MACURA: VLADA SRBIJE DA REVIDIRA PREDLOŽENE EKONOMSKE MERE

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 08. 04. 2020. | Komentara: 0

MACURA: VLADA SRBIJE DA REVIDIRA PREDLOŽENE EKONOMSKE MERE

Beograd, 8. april 2020 - Vladine mere za pomoć privredi koja trpi posledice pandemije korona virusa još uvek nisu usvojene i nije počela njihova primena, iako su najavljene krajem marta a srpskoj privredi je što hitnija pomoć nužna. Kako je najavljeno, mere bi trebalo da budu usvojene do 10. aprila.

LSV

Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije, stranke koja je članica političkog saveza Ujedinjene demokratske Srbije, a koji pored SMS-a čine i Srbija 21, Vojvodjanski front predvodjen LSV i Gradjanski demokratski forum, prokomentarisala je 
predložene mere:

“Iskreno se nadam da će ministar finansija razumeti potrebe realnog sektora i revidirati predložene mere pre nego što ih Vlada, odnosno Skupština usvoje. Nadam se i da će buduću Vladu ovo iskustvo motivisati da se sprovedu hrabrije reforme jednom kada nam pandemija 
bude samo ružna uspomena.“

Što se tiče mera koje su pre desetak dana najavljene, ministar je najavio je da će se iz budžeta izdvojiti čak 608 milijardi dinara kao podršku privredi. Medjutim, postavlja se pitanje koliko pojedine mere zaista imaju smisla i da li u suštini predstavljaju rasipanje novca svih gradjana ove države akumuliranog u budžetu. Jedna od mera koja je prema mom mišljenju sporna jeste linearna podrška svim punoletnim gradjanima u vrednosti od 100 evra. Videćemo koji će model na kraju biti izabran, ali nije racionalno ni fer da ta podela bude linearna, bez pravljenja razlike. Naime, postoje gradjani kojima ova podrška nije potrebna i koji se čak i javno od te podrške ogradjuju, a sa druge strane postoje oni gradjani koji su bili bez primanja pre pandemije, koji su zbog pandemije ostali bez posla i primanja ili pripadaju nekoj od ugroženih kategorija. Za njih je ova pomoć premala i nedovoljna. Takvu raspodelu sredstava iz budžeta možemo posmatrati i kao deo predizborne kampanje u kojoj je  “vrednost glas” na istorijskom maksimumu i praktično predstavlja rasipanje novca svih gradjana.”  

Komentarišući ostale mere, ona je dodala:

“Srbija neminovno mora da menja poresku politiku i to mnogo, mnogo hrabrije nego što je to do sad činila. Mi spadamo u države sa najvišim poreskim stopama u Evropi i veoma visokim nametima. Ako znate da je prosečno opterećenje na zarade ukupno oko 62% onda je jasno zbog čega su privrednici oštro reagovali na podršku države kojom se u periodu od tri meseca radnicima isplaćuje samo zarada u visini minimalca bez pokrivanja onog dela obaveza koji odlaze u budžet. Odlaganje nije dovoljno zbog proste činjenice da je privreda stala, a u takvim okolnostima je i odlaganje samo po sebi teret. Sektor mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetničkih radnji jesu kičma naše privrede. Ovaj sektor broji jako veliki broj zaposlenih, pa gotovo u rangu javnog sektora, i s tim u vezi ovi ljudi sa pravom očekuju snažniju podršku države. Ako podrška ostane na ovom nivou plašim se da to neće biti dovoljan motiv koji može da zaustavi zatvaranje firmi ili otpuštanje radnika na šta apeluje i ministar za rad izmedju ostalih.”


UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook