LSV deo evropske borbe za rodnu ravnopravnost

 
 
Izbori u LSV
Forum žena LSV | Ponedeljak, 19. 09. 2011. | Komentara: 0

LSV deo evropske borbe za rodnu ravnopravnost

SKOPLJE - Početkom septembra u Makedoniji je održan Međunarodni seminar izgradnje kapaciteta socijaldemokratskih partija, na kojem je bilo reči o izgradnji politike smanjivanja diskriminacije prilikom zapošljavanja četiri ugrožene grupe žena.

Forum žena LSV - Skoplje

Seminar je organizovala Cee Network for gender Issues, koja je član organizacije PES women (Partije Evropskih socijalista) u saradnji SIDA&Olof Palme Centre, a uz logističku podršku Nacionalnog Saveta za rodnu ravnopravnost Makedonije. Cee mreža za rodna pitanja je osnovana još 1994 godine u okviru Evropskog foruma za demokratiju i solidarnost sa ciljem da se bavi rodnim pitanjima sa aspekta demokratije, kao i položajem žena u tranzicionim zemljama Centralne i Istočne Evrope. Njena misija je pomoć u radu socijaldemokratskim partijama i ženskim progresivnim nevladinim organizacijama oko formulacije politike i izbornih platformi oko najakutnijih političkih, ekonomskih, socijalnih problema sa kojima žene suočavaju u procesu tranzicije. Na seminaru su učestvovale imanentne predstavnice i mlade aktivstkinje iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Moldavije i Estonije. Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine kroz višegodišnju saradnju sa CEE mrežom oblikuje i razvija svoju rodnu politiku koja polako, korak po korak, daje vidljive pozitivne rezultate.

Četiri ranjive grupe žena, o kojima je bilo reči na ovom seminaru jesu žene koje prvi put traže posao, visoko obrazovane žene, žene preko 45 godina života i žene na selu. O svakoj od ovih tema govorile su stručne sagovornice, a o smanjenju diskriminacije prilikom zapošljavanja žena preko 45 godina života, govorila je i predstavnica Foruma žena LSV Tanja Kovač. Ona je tom prilikom učesnice seminara upoznala sa merama koje su preuzete za ovu grupaciju od strane vlada Srbije i AP Vojvodine, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za zapošljavanje i rodnu ravnopravnost Vojvodine.

- Problem je u tome što mere koje sprovode vlade nisu vezane isključivo za žene koje spadaju u ovu grupaciju stanovništva. Međutim, rezultat sprovedenih mera u Srbiji je mali odziv poslodavaca da zapošljavaju radnice preko 45 godina života, iako dobijaju poreske olakšice za zaposlene u periodu od dve godine - istakla je Kovačeva. Dodala je da bi ubuduće trebalo takve projekte rodno raščlaniti i bolje promovisati. Takođe, istaknuto je i da je Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna za akciju, da njeni predstavnici nastavljaju borbu za rodnu ravnopravnost i smanjivanje rodne diskriminacije kao što su to do sada činili nalazeći rešenja razmenom iskustava i edukacijom. Naravno, solidarno sa drugim nevladinim ženskim organizacijama, mrežom za rodna pitanja i saradnjom sa socijaldemokratskim partijama iz Srbije, okruženja i drugih evropskih zemalja.

(BILSV, 19. 09. 2011.)Odbori LSV | Sreda, 27. 05. 2020. | Komentara: 0

Kravić: Grad se neće razvijati bojkotom

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Aleksandar Kravić izjavio je da od uvođenja višestranačja u Srbiji izborni uslovi nikada nisu bili dobri, ali je LSV uvek učestvovala na njima, pa je tako i sada. 
Izjave | Sreda, 27. 05. 2020. | Komentara: 0

Institucije da reaguju povodom opasne izjave Kapetana Dragana

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i kandidat za republičkog poslanika Ujedinjene demokratske Srbije Robert Kolar izjavio je se nada da nadležni državni organi neće lako preći preko izjave Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, u kojoj kaže da su ubice Zorana Đinđića heroji.
Saopštenja | Sreda, 27. 05. 2020. | Komentara: 0

UDS: Stvorićemo zemlju iz koje mladi neće odlaziti

Bojan Đurić, jedan od lidera Ujedinjene demokratske Srbije rekao je u Jagodini da je fokus politike UDS stvaranje zemlje iz koje ne moraju da odlaze mladi ljudi.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook