LSV piše OEBS-u zbog stanja u Zrenjaninu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 25. 09. 2012. | Komentara: 0

LSV piše OEBS-u zbog stanja u Zrenjaninu

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina i potpredsednik stranke Aleksandar Marton, saopštio je danas novinarima da je odbornička grupa LSV odlučila da ne učestvuje na sednici zrenjaninske Skupštine, zakazane za 28. septembar.

Aleksandar Marton

Kako je naveo, ova odluka je posledica situacije u kojoj se i dalje ne može reći da su organi lokalne samouprave izabrani na legalan način.
– Poražavajuće je da državni organi, odgovorni za sprovođenje zakona naše države, drastično krše rokove u kojima imaju obavezu da reaguju po žalbi. Naravno, radi se o ćutanju Upravnog suda, koje traje već 78 dana – istakao je Marton. On je podsetio da su odbornici DS i LSV uputili žalbu tom sudu još 9. jula i zatražili ocenu nezakonitih potupaka na takozvanoj konstitutivnoj sednici, koja je održana 6. jula.
– Pokazalo se da je rok od 30 dana, koji je ovaj sud imao da odgovori na žalbu odbornika Skupštine grada Zrenjanina, višestruko prekršen i na taj način se pobeglo od poštovanja zakonom propisanih rokova, a sve na štetu Zrenjanina i njegovih građana – izjavio je Aleksandar Marton dodajući  da odbornici LSV neće sedeti skrštenih ruku, jer je neophodno da se, kako je istakao, svi akteri na političkoj i sudskoj sceni ponašaju u skladu sa demokratskim i zakonskim normama. Zbog izostanka reakcije Upravnog suda, odbornička grupa LSV će poslati dopis Ministarstvu pravde Republike Srbije.
– Očekujemo da će ono reagovati u skladu sa novoproklamovanom politikom sveopšte departizacije države. Odbornici LSV ponovo će dopisom pozvati i Upravni sud da reaguje. Zakonom propisani rokovi se moraju poštovati, bez obzira na to hoće li odlukom biti nezadovoljna partija koja sedi u Vladi Srbije – ocenio je Marton. Prema njegovim rečima, spisak institucija kojima će zrenjaninski ligaši pisati tu se ne završava.
– Dopis sa osvrtom na politička i nepolitička dešavanja u Zrenjaninu, ali i u njegovoj okolini, stići će na adresu Evropske komisije, OEBS-a, ambasada i konzulata u Beogradu, Subotici i Vršcu, kancelarijama republičkog i zrenjaninskog Zaštitnika građana, kao i pokrajinskog Ombudsmana, poverenici za borbu protiv diskriminacije. Želimo da obavestimo i domaću i međunarodnu, pre svega stručnu, javnost, sa dešavanjima u Zrenjaninu i sa nezakonitim aktivnostima – poručio je Aleksandar Marton. On je podsetio da su odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine u zrenjaninskom parlamentu predstavnici deset hiljada stanovnika Zrenjanina, koji su glasali za LSV. To je, kako je rekao, razlog zbog kojeg ligaški odbornici imaju nameru da se vrate u skupštinske klupe.
– Parlamentarni život Zrenjanina bez LSV gubi na kvalitetu. Očekujemo da do našeg povratka u Skupštinu sve nezakonite radnje pri konstituisanju lokalne skupštine budu anulirane i da grad počne legalno da funkcioniše. Bilo da tada budemo vlast ili opozicija, borićemo se za bolji Zrenjanin i grad u kojem politiku neće kreirati prebezi i karieristi kojima je jedini cilj lična dobit – istakao je Aleksandar Marton.

(BILSV, 25. 09. 2012.)



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook