LSV neće dozvoliti da se fašistička divljanja guraju pod tepih

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 07. 10. 2015. | Komentara: 0

LSV neće dozvoliti da se fašistička divljanja guraju pod tepih

NOVI SAD – Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, predvođena liderom Nenadom Čankom položila je danas, povodom osme godišnjice velike Antifašističke šetnje u Novom Sadu, venac na spomeniku žrtvama Racije.

LSV

Tom prilikom Čanak je podsetio da su se građani te 2007. godine masovno odazvali na poziv Lige i svih antifašista da zaustave fašističku paradu, jer je fašizam, kao najveće zlo XX veka, počeo da hvata korenje i u našoj zemlji. 

Nijedan proces nije započet

– Od tog dana, od sukoba koji smo imali na ulicama do dana današnjeg nije ni počet proces protiv fašista koji su nas napali. Od tog dana do danas se tu ništa nije dogodilo – istakao je Čanak. Lider LSV je podsetio i da su pre godinu dana, zbog fudbalske utakmice, gorele pekare širom Vojvodine.
– Ta utakmica, koja je trebalo da bude pobeda sporta između reprezentacija Srbije i Albanije, pretvorila se u divljanje fašista širom Vojvodine. Ni po tom pitanju ništa se nije dogodilo. Niko nije izveden pred lice pravde, a ta Kristalna noć paljenja pekara po Vojvodini i razbijanja svega na šta se upre prstom, je pala u zaborav – naveo je Čanak podsetivši da je sve tako kretalo i tridesetih godina u Nemačkoj, ali da je posle bilo kasno. 
– Liga socijaldemokrata Vojvodine neće dozvoliti da se ovakve stvari guraju pod tepih. Neće dozvoliti da se zaborave mrtvi gardisti od pre 11 godina, da se zaboravi sve ovo o čemu ovde pričamo, da se zaborave svi oni neuspeli pokušaji da se pred lice pravde izvedu oni koji su pre 11 godina razbili centar Novog Sada, za koje se sve zna ko su i niko nikada nije osuđen. Nije počet nijedan proces – istakao je on. Čanak je upozorio da će taj zaborav koštati naše potomstvo mnogo spomenika poput onog na Keju žrtava Racije, ako se mi tome sada ne suprotstavimo. 
– Liga socijaldemokrata Vojvodine je bila, jeste i uvek će ostati antifašistička stranka. I to je osnova od koje ne možemo da odustanemo – zaključio je on. 

„Jogurt revolucija“ uvod u krvoproliće

Na pitanje da li je LSV na neki način obeležila 5. oktobre 1988. i 2000. godine, Čanak je zapitao zašto bi obeležavao godišnjicu „Jogurt revolucije“. Dodao je da je ona pripadala jednoj drugoj državi, drugom vremenu, drugim okolnostima, te da je bila uvod u raspad zemlje i dokaz da se, ako se ne stane totalitaristima na put na vreme, to pretvori u krvoproliće.
– Da je Jugoslavija tada imala snage da se suprotstavi Miloševiću na pitanju Vojvodine,  Jugoslavija se ne bi raspala. Milošević bi bio u zatvoru gde mu je i bilo mesto, gde je na kraju i stigao, ali pre nego što je pod zemlju gurnuo stotine hiljada ljudi, a iz zemlje isterao milione. Dakle, tu nema mnogo šta da se obeležava – naveo je on. Kada je u pitanju 5. oktobar 2000. godine, lider LSV je ukazao da je taj datum bio samo odbrana izbornih rezultata iz septembra 2000. godine, kada su građani pokazali svoju volju i kada je Slobodan Milošević izgubio na izborima. 
– To nije bila revolucija. Revolucija bi bila da nije pre toga bilo izbora. Pošto su bili izbori, to nije bila revolucija i to je vrlo važno razumeti. Na žalost, zato što nije bila revolucija, zato nije bilo ni lustracije. Pošto nije bilo lustracije, pokazalo se da nekih velikih promena u jednom dobrom delu društva nije ni bilo. Naročito u pravosuđu koje, kao što sam maločas rekao, godinama ne može da procesuira otvoreno fašističke nasrtaje o kojima sam govorio – rekao je Čanak. 
Lider LSV je ponovio da je povodom tog datuma, najviše želeo da istakne 5. oktobar 2004. godine, kada su u mirnodopskoj Srbiji na straži ubijena dvojica gardista, a do danas nisu pronađeni počinioci.
– Potpuno je jasno da je u pitanju bila hladnokrvna likvidacija iz ko zna kakvih interesa. Dok Srbija sve to ne otvori, ona će biti zemlja koja će se suočavati sa ogromnim unutrašnjim problemima, koji joj neće dozvoljavati politički i ekonomski razvoj – zaključio je Nenad Čanak. 

(BILSV, 07. 10. 2015)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook