LSV podnosi novi Predlog zakona o lustraciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 10. 12. 2016. | Komentara: 0

LSV podnosi novi Predlog zakona o lustraciji

Novi Sad, 10. decembar 2016 - Liga socijaldemokrata Vojvodine će u Narodnoj skupštini Republike Srbije ponovo podneti Predlog zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, u javnosti poznatijeg kao Zakon o lustraciji.

LSV
 
Podršku ćemo zatražiti od svih parlamentarnih stranaka. Tako će, vrlo brzo, biti jasno ko hoće, a ko neće da se na taj način makar ukaže poštovanje, ako već ne može da se ispravi nepravda naneta svima onima koji su ubijeni, proganjani, proterivani, hapšeni ili prisilno mobilisani mračnih devedesetih. Jer, svaki 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, koji prođe bez tog zakona, bio je i biće nova nepravda prema tim žrtvama.
 
Podsetimo, uprkos svim pokušajima LSV i 2010. i 2013, nije bilo političke volje u zemlji da se produži važenje zakona, niti vrati u skupštinsku proceduru, pa je on jednostavno zastareo.  
 
Prošle godine smo najavljivali i treću takvu inicijativu, ali nas je u tome sprečilo raspuštanje parlamenta zbog raspisivanja parlamentarnih izbora. Ukratko, tekst Predloga zakona biće istovetan istoimenom zakonu koji je istekao 11. juna 2013. godine. Jedina izmena u njemu biće to da ovoga puta on neće imati ograničen rok trajanja.
 
Samo lustracijom će u javnom govoru biti zaustavljena ponovna upotreba govora mržnje i restauracije ideologija koje su dovele do ratova, bede i razaranja. Ujedno, to je put i način da se Srbija konačno suoči sa prošlošću i počne da gradi budućnost. 

Narodna poslanica i članica 
Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Marinika Tepić



Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.
Izjave | Utorak, 16. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI sigurno izlazi na lokalne izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI sigurno izlazi na predstojeće lokalne izbore u Novom Sadu, izjavila je predsednica novosadskog odbora LSV – VOJVOĐANI Maja Mrnuštik. Ona je u izjavi za 021.rs rekla da je LSV – VOJVOĐANI prošle nedelje formirala izborni štab i napravila program prioriteta za koje će se zalagati u narednom periodu. 
Odbori LSV | Utorak, 09. 04. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast ne ume ni semafore da održava

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI zahteva da predstavnici vlasti u Zrenjaninu bez odlaganja poprave semafore, jer oni već skoro mesec dana na više lokacija u gradu ne rade kako treba.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook