LSV mora još da se proširi i ojača

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Akcije/Kampanje | Subota, 12. 12. 2009. | Komentara: 0

LSV mora još da se proširi i ojača

Stenogram govora predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine
Nenada Čanka, na VII vanrednom kongresu LSV

Ovaj kongres se održava u veoma turbulentnim vremenima. I, moj govor će ovoga puta biti nešto drugačiji nego obično, zato što neke velike svečarske atmosfere, kao što vidite i sami, nema. Razlog je vrlo jednostavan. Ovo je radni kongres.


Liga socijaldemokrata Vojvodine sada ima pred sobom jedan važan kratkoročni cilj, zbog kojeg smo se i okupili, a to je da usaglasi svoje dokumente sa zakonskom regulativom, da bismo mogli da preregistrujemo stranku. U utorak ćemo predati nešto više od 14.000 potpisa naših članova, novih osnivača, nove LSV koja će nastaviti onim putem kojim je Liga išla u proteklih 19 godina. To je ovog trenutka, kratkoročno gledano, stvar koju moramo da uradimo formalno. Ono što moramo da uradimo faktički je daleko šire. Zemlja u kojoj živimo nije ni nalik zemlji u kojoj je LSV osnivana. Zemlja u kojoj živimo nije ni nalik zemlji u kojoj je LSV provela svojih prvih deset godina.

LSV zna koja je njena strana

Pre samo dva sata sam bio gost na osnivačkom kongresu SDPS na poziv njenog predsednika Rasima Ljajića. Kada sam ušao u veliku salu Sava centra imao sam šta da vidim. Na sredini prvog reda je sedeo predsednik Srbije i DS Boris Tadić, pored njega naš provereni prijatelj Rasim Ljajić, pored njega naš provereni prijatelj Vladan Batić, naš prijatelj Vuk Drašković i naš prijatelj Žarko Korać. Čak sam se i našalio obraćajući se prisutnima da sam, videvši takvu ekipu, posmislio koju ćemo vladu sad da rušimo, pošto smo se obično u tom sastavu tim poslom okupljali. Međutim, sa desne strane Borisa Tadića je sedeo Žarko Obradović potpredsednik SPS-a, pa je sedeo neki gospodin iz SNP-a, to je stranka Momira Bulatovića, i kao šlag na torti Aleksandar Vučić. Mogu reći da sam se baš iznenadio da u istom prvom redu sede i pozicija i opozicija, i desnica i levica, i autonomaši i, pošto su bila tu i gospoda iz DSS, Ljotićevci. Jednostavno čovek se zbuni pa kaže, jedsnostavno ako su svi u istom redu, ko je ovde opozicija o čemu se ovde radi? Šta se događa kada su najedanput svi sa iste strane?

LSV zna koja je njena strana. Naša strana je ona koju smo zauzeli još pre 19 godina, a to je borba za fizičku i imovinsku, pravnu, sigurnost svakoga čoveka bez obzira na njegovu nacionalnu, versku i političku pripadnost. To je borba za prava svakoga na njegovu različitost, ograničenu samo pravima drugih, to je borba za naše ciljeve koje smo saželi u to da tražimo za Vojvodinu ono što nudimo svima. To je zakonodavna, sudska, izvršna vlast pravo na imovinu i izvorne prihode, a Bojan Kostreš bi dodao - garantovane Ustavom. I to je najtačniji opis onoga što mi tražimo. To tražimo evo već 19 godina, međutim, kako nam se sada preko noći sve ovo dogodilo?

Kako sad preko noći više nema sećanja na ono zbog čega smo se i osnovali, zbog čega smo se okupili da se branimo pred onima koji su proganjali naše susede zbog nacionalne priopadnosti, bombama? Da se branimo od toga što su nam uništavali način života koji se ovde gajio vekovima? Što su nam uništavali vrednosni sistem u kojem smo odrasli? Pred nama su vremena u kojima više nema crnoga i belog. Više ne postoji podela koja je bila tako jasna devedesetih. I, tu onda i vreba ta strašna opasnost da se ljudi zbune, da se učini da je sve moguće. Da su stvari o kojima govorim pitanje ukusa, ili eto sitnih razmimoilaženja, a ne duboke podele na one koji su vapili za pravdom i na Vukovaru i na Srebrenici i onih koji su zločine opravdavali. To je stvar koja u LSV nikada i ni po koju cenu ne sme da se zaboravi, jer svaka politička lukavost, dnevne politike pada u vodu preko principijelnosti. Opstali smo bezmalo 20 godina baš zato što se nikada nismo menjali u onome u šta smo verovali i za šta smo se borili. Opstali smo zato što smo se stalno menjali u načinima borbe, i zato što smo se stalno menjali u saglasju sa okolnostima koje su nas okruživale.

Podrška Pančevu

Ovaj, VII kongres LSV se održava u Pančevu, zbog toga što je u Pančevu našoj organizaciji na prostorijama sedam puta lupano staklo u proteklih šest meseci. U Pančevu u kojem je tolika mržnja prema nama da su otkidane table i da je vandalizovano sve što ima veze sa Ligom. U Pančevu u kojem je naša organizacija u proteklih par meseci utrostručena. Kako to? Pa jednostavno. Zato što u ovom Pančevu u kojem se nalazimo, kao personifikaciji mesta u kojima nismo mogli da napravimo organizaciju tolike godine, a da ona bude jaka, čvrsta i uticajna, polako dolazi do svesti da je od svih onih koji dolaze i prolaze, LSV ona koja ne prolazi. Mi smo tu da ovde i ostanemo. Protiv nas se bore na razne načine. Protiv nas se bore i tako što birokratski aparat iz Beograda uvek kada ojača Liga i uopšte ideja autonomne Vojvodine - koja je drugo ime za ideju decentralizovane i demokratske Srbije - počne da stavlja birokratske prepreke između Beograda i okruženja. Mi ćemo sutra imati situaciju da se Pančevcima onemogući, birokratskim putem, lečenje u Beogradu, da im se onemogući školovanje dece u Beogradu. Ne zato što bismo mi to uradili, nego zato što to oni rade da bi pokazali da autonomija diže zidove, što nije tačno.

Autonomija treba da služi drugim stvarima. Autonomija treba da služi tome, da pre svega vlast bude bliža ljudima, da korupcije bude manje, jer kada je vlast bliža onda se bolje vidi. A, ne kao što imamo sada situaciju, da su eto, čim je usvojen Zakon o nadležnostima AP Vojvodine, počele da se pronalaze nekakve afere u pokrajinskom Fondu za zdravstevu zaštitu i slično. Tu i jeste peonta. Ako treba autonomija da služi tome da se ovde stvori birokratska struktura, koja će da napravi na nešto nižem nivou, i sa nešto niže para, Koštuničino-veljoilićevske bahatosti, to nije ono zašta se LSV borila.

To nije ono što mi hoćemo. To nije ono zbog čega smo se okupili, a na žalost upravo je to ono zašta se odmah vezuju neprijaetlji autonomije. Upravo zbog toga svako onaj ko zloupotrebi i ovo malo autonomnosti što Vojvodina ima je neprijatelj Vojvodine.

Do kraja marta zakoni o imovini i izvornim prihodima Vojvodine

Mi smo u proteklom periodu uspeli da se izborimo za nekoliko stvari. Jedna od tih stvari je, između ostalog, da se zagarantuje da ovaj nivo koji je dostignut usvajanjem Zakona o nadležnostima AP Vojvodine, ne može da se umanjuje. Barem smo se tako dogovorili. Dogovorili smo se da će do kraja marta biti usvojen zakon o imovini i zakon kojim će se definistati izvorni prihodi AP Vojvodine, jer bez toga autonomija nema osnovu na kojoj će se graditi. Ukoliko do toga ne dođe iz bilo kog razloga, LSV će napraviti svoje predloge tih zakona i staviti ih u skupštinsku proceduru. Neće to biti prvi put, setite se i sami da smo mi ti koji smo uspeli da posle više decenija budemo prvi koji su iz poslaničkih klupa u proceduru stavili Zakon o zabrani fašističkih i neonacističkih manifestacija i uspeli da on bude usvojen. To je zakon kojim smo uspeli da formalizujemo borbu protiv fašizma kao državnu politiku ove zemlje uz sva lutanja, uz sve nesporazume koji su pravljeni. A to je beskonačno važno. Nemojte zaboraviti, LSV koja je osnovana pre dvadeset godina se pobunila tada protiv onoga što je personifikovalao Slobodana Miloševića. Slobodan Milošević je mrtav i njegova smrt nam je pokazala da nije bio kriv Slobodan Milošević kao takav, da je u pitanju stanje duha stanje svesti, način razmišljanja koje će menjati imena, ali taj duh i taj način razmišljanja moramo da lociramo kao našeg neprijatelja i da se protiv toga borimo.

Svedočimo povratku u zle devedesete


Mi ovih dana svedočimo svi povratku u zle devedesete. Oni koji su eto sebe prozvali navijačima fudbalskih klubova su počeli da slede najsramnije i najstrašnije puteve organizovanog kriminala devedesetih. Kao što devedesetih nije smeo niko ništa da kaže raznim ratnim vođama, od Željka Ražnatovića pa nadalje tako sada ispade da su navijači država u državi kojoj takođe niko nesme ništa da kaže. Gde oni imaju neki svoj svet u koji mi obični smrtnici ne možemo ni da privirimo. A ja ću vam reći, to je fašizam. To da se okupi rulja koja po komandi urliče i po komandi batina, to je isto ono što je pre 80 godina u Nemačkoj stvarano kao jurišni odredi, ono što je stvarano kao SS odredi koji su bili upravo ta partijska policija koja se obračunavala sa neistomišljenicima.

To se mora saseći u korenu. Zato što zla vremena u kojima živimo, vremena svetske ekonomske krize, plus ovakav tip organizovanja pod pokriviteljstvom države - jer i nečinjenje je pokroviteljstvo, i nebranjenje od toga je pokroviteljstvo - znače stvaranje fašističkih vojski koje će služiti za obračun sa neistomišljenicima sutra, i to jednostavno ne sme da se dozvoli. Ako LSV o tome ne progovori niko neće. Niko neće to reći naglas jer mi smo ti koji smo uvek morali da otvaramo te i takve teme. Nemojte zaboraviti da kada se govori o fašizmu najveći broj naših sugrađana uvek pomisli na ratne filmove iz Drugog svetskog rata, i ako se nema uniforma, i ako se nešto oštro ne govori na nemačkom to otprilike nije fašista. To nije tačno. Imala je Srbija svoje fašiste od Dimitrija Ljotića pa nadalje. Ima ona svoje klerofašiste od Koštunice dr Vojislava pa nadalje. Ima ona svoje ideologe koji opravdavaju zla koja su činjena devedesetih, od užasa Vukovara, sramote Sarajeva do pokolja u Srebrenici. Uvek nađu neki način i razlog, zašto je baš to eto u tom političkom i istorijskom trenutku bilo, pa recimo, neizbežno. Nije istina, sve se moglo izbeći. Sve je moglo da izgleda drugačije.

Već viđeno

Cela ova zemlja je mogla da izgleda drugačije, a sada smo došli u poziciju pune podeljenosti zemlje. U kojoj, kao što sam na početu rekao, s jedne strane imamo ovaj skup o kojem sam vam govorio gde najedanput svi sede u prvom redu. Svi. Sa druge strane, imamo Vladu koju podržava LSV koja je izručila Radovana Karadžića Hagu, koja je obezbedila beli šengen i od 19. decembra ćemo najzad moći da putujemo kao normalni ljudi a ne da budemo izolovani u geto u koji nas je ugurao Slobodan Milošević. Ali, sa druge strane, imamo na ulicama jasno nezadovoljstvo. Mi imamo pobedu takozvanih naprednjaka na Voždovcu. Ljudi, to su stvari sa kojima se nije šaliti. Nije se šaliti zbog toga što ćemo sutra doći u poziciju da ne znamo šta da radimo sa par hiljada organizovanih batinaša koji će pod političkim pokroviteljstvom neke od klerofašističkih stranaka, da li je to DSS ili bilo ko drugi, ići od kuće do kuće i otimati, pljačkati kao što smo već gledali. To što ne ne nose uniforme je samo iz jednog razloga što ovoga trenutka u ovoj zemlji nije rat. Pa, setite se kako je Željko Ražnatović napravio Srpsku dobrovoljačku gardu - pokupio iste te i obukao im uniforme i postali su najzloglasnija sramota ove zemlje koja se dogodila u drugoj polovini 20 veka. Nemojte da to sad zaboravimo. Ne smemo da zaboravimo, jer ako mi zaboravimo niko neće zapamtiti.

Ako mi smetnemo sa uma, a ko će onda izaći i reći: ljudi, zlo koje se sprema je zlo koje smo već gledali! Za naših života smo gledali kako naše komšije izbacuju iz kuća bombama. Jel tako bilo? Nemojte da se zaboravljaju te stvari.

Ogroman zadatak

Liga socijaldemokrata Vojvodine ima sada pred sobom ogroman zadatak, a to je: prvo da uradi sve da se proširi i ojača, zato što ako nas ne bude onda je ova zemlja u velikom problemu. Nemojte zaboraviti da je Liga socijaldemorkata Vojvodine poslednja regionalna, nadnaconalna stranka na tlu Srbije. Više nema ni jedne. Ako bi LSV nestala, nestao bi kompletan koncept decentralizovane Srbije. Jer, ja mogu da razumem kada neko kaže; mi smo velika stranka, mi ćemo se zalagati za decentralizaciju države kroz centralizaciju stranke. Mogu da razumem. Ne mogu da poverujem. Iz jednostavnog razloga što, ako ćete vi u stranci imati tip demokratskog centralizma, onda se postavlja pitanje kako onda mislite, da ako imate državnu vlast svugde, bože moj decentralizovanu, onda ta vlast funkcioniše? To onda znači da ta vlast neće fukcionisati kroz državne organe nego kroz partijske. Da će ta vlast onda funkcionisati tako da se na partijskim forumima dogovori, a onda sprovede preko državnih organa. I šta ćemo onda sutra kad ta stranka ne bude više na vlasti, a ostane praksa da se državom vlada partijski a ne preko institucija? To su pitanja koja nema ko da postavi ako ih ne postavi Liga socijaldemokrata Vojvodine.

LSV izborila sve što Vojvodina ima

Znači to su stvari o kojima mi danas suštinski treba da razgovaramo i o kojima danas treba da mislimo. Jer ako ne budemo misliti danas, sutra će biti kasno. Liga mora da u narednom periodu se, kao što sam već reko preregistuje. Liga mora da uzme novo institucionalno obličje, novi vizuelni identitet, na osnovu tekovina svoje dosadašnje borbe. Nemojte zaboraviti, od svih boraca za autonomiju Vojvodine, jedino što piše u Ustavu o tome da to sigurno pripada Vojvodini i da to sigurno ne može niko da joj uzme jeste ova zastava, koju je izborila LSV. Grb, koji je izborila Liga socijaldemokrata Vojvodine. To je ono što imamo. Vojvođanska akademiju nauka i umetnosti, koju je izborila Liga socijaldemokrata Vojvodine. To su stvari koje postoje. Od toga sada idemo dalje. To je forma. Neko će reći - zastave se ne jedu. Tačno. Niti se može živeti u grbu, i to je tačno. Ali je sasvim sigurno i nešto drugo - da se ne može ni boriti za to šta će se jesti i gde će se živeti ako to nešto nema ime. Zato Vojvodina nije anonimna severna srpska pokrajina, nego je AP Vovjodina. To je vrlo bitno razumeti. I to smo uspeli. Uspeli smo da se u Narodnoj skupštini Republike Srbije vodi ogorčena debata o tome da li Vojodina treba da ima ovakve ili onakve ingerencije, uz ovakav ili onakav budžet. Ali su svi prevideli jednu sitnicu: da su svi počeli da govore Vojvodina. A to je ono za šta smo se borili sve ove godine i uspeli smo to da očuvamo.

Najbolje za Vojvodinu

Vojvodina ne postoji u istorijskom smislu kao nešto što je nekada bilo, pa ćemo mi to da ponovo napravimo. Vojvodina nije nešto što možemo da kažemo: naši preci su živeli u nekakvom Periklovom dobu, pa mi to samo treba da obnovimo. To jednostavno nije tačno. Ustav iz 1974. godine je bio napravljen u okvirima države koja više ne postoji, na osnovama socijalističkog samoupravljanja i politike nesvrstavanja. Ne zvuči mi da možemo na osnovu toga da pravimo Vojvodinu danas. Dakle, mi moramo pronaći onakvu formu i onakav oblik funkcionisanja kakav će biti najbolji za ljude koji danas žive u Vojvodini. Ne vredi vraćati se u prošlost. Danas ljudi moraju da žive u Vojvodini. Liga će naravno tome dati svoj doprinos.

Sve u svemu, ovaj Kongres neće biti zabeležen u istoriji kao ne znam kakav istorijski. Neće biti zabeležen po ne znam kakvim velikim programskim zaokretima ili čemu takvom. Ali ovaj Kongres jeste ono što je važno. Na ovom kongresu mi nemamo ne znam kakve goste, nemamo pisma podrške, nemamo ne znam šta zato što nam to ne treba. Mi imamo jedni druge. Imamo Ligu socijaldemokrata Vojvodine koja je stranka koja je postojala, postoji i sasvim sigurno će posle ovog Kongresa postojati. Kao garant da ove ideje i ovi principi o kojima govorim nikada neće prestati da žive.

Sve ono što je okupljeno oko vlasti, kad nestane vlasti nestaje i samo po sebi. Sve ono što je okupljeno oko trenutnih interesa nestaje kad ti interesi prestanu da postoje. Traje samo ono što je okupljeno oko vrednosnog sistema, oko ubeđenja, oko vere u to da su se ljudi skupili sa jasnim ciljem. Liga to ima.
Sve u svemu, to sam želeo da vam kažem. Imamo podeljeno društvo, ali bogu hvala imamo nepodeljenu Ligu socijaldemokrata Vojvodine. Imamo problem sa vrednosnim sistemom, ali nemamo ga u Ligi socijaldemokrata Vojvodine. Imamo nesporazum oko toga ko je na kojoj strani, jer smo došli do toga da se fašisti i batinaši smatraju za nekakvu desnicu. Nisu oni nikakva desnica, oni su kriminalci! To je vrlo važno razumeti da to nije nikakva politička opcija, nego da je to jednostavno metod sa kojim se mora obračunati u korenu. Bogu hvala, imamo sa tim iskustva u proteklih dvadeset godina postojanja.

Preregistrovaćemo stranku, videćemo kako ćemo pojačati naš vizuelni identitet. Radićemo na tome da se stranačka infrastruktura, koja je nedopustivo slaba ojača. Mi moramo u svakoj opštini, u svakoj Mesnoj zajednici imati organizaciju. A to nemamo, posle dvadeset godina postojanja. Iduće godine, 14. jula je dvadeset godina od osnivačke skupštine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ja očekujem tog 14. jula da podnesem izveštaj svim članovima LSV gde smo bili pre 20 godina a gde smo sada. Ja ću se jako stideti ako u tom izveštaju ne bude mnogo više organizacija nego što ih je danas. Ponosiću se onim što smo uradili do sada, ponosiću se time što smo imali ovaj Kongres u Pančevu. U istom Pančevu gde su lepljeni plakati na kojima se pozivalo na linč Marka Karadžića, mene ili bilo koga od nas, jer smo pokazali da se ne bojimo. Ne. Mi smo tu, a gde su oni? U mišjim rupama iz kojih izgmižu kada se zažele da piju tuđu krv. E to im nećemo dozvoliti. I zato, srećan vam ovaj Kongres, da ga završimo kako treba. Da završimo ovaj veliki posao koji je pred nama i ponavljam, bez mnogo svečarenja idemo dalje.

Živeli!
(BILSV, 12122009)


Čanak: Zakoni o imovini i finsnsiranju AP Vojvodine do kraja marta

PANČEVO - Na osnovu dogovora sa premijerom Vlade Republike Srbije Mirkom Cvetkoviće, zakoni kojima će biti definisani imovina i izvorni prihodi Vojvodine trebalo bi da budu usvojeni do kraja marta 2010. godine, izjavio je lider Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak, na konferenciji za novinare u Pančevu. On je naveo da nas čekaju turbulentna vremena, te da će Liga u tim turbulnetnim vremenima i dalje igrati vrlo konstruktivnu ulogu.

- Mi ćemo dati sav svoj doprinos, ako vlada ne bude u tome dovoljno ažurna Liga će sa svojim stručnjacima dati izraditi nacrte zakona koje će onda ponuditi Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje - naveo je Čanak. On je istakao da to neće biti nikakav presedan, podsećajući da je poslanička grupa LSV takođe podnela i Zakon o zabrani manifestacija nacionalističkih i fašističkih organizacija te da je to bio prvi zakon koji je na taj način upućen skupštini i usvojen u proteklih dvadesetak godina.

- Mi ćemo naša obećanja koja smo dali građanima Vojvodine da ćemo voditi računa o njihovim interesima ispuniti. Uprkos svom našem nezadovoljstvu Statutom AP Vojvodine, i količinom poverenih nadležnosti, mi ćemo istrajati u ovoj našoj borbi da se to zaokruži kao prvi korak u razgovorima o tome kako treba da izgleda položaj AP Vojvodine u Republici Srbiji - poručio je Čanak.

Novosadizacija brutalna izmišljotina

Komentarišući navode o budućoj novosadizaciji Vojvodine, Čanak je rekao da je priča o novosadizaciji jedna brutalna izmišljotina koja je napravljena zbog toga da bi se sprečio proces decentralizacije Srbije, te da to rade centralisti i nacionalisti.

- Priča o novosadizaciji je čista laž, jer decentralizacija države vodi tome da sama administracija bude bliža građanima, transparentnija i samim tim manje podložna korupciji nego što je to slučaj kada je u pitanju centralizovana država gde se sve to događa u nekim tamnim vilajetima ministarstava za koja ne zante ni gde su. I upravo zbog toga svaku takvu optužbu doživljavam isključivo kao strah da se ne izgube sinekure kojima se raspolaže u uslovima centralizma, a od strane onih koji žive upravo birokratski manipulišući strahovima ljudi - kao što je ovaj strah od takozvane novosadizacije koje, moram da podsetim nikada suštinski nije ni bilo - istakao je Čanak. On je podsetio da je za vreme autonomije Vojvodine u grad Pančevo investirano sedam milijardi dolara

- Grad Pančevo je imao bruto-nacionalni dohodak toliki da je davao trećinu bruto nacionalnog dohotka Vovjodine, a tri puta veći bruto nacionalni dohodak od ukupnog bruto nacionalnog dohotka Crne Gore - rekao je Čanak. On je naveo da bi Pančevo, kada bi imalo svoju imovinu, u okviru AP Vojvodine moglo da ostvari daleko više za svoje građane nego što je to sada slučaj.

- Ovako smo u poziciji da je cela priča o tome da se Pančevci leče u Beogradu ili da se sutra napravi birokratska barijera za školovanje u Beogradu, sve to služi samo tome da bi sutra Pančevo postalo jedna od beogradskih opština, potpuno izgubilo svoj subjektivitet i bilo kakvu šansu da se izbori za bilo kakva svoja prava koja mu po zakonu pripadaju - zaključio je lider LSV.

Potpisi za preregistraciju u utorak

Nenad Čanak je rekao i da će Liga socijaldemokrata Vojvodine u utorak predati 14.500 potpisa prikupljenih za preregistraciju stranke.

- Mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan odzivom građana jer smo, recimo, ovde u Pančevu došli u poziciju da nam se tokom te akcije u samo par nedelja utrostruči članstvo. To jasno govori o podršci koju LSV ima - istakao je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

(BILSV, 12. 12. 2009.)



Odbori LSV | Utorak, 26. 03. 2024. | Komentara: 0

Lokalna vlast u Zrenjaninu 11 meseci nije konstituisala Savet za odbranu i bezbednost

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je nedopustivo, ali i protivno odredbama Statuta grada Zrenjanina što lokalna vlast u Zrenjaninu, gotovo 11 meseci posle imenovanja članova Saveta za odbranu i bezbednost, nije konstituisala ovo telo.
Odbori LSV | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

U čije ime i za čiji račun je organizovana bakljada povodom godišnjice bombardovanja?

Ako huliganske bakljade, praćene militantnim obećanjima, koje se odigravaju na saobraćajnici u neposrednoj blizini spomenika kulture čiju bezbednost i ugrožavaju, nemaju veze sa aktuelnom vlasti i policijskim službama, onda neka se novosadska vlast od njih ogradi i osudi ih, a policija uradi ono što joj je posao. 
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook