Loše funkcionisanje Rusinskog nacionalnog saveta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 31. 08. 2018. | Komentara: 0

Loše funkcionisanje Rusinskog nacionalnog saveta

BEOGRAD - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga, prva na listi "Biti i ostati Rusin - Buc i ostac Rusnak - Olena Papuga", za list „Politika“ izjavila je da nije zadovoljna radom aktuelnog nacionalnog saveta, u kome su ona i još tri člana sa njene liste iz 2014. delovali kao opozicija.

LSV

Savet, između ostalog, nije imao nijednu akciju na upisivanju u Poseban birački spisak mladih Rusina koji su u prethodne četiri godine sticali punoletstvo i pravo glasa. Papuga, koja je i profesorka rusinskog jezika i književnosti, novinarka u rusinskim novinama, a koja živi u Ruskom Krsturu, kako kaže, nije izostavljena iz rusinske zajednice zato što se bavi politikom. Zamera nacionalnom savetu što nije radio na tome da se održe odeljelja na rusinskom jeziku.

- U Đurđevu, 11 čistih rusinskih porodica je upisalo decu u srpsko odeljenje. Nama je obrazovanje bitan faktor, s obzirom da ga ovde imamo 260 godina – ističe Papuga.

Potvrđuje podatke da u rusinskoj zajednici nema nepismeinh, a da 10 odsto Rusina ima visoko obrazovalje.

- Trenutno 16 -17 studenata iz Ruskog Krstura studira medicinu. A u glavnom svi završavaju gimnaziju u Ruskom Krsturu, koja ima i srpsko i rusinsko odeljelje - ukazuje Papuga dodajući da je zadatak nacionalnog saveta da razgovara sa roditeljima i da im ukaže da je dvojezičnost i negovanje maternjeg jezika prednost deci, a ne otežavajuća okolnost.

(BILSV, 31.08.2018)

 




Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.
Odbori LSV | Sreda, 27. 12. 2023. | Komentara: 0

Puna usta praznog patriotizma

Vojvođani LSV poziva nadležne inspekcije da kazne odgovorne u gradu Zrenjaninu zbog nepodobnog načina isticanja državne zastave.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook