LSV neće odustati od lustracije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 16. 06. 2012. | Komentara: 1

LSV neće odustati od lustracije

NOVI SAD - Portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je danas  u emisiji Politbiro koja se emituje na RTV-u da je Skupština grada Novog Sada zakazana za 29. jun i da će se do tada nesumnjivo izaći sa svim rešenjima u vezi sa formiranjem gradske vlasti u Novom Sadu.

Aleksandra Jerkov

- Ne samo sa personalnim rešenjima, nego i sa onim, ja mislim za građane daleko važnijim, a to su investicije u gradu i projekti i to je ono o čemu smo do sada razgovarali – izjavila je Jerkova. Ona je napomenula da još nije razgovarano o personalnim rešenjima.
- LSV smatra da njoj pripada mesto gradonačelnika. Ja verujem da to isto smatra i Demokratska stranka – rekla je Jerkova. Na pitanje da li će ona biti gradonačelnica Novog Sada Jerkova je odgovorila:
-  To jeste predlog sa kojim mi izlazimo pred svoje partnere i to jeste nešto čega se mi držimo – navela je ona.

Razgovori traju


Jerkova je rekla i da razgovori predstavnika LSV i DS traju.
- Trenutno, baš dok mi razgovaramo, pravni timovi Lige socijaldemokrata Vojvodine i Demokratske stranke, isključivo iz aspekta struke bez ikakvog preglasavanja ili tako nečega, raspravljaju o Statutu grada Novog Sada, poslovniku o radu gradskog veća, poslovniku o radu skupštine i to jeste jedan od preduslova da se ovi razgovori u Novom Sadu nastave u onakvoj atmosferi u kakvoj su počeli – kaže Jerkova. Ona kaže da se ono što Liga iznosi u pregovorima ne razlikuje od onog što je iznosila u kampanji.
- To je da Novi Sad mora pronaći ne samo odgovor na pitanje zbog čega nije bilo investicija u prethodne četiri godine nego mora pronaći način kako da tih investicija bude. Jer život našeg grada, radna mesta, sve što se dešava u Novom Sadu zavisi isključivo od investicija – ocenila je Jerkova. Ona je takođe napomenula da je za Ligu važno korišćenje evropskih fondova i pitanje bezbednosti građana i građanki Novog Sada, koje je posebno naglasila kao „pitanje svih pitanja“.
- To je ujedno nešto i sa čim smo mi izašli kao sa platformom za razgovore o formiranju novosadske vlasti – rekla je ona.

Odlučnije ka Beogradu

Govoreći o tome ko bi trebalo da bude predsednik Skupštine AP Vojvodine, Jerkova je rekla da misli da bi to trebalo da bude osoba iz LSV.
- S obzirom na to da je posle DS, koja će očigledno dati predsednika Vlade Vojvodine, LSV pojedinačno najbrojnija stranka u Skupštini AP Vojvodine – rekla je Jerkova. Govoreći o tome šta LSV konkretno traži u pokrajini Jerkova je rekla da je cilj Lige u celokupnim pregovorima o formiranju vojvođanske vlasti da se na neki način izdejstvuje ili obezbedi, malo efikasniji, hrabriji i odlučniji pristup celokupne pokrajinske administracije ka republičkoj administraciji.  
- U vreme kada su Bojan Kostreš i Nenad Čanak bili predsednici Skupštine Vojvodine u Skupštinu Srbije je stiglo više od 70 raznih zakonskih predloga, predloga za izmenu i dopunu zakona, amandmana i slično, koji su se svi  odnosili na nadležnosti AP Vojvodine, na život njenih građana i tako dalje. U vreme prethodne vojvođanske Vlade i pokrajinske administracije, u Skupštinu Srbije je stigao jedan zakonski predlog iz Skupštine Vojvodine i to Statut – podsetila je Jerkova.

Vlada Vojvodine da predloži zakon


Jerkova je rekla i da je LSV spremna da predloži Nacrt zakona o finasiranju nadležnosti pokrajine, ali da Liga smatra da taj predlog ne treba da da nijedna stranka u Skupštini Vojvodine i da to treba da uradi Vlada Vojvodine.
- Znači, put tog zakona treba da bude Vlada Vojvodine, Skupština AP Vojvodine,  Skupština Republike Srbije – navela je ona. Jerkova je rekla i da ne bi tražila podršku za ostvarivanje prava građana Vojvodine u instituciji ili ličnosti predsednika Republike Srbije, koji je u ovoj kampanji, kako je podsetila voditeljka, govorio o stečenim pravima Vojvodine, Evropskoj uniji...
- On je to govorio u ovoj kampanji, a u prošloj kampanji je govorio da granice Srbije treba da budu Karlovac, Karlobag, Ogulin i Virovitica, a da Vojvodina ne treba da postoji. A da će Srbija biti crna rupa na tepihu Evropske unije – podsetila je ona.

Nećemo učestvovati u velikoj koaliciji

Kada je reč o pregovorima o formiranju republičke Vlade i potencijalnom formiranju takozvane velike koalicije između DS, SNS i SPS, Jerkova je rekla da je i iz DS i iz SNS u nekoliko navrata rečeno da tako nečega neće biti.
- U svakom slučaju ukoliko toga bude LSV nema nikakvu nameru da ni na koji način ni podržava tu vladu ni učestvuje u vladi zbog toga što mi smatramo da to ne bi bila vlada koja je dobra za Srbiju – rekla je ona. Na pitanje da li su izjave Ivice Dačića, koji je pre nekoliko dana, kako je navela voditeljka, rekao nešto kao „baš me briga neka prave vladu“, politički korektne, Jerkova je odgovorila:
- SPS je razlog zbog kojeg LSV nije učestvovala ni u ovoj vladi koja sada odlazi. Mi smo je selektivno podržavali ali nismo učestovali upravo zbog učešća SPS. SPS je pokazao da je prešao određen put od one stranke koja je bila dvedesetih pa do danas, recimo imali su ministra policije u Vladi koja je uhapsila Haške optuženike. Međutim ono što SPS-u nedostaje je lustracija – navela je ona, napominjući da je lustracija je nešto od čega Liga neće nikada odustati.
- Ja verujem da, ti recidivi koji postoje u SPS, s vremena na vreme, nagone Dačića da izgovara takve stvari, da iznosi takve stavove, da povremeno postaje tvrđi u tim, nekim svojim, populističkim ubeđenjima, ali istinski, mislim da SPS, nema interesa da sarađuje sa SNS – ukazala je Jerkova.

(BILSV, 16.06.2012.)



Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook