LSV traži Dan sećanja na žrtve fašizma

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 01. 12. 2011. | Komentara: 0

LSV traži Dan sećanja na žrtve fašizma

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine je amandmanom na Izmene Zakona o državnim i drugim praznicima, zatražila da 21. oktobar bude dan sećanja na žrtve fašizma u Srbiji u Drugom svetskom ratu, a ne, kako je predloženo, dan sećanja na srpske žrtve u tom ratu.

Radovan Radovanović

Vlada je objasnila da je razlog za takav naziv praznika to što su više od 90 odsto stradalih bili Srbi. Poslanik LSV Radovan Radovanović ukazao je na to da je na teritoriji opštine Bačka Topola na putu za Bajšu u leto-jesen 1941. godine formiran logor u koji su odvođeni Jevreji. U tom logoru bilo je zatvoreno 6.000 Jevreja, a samo 83 se vratilo posle Drugog svetskog rata.

– Danas se u Bačkoj Topoli na prste jedne ruke mogu prebrojati Jevreji. U 15. vojvođanskoj brigadi 1.200 boraca su bili Mađari, a 94 ih je ostavilo živote za slobodu ove države i svih nas, počev od Pala Aproa, pa do Jožefa Beroša – obrazložio je predlog Lige Radovanović, a prenosi Dnevnik. Po predlogu Lige socijaldemokrata Vojvodine, osim što bi to bilo sećanje na 1941. i krvavu jesen kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni ratni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije, on treba da bude vezan i za „racije u južnoj Bačkoj i Novom Sadu 1942. godine kada su fašističke snage izvršile najveći ratni zločin na prostoru Vojvodine, kao i na sve druge ratne zločine na prostoru Srbije u tom ratu“, upozoravaju Bojan Kostreš i Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 01. 12. 2011.)



Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook