LSV traži Dan sećanja na žrtve fašizma

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 01. 12. 2011. | Komentara: 0

LSV traži Dan sećanja na žrtve fašizma

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine je amandmanom na Izmene Zakona o državnim i drugim praznicima, zatražila da 21. oktobar bude dan sećanja na žrtve fašizma u Srbiji u Drugom svetskom ratu, a ne, kako je predloženo, dan sećanja na srpske žrtve u tom ratu.

Radovan Radovanović

Vlada je objasnila da je razlog za takav naziv praznika to što su više od 90 odsto stradalih bili Srbi. Poslanik LSV Radovan Radovanović ukazao je na to da je na teritoriji opštine Bačka Topola na putu za Bajšu u leto-jesen 1941. godine formiran logor u koji su odvođeni Jevreji. U tom logoru bilo je zatvoreno 6.000 Jevreja, a samo 83 se vratilo posle Drugog svetskog rata.

– Danas se u Bačkoj Topoli na prste jedne ruke mogu prebrojati Jevreji. U 15. vojvođanskoj brigadi 1.200 boraca su bili Mađari, a 94 ih je ostavilo živote za slobodu ove države i svih nas, počev od Pala Aproa, pa do Jožefa Beroša – obrazložio je predlog Lige Radovanović, a prenosi Dnevnik. Po predlogu Lige socijaldemokrata Vojvodine, osim što bi to bilo sećanje na 1941. i krvavu jesen kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni ratni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije, on treba da bude vezan i za „racije u južnoj Bačkoj i Novom Sadu 1942. godine kada su fašističke snage izvršile najveći ratni zločin na prostoru Vojvodine, kao i na sve druge ratne zločine na prostoru Srbije u tom ratu“, upozoravaju Bojan Kostreš i Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 01. 12. 2011.)Omladina LSV | Subota, 20. 07. 2019. | Komentara: 0

Begović: Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom

Sve više su prisutni nacionalistički diskurs i fašistički ispadi. Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom. Upravo smo reagovali da ne bismo dolazili u ovakve situacije - izjavila je Bojana Begović, predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ona je za Radio Slobodna Evropa komentarisala kako je slučaj iz Niša kada 21. juna na ulici nožem izboden dvadesetčetvorogodišnji student Elektronskog fakulteta, jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem, bila kap koja je prelila čašu.
Saopštenja | Petak, 19. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Zašto država ne plaća kamate za kašnjenje isplata poljoprivrednicima, a poljoprivrednici plaćaju zbog greške države i o izmenama lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Zašto je 13 meseci bilo potrebno Upravi za agrarna plaćanja da obradi zahteve poljoprivrednika kojima se refundiraju troškovi prilikom kupovine poljoprivredne mehanizacije, sa državnog konkursa, i još sedam meseci da pošalju rešenja o isplati novca? - pitala je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, premijerku Anu Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga. Ona je naglasila, da ceo taj postupak traje 20 meseci i u tom periodu poljoprivrednici moraju da izmiruju obaveze, među kojima su i kamate na tu kupovinu, iako je za nabavku novac država obezbedila.
Saopštenja | Četvrtak, 18. 07. 2019. | Komentara: 0

LSV u Beloj Crkvi pristupila odbornica i celo članstvo Slobodne inicijative

Odbornica belocrkvanske Slobodne inicijative Dijana Ninić Milenković i kompletno članstvo ove organizacije juče je potpisalo pristupnicu Lige socijaldemokrata Vojvodine, saopštila je pokrajinska poslanica Sandra Ristić dodajući da je time odbornička grupa LSV u lokalnom parlamentu dobila još jednu odbornicu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook