LSV i VP potpisale Sporazum o saradnji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 27. 02. 2019. | Komentara: 0

LSV i VP potpisale Sporazum o saradnji

Novi Sad, 27. februar 2019 - Sporazum o saradnji danas su u Novom Sadu potpisali predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić. Tom prilikom istaknuto je da je ovaj čin jedan od gotovo istorijskih, jer kako je istakao Odžić, do sada su se mnogi sporazumi potpisivali u Beogradu, a isti nisu baš mnogo toga doneli Vojvodini.

LSV

- Sporazum je izuzetno značajan za Vojvodinu, ali značajan i za Srbiju. Značajan je iz nekoliko razloga, prvi od njih je sama činjenica da ovaj sporazum potpisujemo u Novom Sadu, glavnom gradu Vojvodine, što je retkost. Potpisivani su su neki sporazumi u ime nas, ali sa nekim drugim pogledima na društvo, na politiku i na sve ono što treba činiti u vremenu koje je pred nama, pogotovo kada je Vojvodina u pitanju – rekao je Odžić na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji.

On je precizirao i da je Sporazum više nego jasan i da sadrži osnovna načela političke borbe LSV i VP koja nisu od juče.

- Sve ono što zagovaramo tri decenije je na ovaj način i ozvaničeno. Saradnja jedine dve vojvođanske, regonalne i autohtone partije najavljuje bezkompromisnu borbu za prava Vojvodine i svih njenih građana. I pod tri, ovim sporazumom, mi smo programski potpuno ujedinjeni i nemamo nikakav problem, što je takođe retkost na političkoj sceni Srbije, jer svedoci smo da se upakuje i levo i desno samo sa jednim ciljom – borba za vlast bez ikakve sadržine. Organizaciono LSV i VP imaju najjači kapacitet, a na teritoriji Vojvodine su najjača politička snaga. Mi se nikada nismo bavili politikanstvom, nikada nam vlast sama po sebi nije bila cilj bez sadržine, a od ideja nikada nismo odstupali i tako će i ostati – poručio je Odžić.

Lider LSV Nenad Čanak istakao je da Sporazum o saradnji dve stranke predstavlja značajan pomak u okviru vrlo jasnog vrednosnog okvira okupljanja. 

- U ovoj zemlji politika odvojila od ikakvog vrednosnog kriterijuma, od morala, etike ... LSV i VP su organizacije koje su dosledne u svojim zalaganjima, koje se ponekad razlikuju u proceni načina kako nešto raditi, taktičkih političkih poteza,  ali se ne razlikuju i nikada se nisu razlikovali u jednom tipu vrednosnog sistema koji je zabeležen u ovom Sporazumu. Od kako je višestranačja u skupštini AP Vojvodine većinu imaju stranke koje imaju sedište u Beogradu. Čak i kada smo bili u koaliciji sa DS svi naši pokušaji da Vojvodina dobije svoju samobitnost, dobije svoju izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast, da dobije pravo na izvorne prihode, a sve garantovano Ustavom, da dobijemo vrlo značajno priznanje antifašističke borbe kao osnove na kojem treba da se zasniva zajednica nazvana AP Vojvodine, umesto svega toga imali smo priče o investicijama... – kazao je Čanak objašnjavajući značaj potpisivanja akta između dve stranke koje imaju isti cilj: bolji položaj Vojvodine i svih njenih građana.

Čanak je na konferenciji je naveo i ideološku razliku koja postoji između VP i LSV, a koja se ogleda u pitanju da li Vojvodina treba da bude u statusu republike kao konstitutivni element federalizovane Srbije, za šta se zalaže Vojvođanska partija, ili treba da bude autonomija na teritoriji Srbije, kao što misli LSV.

Kako je rekao, kriza na teritorije Vojvodine, Srbije pa i čitavog regiona nije po svojoj suštini ekonomska.

- Ekonomska kriza je posledica političke krize, a politička kriza je posledica krize vrednosnog sistema. Ne možete ćutke gledati povampirenje svih onih pobeđenih strana iz Drugog svetskog rata koje je svo progresivno čovečanstvo sa prezirom i gađenjem odbacilo, a njihove promotere i nosioce osudilo na najteže kazne. A mi sada svedočimo kako se vraća, ne samo kao neka potajna želja nekakvih nostalgičara nego se vraća kao dominantan način razmišljanja u državi i upravo je to ono što je razlog da Vojvodina, koja nije problem Srbije već je deo rešenja, Vojvodina koja predstavlja model ne samo multinacionalnosti i multikonfesionalnosti nego i evropskog mišljenja kao takvog. Vojvodina čiji su građani dominantno opredeljeni za evropske integracije, ta i takva Vojvodina, decentralizovana Srbija to je ono što bi bio istinski iskorak iz dosadašnjeg gliba u kojem se Srbija nalazi – rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima,  decenijama problemi Vojvodine ne nailaze na razumevanje u Beogradu, a kao primer naveo je pojavu dve zvanične zastave koje su u upotrebi u APV.

- Takozvana tradicionalna zastava to nikada nije bila, a ova koju imamo, koju pale i gaze, je zastava koja nema nacionalnih obeležja, zastava jednog prostora, pod kojom niko nije ginuo ili bio progonjen, već koja je simbol zajedništva jednog regiona – istakao je Čanak, podsećajući da je na današnji dan pre 15 godina u skupštini AP Vojvodine izglasana zastava koja predstavlja jedinstvo jedne regije i na koju je jako ponosan.

Čanak je podseti i na program “Vojvodina republika” još 1998. godine objavila LSV kao svoj programski dokument i kako je rekao, to je bilo u trenucima kada se još moglo razgovarati o tome da Kosovo kao republika ostane u sastavu Srbije, ali je u međuvremenu Kosovo faktički isključeno iz poretka Srbije.

- Okolnosti su se, dakle, promenile i ono što je ostalo od Srbije mora da se redefiniše - kazao je Čanak i dodao da ga ne zanimaju optužbe za separatizam, jer je reč o optužbama koje su potpuno neosnovane i dolaze od neodgovornih ljudi.

Čanak je zaključio da je u Srbiji “premalo politike, a previše dreke”.

- A posle teških reči, mogu da počnu da lete i meci - upozorio je Čanak koji je obraćanje završio rečima političara i filozofa Vase Stajića, koji je u vremenu između dva svetska rata rekao da Vojvođani ne treba da plaču i da se žale zbog položaja Vojvodine, već treba da se bore, jer će Vojvodine biti “onoliko koliko bude borbe za nju”.    

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook