LSV deo evropske borbe za rodnu ravnopravnost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Ponedeljak, 19. 09. 2011. | Komentara: 0

LSV deo evropske borbe za rodnu ravnopravnost

SKOPLJE - Početkom septembra u Makedoniji je održan Međunarodni seminar izgradnje kapaciteta socijaldemokratskih partija, na kojem je bilo reči o izgradnji politike smanjivanja diskriminacije prilikom zapošljavanja četiri ugrožene grupe žena.

Forum žena LSV - Skoplje

Seminar je organizovala Cee Network for gender Issues, koja je član organizacije PES women (Partije Evropskih socijalista) u saradnji SIDA&Olof Palme Centre, a uz logističku podršku Nacionalnog Saveta za rodnu ravnopravnost Makedonije. Cee mreža za rodna pitanja je osnovana još 1994 godine u okviru Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost sa ciljem da se bavi rodnim pitanjima sa aspekta demokratije, kao i položajem žena u tranzicionim zemljama Centralne i Istočne Evrope. Njena misija je pomoć u radu socijaldemokratskim partijama i ženskim progresivnim nevladinim organizacijama oko formulacije politike i izbornih platformi oko najakutnijih političkih, ekonomskih, socijalnih problema sa kojima žene suočavaju u procesu tranzicije. Na seminaru su učestvovale imanentne predstavnice i mlade aktivstkinje iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Moldavije i Estonije. Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine kroz višegodišnju saradnju sa CEE mrežom oblikuje i razvija svoju rodnu politiku koja polako, korak po korak, daje vidljive pozitivne rezultate.

Četiri ranjive grupe žena, o kojima je bilo reči na ovom seminaru jesu žene koje prvi put traže posao, visoko obrazovane žene, žene preko 45 godina života i žene na selu. O svakoj od ovih tema govorile su stručne sagovornice, a o smanjenju diskriminacije prilikom zapošljavanja žena preko 45 godina života, govorila je i predstavnica Foruma žena LSV Tanja Kovač. Ona je tom prilikom učesnice seminara upoznala sa merama koje su preuzete za ovu grupaciju od strane vlada Srbije i AP Vojvodine, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za zapošljavanje i rodnu ravnopravnost Vojvodine.

- Problem je u tome što mere koje sprovode vlade nisu vezane isključivo za žene koje spadaju u ovu grupaciju stanovništva. Međutim, rezultat sprovedenih mera u Srbiji je mali odziv poslodavaca da zapošljavaju radnice preko 45 godina života, iako dobijaju poreske olakšice za zaposlene u periodu od dve godine - istakla je Kovačeva. Dodala je da bi ubuduće trebalo takve projekte rodno raščlaniti i bolje promovisati. Takođe, istaknuto je i da je Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna za akciju, da njeni predstavnici nastavljaju borbu za rodnu ravnopravnost i smanjivanje rodne diskriminacije kao što su to do sada činili nalazeći rešenja razmenom iskustava i edukacijom. Naravno, solidarno sa drugim nevladinim ženskim organizacijama, mrežom za rodna pitanja i saradnjom sa socijaldemokratskim partijama iz Srbije, okruženja i drugih evropskih zemalja.

(BILSV, 19. 09. 2011.)



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook