeno Maja Gojković potpisala inicijativu kojom je udvostručen broj besplatnih karata što se odrazilo na poslovanje gradskog saobraćajnog preduzeća.
– Od 2006. do 2008. godine gorivo nije plaćeno i njihov dug je 760 miliona dinara, a tu je i dug od 40 miliona dinara za plate radnicima, koji se isplaćuje tek ove godine – navela je ona.

Srbija je sekularna država

Aleksandar Jovanović osvrnuo se i na inicijativu Lige povodom ukidanja slave grada, podsetivši da su nju 2007. izglasali odbornici radikala, socijalista i DSS-a, koji su činili tadašnju većinu u gradskom parlamentu. Istakao je da Srbija, kao sekularna država, što je Ustavom uređeno, ne sme da dozvoli da se crkva meša u državne poslove, a da Novi Sad jeste grad različitosti gde žive i građani koji ne pripadaju pravoslavnoj veroispovesti.

– Mržnja prema srpskom je samo zamena teza, ovo je samo zloupotreba svega onog što je srpsko – kazao je Jovanović. Komentarišući pretnje koje je ovih dana dobio lidere LSV Nenad Čanak, Jovanović je kazao da su nadležni organi obavešteni i da je istraga u toku, ali da se pretnje neće odraziti na rad Lige.

– Pre četiri godine pokrenuli smo inicijativu da se zabrani neonacistička parada u organizaciji "Nacionalnog stroja" čiji je rad, opet našom inicijativom, zabranjen. Bilo kakva ideja ili koketiranje sa idejama kojima se propagira mržnja prema različitosti ne može se tolerisati – zaključio je predsednik novosadskog parlamenta. On je podsetio i da je na Fejsbuku otvorio stranicu "Prekrečimo novosadsku mržnju" koja ima za cilj da locira sve parole mržnje ispisane po gradu, kako bi one bile uklonjene.

(BILSV, 24. 11. 2011.)



Odbori LSV | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Žolt Sakalaš da sankcioniše neustavno i protivzakonito delovanje Sime Salapure i Nenada Domjeskova

Zbog konstantnog neisticanja zastave AP Vojvodine na zgradi Skupštine grada Zrenjanina i kršenja propisa, odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina ponovo su poslali dopis pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žoltu Sakalašu.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš zabranio ligašima koaliciju sa naprednjacima

Članovi Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, na svojoj devetoj sednici, na predlog predsednika stranke Bojana Kostreša, doneli su odluku o zabrani predizbornih i postizbornih koalicija sa Srpskom naprednom strankom na predstojećim lokalnim izborima.
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook