LSV: Seoske sredine zapostavljene i marginalizovane

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 17. 05. 2022. | Komentara: 0

LSV: Seoske sredine zapostavljene i marginalizovane

Novi Sad, 17. maj 2022 - Juče smo sa sajta Gradske uprave Zrenjanina mogli da se obavestimo o utiscima posete gradskih čelnika Perlezu. Svakako je dobro što se posete tako visoke gradske delegacije seoskim sredinama ponekad dogode i nadamo se da će u narednom periodu biti češće i redovne. Međutim, ono što nije dobro, a što se iz samog izveštaja moglo jasno zaključiti, suštinski je, uglavnom, pogrešno viđenje seoske problematike iz čega, logično, proizilaze i pogrešni zaključci.

LSV

Naravno da je pozitivna svaka investicija u sela i naravno da je spisak planiranog i urađenog u Perlezu za pohvalu, ali ništa od toga nije sistemski i ravnomeran odnos prema zrenjaninskim selima od strane Gradske uprave, nego tek sporadično iskakanje iz dugogodišnjeg šablona potpune marginalizacije i zapostavljanja naših sela. Dokaz tome je veliki broj neuralgičnih tačaka, kad su zrenjaninska sela u pitanju, što gradski čelnici svakako znaju ali prećutkuju, kao i činjenica da su većina od naša 22 naseljena mesta, u bukvalnom smislu, crne rupe. Sredine, koje sa bilo kog aspekta savremenog života gledano, na ovakav način bavljenja njima nemaju šansu da opstanu.

Seoske finansije su potpuno centralizovane i odsečene od onih koji ih generišu,  saobraćajna i komunalna infrastruktura retko održavana, a još ređe obnavljana, javni prevoz katastrofalan, pa kada se sagleda odnos prema te tri ključne stvari za opstanak i razvoj sela, sve dalje je samo prazna forma, dobitak za retke srećnike i predstava za neupućene. Takav pristup nije karakterističan samo u zrenjaninskoj opštini, već u celoj državi, ali je u Zrenjaninu dobio najgoru moguću formu.   

Liga socijaldemokrata Vojvodine decenijama skreće pažnju na ovaj problem i nudi rešenja, koja su vrlo jednostavna i efikasna, ali nijedna vlast do sada, bilo gradska ili republička, nije bila spremna da ih primeni.

Možda, najbolje od svega, taj pogrešan pristup pokazuje poslednja rečenica u pomenutom putopisu iz Perleza, gde gradonačelnik kaže da će Grad Zrenjanin pomoći i podržati sve aktivnosti i investicije koje predlože meštani, a budu prepoznate kao značajne za razvoj sela!? E, upravo dok takve stvari budu „prepoznavali“ oni koji u selu ne žive ili su iz sela pobegli, umesto onih kojima to život znači, tako će banatskim, vojvođanskim i srpskim selima i biti.   

Aleksandar Rudić
Član Glavnog odbora 
Lige socijaldemokrata Vojvodine  



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook