LSV: DS i SzS da konačno otvoreno kažu šta misle o Vojvodini

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Četvrtak, 21. 03. 2019. | Komentara: 0

LSV: DS i SzS da konačno otvoreno kažu šta misle o Vojvodini

Novi Sad, 21. mart 2019 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Demokratsku stranku i Savez za (veliku) Srbiju da konačno i bez okolišenja kažu kako vide rešenje problema ubrzanog propadanja Vojvodine, kršenje Ustava Srbije kroz poništavanje ionako fasadne autonomije naše pokrajine, te da prestanu da kriju taj stav kao zmija noge, izgovarajući se bojkotom rada parlamenta.

LSV

Sada smo već uvereni da je odluka samozvane jedine opozicije u Srbiji da ne učestvuje u raspravi o Rezoluciji o Vojvodini i o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine zapravo izbegavanje da se iznese jasan stav o Vojvodini. Iskreno, nismo iznenađeni time, jer smo nebrojeno puta imali priliku da se uverimo da je reč o izrazito centralističkim i nacionalističkim strankama.

Treba li da podsećamo javnost da su upravo DS i njeni derivati koji su sada okupljeni u Savezu za (veliku) Srbiju i koje nije sramota da budu u društvu proljotićevskih pokreta i stranaka koje organizuju vojne obuke za decu, doneli ovaj i ovakav Ustav Srbije, koji je generator svakovrsne društvene i političke krize u Srbiji? Treba li da podsećamo da su taj i takav - nakaradan - Ustav doneli pod izgovorom “svesrpske sabornosti”, a u društvu sa radikalima koji su se u međuvremenu upravo uz pomoć DS-a i njegovih derivata preobratili u “naprednjake”, u društvu sa Dačićevim SPS-om, sa kojim su potpisali nekakvu “Deklaraciju o pomirenju” i tako izjednačili zločince i žrtve Miloševićevog zlikovačkog režima, u društvu sa referendumskikm lopovom Vojislavom Koštunicom, u društvu sa profiterskim političkim partijama šifrovanog imena, poput zaboravljenog G17 plus…

Treba li da podsećamo da je LSV, uz LDP i retke nevladine organizacije, bila za bojkot tog i takvog sramnog Ustava koji je Vojvodinu sveo na nekakve finansijske razlomke, kojima se tadašnji pokrajinski premijer, a sadašnji veliki tviter borac za principe Bojan Pajtić onoliko dičio? Treba li da podsećamo da je generalni sekretar LSV-a Bojan Kostreš, tada kao predsednik Skupštine Vojvodine, bio jedini predstavnik neke državne institucije, otvoreno pozvao građane na bojkot ustavnog referenduma? Treba li da vas podsećamo da je taj i takav referendum u Vojvodini, uprkos svim pritiscima, nameštanjima i falsifikovanjima – ubedljivo i veličanstveno propao?  

Nećemo dozvoliti da nam slovo drže osobe koje, bez dozvole centrale, nisu u stanju da u javnosti izuste bilo šta smisleno. LSV nije i nikada i neće biti politička partija koja prima naloge iz Beograda. Mi smo iz Vojvodine, nama je Novi Sad glavni grad i s ponosom to ističemo. Nismo mi ukinuli vojvođansku autonomiju ustavnim pučem u jogurt revoluciji 1988. godine, niti smo mi taj ustavni puč legalizovali Ustavom iz 2006. godine, koji je po Vojvodinu gori čak i od Miloševićevog Ustava iz 1990. godine.
Zašto principijelna i pravedna Demokratska stranka i njeni sadašnji derivati od 2008. do 2012. godine, kada su bili na vlasti i u Pokrajini i u Republici, nije usvojila Zakon o finansiranju AP Vojvodine? Da vas podsetimo: tada ste kontrolisali sve poluge vlasti. Niste to uradili jer je u DS-u i tada i sada vladao beogradski centralizam, koji mrzi Vojvodinu i njenu autonomiju. 
Upravo taj i takav, podanički odnos rezultovao je nastavkom propadanja Vojvodine, do te mere da je naša Pokrajina, koja je u Jugoslaviji bila uz bok Sloveniji po razvijenosti, danas spala na prosjački štap.

DS i Savez za (veliku) Srbiju prošle subote upali su u RTS da traže pet minuta programa za svoje političke poruke. U Skupštini Srbije su juče imali na raspolaganju ceo dan da u direktnom prenosu kažu građanima Vojvodine kako misle da im pomognu, kako misle da zaustave iseljavanje iz Vojvodine, kako misle da obeštete Vojvodinu zbog toga što su, dok su bili na vlasti, u bescenje prodali njene resurse, pa i onaj najvažniji među njima: vojvođanski Naftagas.

Žao nam je što poslanici DS nisu ni danas u skupštinskoj sali i ne bore se za interese građanki i građana Vojvodine. Očito je njima uvek bitnje da slušaju nekog drugog. Danas su to stavovi Boška Obradovića o presudi Radovanu Karadžiću. Demokratama je važnija Obradovićeva poruka koja glasi: "Ne priznajem antisrpski Haški sud niti njegove presude", nego borba za interese Vojvodine.

Svako bira svoj put.

Put LSV-a se 29 godina ne menja, naš put je borba za autonomnu Vojvodinu, u modernoj i složeno uređenoj demokratskoj Srbiji. Posle inicijative u Skupštini Srbije, nastavićemo našu borbu i na međunarodnom planu u najskorije vreme. DS i Savez za (veliku) Srbiju, kao i režim Aleksandra Vučića o tome će biti informisani na vreme.

Bojan Kostreš
Generalni sekretar
Lige socijaldemokrata Vojvodine

 
Iz medija | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Crnoj Gori vratiti imovinu otetu 1918. godine

Činjenica je da je poslije 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve postala imovina SPC. Upravo iz tog razloga, ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi istorijska nepravda", kaže u razgovoru za Dnevne novine Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 17. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV zatražio da se novi most zove Most 23. oktobra

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine podneo je inicijativu,  povodom 75 godina od oslobođenja, da se novi železničko-drumski most u Novom Sadu nazove Most 23. oktobra. Inicijativa da se novi most nazove po Danu oslobođenja Novog Sada podneta je Komisiji za nazive delova naselјenih mesta i javnih službi Skupštine grada.
Iz medija | Nedelja, 16. 06. 2019. | Komentara: 0

Intervju Milivoj Bešlin: Istorijsku istinu ne bi trebalo da utvrđuje sud

"Svedočim pred Višim sudom u Valjevu. Tužiteljka se žalila na rešenje o rehabilitaciji. Sudija je korektan i profesionalan. Iako me satima ispituje, često i na okolnosti koje nisu relevantne ili se meni tako čini, trudi se da pokaže širinu. Advokat predlagača Kalabićeve rehabilitacije u jednom trenutku me pita mislim li zaista da su svedoci 1945. pred Državnom komisijom mogli da se sećaju šta se dogodilo dve ili tri godine ranije", počinje priču o svom svedočenju u procesu za rehabilitaciju Nikole Kalabića istoričar Milivoj Bešlin.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook