LSV traži Dan sećanja na žrtve fašizma

 
 
Izbori u LSV
Izjave | Četvrtak, 01. 12. 2011. | Komentara: 0

LSV traži Dan sećanja na žrtve fašizma

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine je amandmanom na Izmene Zakona o državnim i drugim praznicima, zatražila da 21. oktobar bude dan sećanja na žrtve fašizma u Srbiji u Drugom svetskom ratu, a ne, kako je predloženo, dan sećanja na srpske žrtve u tom ratu.

Radovan Radovanović

Vlada je objasnila da je razlog za takav naziv praznika to što su više od 90 odsto stradalih bili Srbi. Poslanik LSV Radovan Radovanović ukazao je na to da je na teritoriji opštine Bačka Topola na putu za Bajšu u leto-jesen 1941. godine formiran logor u koji su odvođeni Jevreji. U tom logoru bilo je zatvoreno 6.000 Jevreja, a samo 83 se vratilo posle Drugog svetskog rata.

– Danas se u Bačkoj Topoli na prste jedne ruke mogu prebrojati Jevreji. U 15. vojvođanskoj brigadi 1.200 boraca su bili Mađari, a 94 ih je ostavilo živote za slobodu ove države i svih nas, počev od Pala Aproa, pa do Jožefa Beroša – obrazložio je predlog Lige Radovanović, a prenosi Dnevnik. Po predlogu Lige socijaldemokrata Vojvodine, osim što bi to bilo sećanje na 1941. i krvavu jesen kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni ratni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije, on treba da bude vezan i za „racije u južnoj Bačkoj i Novom Sadu 1942. godine kada su fašističke snage izvršile najveći ratni zločin na prostoru Vojvodine, kao i na sve druge ratne zločine na prostoru Srbije u tom ratu“, upozoravaju Bojan Kostreš i Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 01. 12. 2011.)Saopštenja | Nedelja, 17. 11. 2019. | Komentara: 0

Da li je najveći budžet Beograda najava još veće pomoći Vlade Srbije prestonici?

Liga socijaldemokrata Vojvodine nije iznenađena najavama rekordnog iznosa budžeta grada Beograda za 2020. godinu, koji je pre nekoliko dana usvojilo Gradsko veće i uputilo Skupštini glavnog grada na usvajanje.
Saopštenja | Subota, 16. 11. 2019. | Komentara: 0

Tolerancija nije ratni zločinac u Skupštini, niti ekstremni desničar u salama lokalnih samouprava

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je tolerancija reč koje naše društvo ne sme da se seti samo 16. novembra, kada čitav svet obeležava Međunarodni dan tolerancije. Predstavnici vlasti se često hvale da je postignut kvalitetan zakonski okvir u borbi protiv diskriminacije. Nažalost, problem je implementacije donetih zakona u praksi. 
Izjave | Petak, 15. 11. 2019. | Komentara: 0

Pretnje bojkotom izbora su loš put za rešavanje problema

Pred današnji nastavak međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropske unije, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton potvrdio je da će LSV učestvovati u razgovorima i istakao da opozicija mora snažnije da nametne realen predloge za poboljšanje izbornih uslova.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook