LSV zatražio da se novi most zove Most 23. oktobra

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV zatražio da se novi most zove Most 23. oktobra

Novi Sad, 17. jun 2019 - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine podneo je inicijativu,  povodom 75 godina od oslobođenja, da se novi železničko-drumski most u Novom Sadu nazove Most 23. oktobra.

Inicijativa da se novi most nazove po Danu oslobođenja Novog Sada podneta je Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada.

LSV

U obrazloženju se podseća na to da je dana 23. oktobra 1944. godine, nakon tri i po godine okupacije, Novi Sad oslobođen od fašizma.

Tog dana u Novi Sad su ušli borci 2. batalјona Novosadskog partizanskog odreda i na Gradskoj kući istakli zastavu Odreda. 

Nešto kasnije tokom prepodneva u grad ulaze i dve čete 1. batalјona Novosadskog partizanskog odreda, a zatim i delovi jedinica Glavnog štaba NOV i PO Vojvodine i 7. vojvođanske brigade. Istog dana, održana je sednica prvog narodnooslobodilačkog odbora, gde je obavlјena procedura oko njegovog konstituisanja i data su uputstva za preuzimanje vlasti.

- Imajući u vidu značaj ovog datuma – Dana oslobođenja, veliko stradanje Novog Sada – Grada heroja, odnosno njegovog stanovništva u Drugom svetskom ratu, kao i činjenicu da se antifašističke vrednosti nalaze u samim temelјima kulture života u našem gradu, predlažemo Komisiji da podrži ovu inicijativu od značaja za kulturu sećanja Novog Sada i usvoji ovakav predlog, verujemo na zadovolјstvo svih naših sugrađanki i sugrađana - navodi se u obrazloženju inicijative. 

Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook