LSV očekuje veći uticaj u pokrajinskoj administraciji

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Petak, 22. 06. 2012. | Komentara: 0

LSV očekuje veći uticaj u pokrajinskoj administraciji

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine ostvarila je dobar rezultat na prethodnim izborima, imaće duplo više poslanika nego u prethodne četiri godine i to bi trebalo da joj omogući i bitno veći uticaj, kako u radu parlamenta, tako i u vladajućoj koaliciji, ocenila je sinoć potpredsednica Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević.

Maja Sedlarević

Gostujući u emisiji “Sučeljavanje” na RTV Vojvodine, u kojoj su gostovali i Borislav Novaković ispred Demokratske stranke, Damir Zobenica ispred Srpske napredne stranke i Milivoj Vrebalov ispred Liberalno-demokratske partije, Sedlarevićeva je ukazala da bi prva zajednička aktivnost Skupštine AP Vojvodine trebalo da bude angažman oko zakona o finansiranju pokrajine.

Poštovati dignitet skupštine

Kako je navela, pokrajinski parlament bi trebalo da iskoristi činjnicu da može da predlaže zakonske predloge Narodnoj skupštini, te da mora na predlog Vlade AP Vojvodine da usvoji Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine.

– Ako ćemo da držimo do digniteta Skupštine AP Vojvodine, onda će Vlada APV da izradi nacrt zakona, Skupština Vojvodine da predloži Zakon o finansiranju nadležnosti Narodnoj skupštini Republike Srbije, a Narodna skupština Republike Srbije da ga usvoji – rekla je ona dodajući da ne bi volela da se ta priča opet svede na to da li je neko dobar sa nekim ministrom ili ne. Sedlarevićeva je istakla da je upravo sada momenat da se pokaže odlučnost, ali i postigne konsenzus oko tog pitanja.

– Ono što je stav Lige socijaldemokrata Vojvodine, jeste da ovo mora da bude nadstranačko pitanje. Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine pre svega treba da predloži Vlada APVojvodine, jer ne sumnjamo da će u sekretarijatima Vlade sedeti najstručniji ljudi iz Vojvodine – ukazala je Sedlarevićeva.

Efikasniji i razboritiji


Ona je ukazala da je pokrajinski parlament u prošlom sazivu, u kojem je ona bila potpredsednica Skupštine AP Vojvodine, imao preko 30 zasedanja, ali da ni jedan zakonski predlog nije upućen u Narodnu skupštinu Republike Srbije.

– Od 2000. do 2008. godine 39 zakonskih predloga otišlo iz pokrajinskog u republički. Svega četiri od 39 se uopšte našlo na dnevnom redu, tako da je to negde, mislim, rezultiralo smanjenom aktivnošću Skupštine AP Vojvodine u smislu ovlašćenog predlagača. Slažem se da to treba ispraviti i slažem se da po tom pitanju moramo da budemo i efikasniji i razboritiji – istakla je ona. Govoreći o uticaju pokrajinskog parlamenta na evropske integracije Republike Srbije, Sedlarevićeva je podsetila da je Skupština APV, preko svog Odbora za evropske integracije, uputila odgovore na pitanja iz upitnika Evropske komisije, od kojih su se mnogi našli u finalnoj verziji tog najznačajnijeg dokumenta u predpristupnom periodu u kojem se naša država nalazi.

– U tom smislu Odbor za evropske integracije je imao ozbiljno veliku ulogu i kroz saradnju, pre svega sa Odborom za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije – dodala je Maja Sedlarević koja se u tom periodu nalazila na čelu tog pokrajinskog skupštinskog odbora.

Nikolić četnički vojvoda

Odgovarajući na optužbe da poslanici LSV nisu prisustvovali polaganju zakleve novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Maja Sedlarević je istakla da to što Srpska napredna stranka postoji svega tri godine, ne znači da njeni lideri i istaknuti članovi nemaju svoju prošlost.

– Tomislav Nikolić je 13. maja pre 19 godina proglašen za četničkog vojvodu i Tomislav Nikolić nije čovek koji zavređuje da mi, kao predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine, prisustvujemo njegovoj inauguraciji – istakla je ona. Sedlarevićeva je rekla i da ligaši svoj odnos prema državi i himni najbolje pokazuju svojim patriotizmom, koji se najbolje pokazuje plaćanjem poreza.

– Građanke i građani Vojvodine, ako ništa drugo, a ono su najbolje platiše i poreza i računa svim institucijama ove zemlje – navela je Maja Sedlarević.

(BILSV, 22. 06. 2012.)Saopštenja | Sreda, 25. 11. 2020. | Komentara: 0

LSV: Evropska unija nema alternativu

Ideja da se bojkotuje Evropska unija, koju je juče na svom Tviter nalogu izneo Sergej Trifunović, ne samo da je besmislena, nego i pogrešna i veoma opasna, naročito ako taj poziv dolazi od onih koji predstavljaju građanske aktiviste, te se zalažu za građanske ideje i demokratizaciju Srbije.
Saopštenja | Utorak, 24. 11. 2020. | Komentara: 0

LSV osuđuje divljanje fašista u Novom Sadu

Liga socijaldemokrata Vojvodine najstrože osuđuje noćašnji fašistički incident prilikom kojeg su nepoznati počinioci ispisali grafite fašističke i nacionalističke sadržine na zgradi u Novom Sadu u kojoj živi poznati novosadski novinar Dinko Gruhonjić.

Saopštenja | Subota, 21. 11. 2020. | Komentara: 0

Patrijarha Irineja ispratiti uz puno poštovanje mera Kriznog štaba

Liga socijaldemokrata Vojvodine razume tugu vernika Srpske pravoslavne crkve zbog smrti patrijarha Irineja.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook