LSV pita Mirovića kada će Vojvodina dobiti Zakon o finansiranju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 27. 10. 2018. | Komentara: 0

LSV pita Mirovića kada će Vojvodina dobiti Zakon o finansiranju

Novi Sad, 27. oktobar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da je prošlo dve godine od poslednjeg obećanja Vlade Republike Srbije da će biti usvojen Zakon o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine. To obećanje je dato odmah po formiranju nove Pokrajinske vlade 2016. Od tada do danas se nije desilo ništa, jer, kako je tada rekao bivši ministar finansija Dušan Vujović, za tako nešto je potrebna politička volja, koje evidentno nema. 

LSV

Sa jučerašnjeg sastanka vlada Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine stiglo je ponovo isto obećanje.

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine treba da bude usvojen, ali da je važnije da li republika ispunjava svoj deo obaveza i da se u ovom trenutku to čini.

Skrećemo pažnju premijerki da je donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine ustavna obaveza i da ne postoji bitnija stvar za razvoj Vojvodine nego što je donošenje Zakona o finansiranju. Pošto je primetila da u poslednje dve godine Vlada Srbije ispunjava svoje obaveze da budžetu pokrajine pripada sedam procenata, onda bi bilo lepo i da odgovori kad će Vlada Republike Srbije vratiti novac koji je u prethodnom periodu bio uskraćen Vojvodini, a meri se desetinama milijardi. Od 31. decembra 2008. nije pitanje ničije volje, nego ustavna obaveza da se ispoštuje dogovoreno. 

Zato Liga socijaldemokrata Vojvodine pita ko će i kada da nadoknadi desetine milijardi za koliko je Vojvodina u proteklih 10 godina uskraćena, kada joj je dodeljivano četiri, pet ili šest odsto budžeta.

To što premijerka Vojvodinu vidi kao razvijeni deo Republike Srbije je njen stav, ali zvanična statistika govori nešto sasvim drugo. Poslednjih nekoliko godina, po podacima Republičkog zavoda za statisku, Vojvodina je po društvenom bruto proizvodu ispod republičkog proseka. To je za nas neprihvatljivo i to je posledica nedonošenja Zakona o finansiranju Vojvodine. Dogod se ovaj zakon ne bude primenjivao Vojvodina će siromašiti bez obzira kako ko na nju bude gledao.

Liga socijaldemokrata Vojodine, takođe, podseća da i Pokrajinska vlada i pokrajinska skupština imaju pravo da iniciraju predlog Zakona o finansiranju APV, koji mogu uputiti Narodnoj skupštini Republike Srbije, ukoliko to Vlada Republike Srbije, evidentno je, ne želi da uradi, tako da i na njima stoji odgovornost i ne mogu se sakrivati iza isključive odgovornosti republičkih institucija.  


Potpredsednik
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Branislav Bogaroški



Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook