LSV ne dozvoljava umanjivanje nadležnosti AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 20. 08. 2014. | Komentara: 0

LSV ne dozvoljava umanjivanje nadležnosti AP Vojvodine

Novi Sad, 20. avgust - Liga socijaldemokrata Vojvodine uložila je primedbe na Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, u kojima između ostalog zahteva da se ne umanjuju nadleženosti AP Vojvodine  na ovom polju. 

LSV

Naime, u Nacrtu zakona se, u odnosu na prethodni tekst Zakona, ukida pravo AP Vojvodini da daje saglasnost na prostorne planove jedinica lokalne samouprave i generalne urbanističke planove na teritoriji pokrajine. 
Isto tako, autori Nacrta su odlučili i da iz prethodnog Zakona sada obrišu stavove u kojima se AP Vojvodini poverava rešavanje po žalbi protiv prvostepenog rešenja o lokacijskim uslovima jedinice lokalne samouprave, donetog za građenje objekata koji se grade na teritoriji autonomne pokrajine. 
Naredna, među brojnim primedbama koje je Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila juče Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republičkoj agenciji za prostorno planiranje, odnosi se i na detalj da Agencija treba da ima organizacionu jedinicu u sedištu organa AP Vojvodine, a može ih imati i u drugim mestima u skladu sa Statutom. 
Naime, autori Nacrta su u tom stavu umesto AP Vojvodine, koja je ustavna kategorija, naveli sedišta regiona, a regioni kao teritorijalne organizacije ni u Srbiji, niti u njenom Ustavu još ne postoje.
U samom Nacrtu postoji niz grešaka, počev od toga da se iz prethodnog Zakona brišu stavovi koji nisu ni postojali, do onih suštinskih koje će, ukoliko se ne promene dovesti do toga da će investitori umesto za 200 dana, građevinsku dozvolu dobiti za 20, ali će im ipak do početka radova proći 200 dana. Takođe, ukoliko Ministarstvo ne uvaži naše primedbe, do donošenja niza podzakonskih akata ovaj zakon neće moći da se sprovodi. 
Ministarstvu smo, takođe, sugerisali i da je period od 29. jula do 20. avgusta, u sred leta i godišnjih odmora, bio nedovoljan i loš za kvalitetnu javnu raspravu o tom Nacrtu zakona.

Biro za informisanje 
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook