Marton na sednici Igmanske inicijative

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Sreda, 19. 10. 2011. | Komentara: 0

Marton na sednici Igmanske inicijative

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, prisustvovao je 22. sednici Igmanske inicijative, nedavno održanoj u Beogradu, na kojoj su predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore, Boris Tadić, Ivo Josipović i Filip Vujanović, kao i predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić,

Marton

potpisali izjavu o zajedničkoj saradnji za evropsku budućnost regije uz uverenje da je perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU) garant mira i posrednik boljih odnosa među građanima i zemljama Balkana. Potpisivanju je prisustvovao i Štefan File, komesar za proširenje EU. Aleksandar Marton kaže da je zadovoljan prisustvom na ovom značajnom sastanku, koji je okupio i najznačajnije nevladine organizacije i civilni sektor sa područja bivše Jugoslavije.

- Sa skupa su poslate poruke mira, a sam komesar File je istakao da sve države imaju jasno definisan cilj, a to je ulazak u Evropsku uniju. Ocenjeno je da Srbiju dele mali koraci od datuma pregovora i dogovoreno je da će svi raditi u cilju dobrosusedskih odnosa, što pre svega znači lakše putovanje, lakšu privrednu i ekonomsku saradnju - rekao je Marton. Kako kaže, zajednička izjava koju su predstavnici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH potpisali komentarisana je po sličnosti sa skandinavskim modelom saradnje, koji su pre 40 godine uspostavile Švedska, Norveška, Danska i Finska, a koja, između ostalog, podrazumeva i formiranje međuparlamentarnih oblika saradnje među zemljama potpisnicama.

- Zajednička izjava, koju su potpisali predstavnici četiri zemlje, pretpostavlja čvrsto opredeljenje za rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i pregovorima u duhu dobrosusedstva i na osnovama međunarodnog prava i potvrđuje odlučnost da svaka od zemalja u međusobnim odnosima deluje tako da drugoj pomogne da se ispune svi potrebni uslovi za punopravno pristupanje Unij - kaže Marton. On navodi i da se u izjavi navodi da su načela solidarnosti i uzajamne potpore temelj na kojem države potpisnice žele da grade zajedničku evropsku budućnost, i složne su da se započeti proces međusobnog pomirenja mora nastaviti.

(BILSV, 19.10.2011.)Omladina LSV | Subota, 20. 07. 2019. | Komentara: 0

Begović: Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom

Sve više su prisutni nacionalistički diskurs i fašistički ispadi. Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom. Upravo smo reagovali da ne bismo dolazili u ovakve situacije - izjavila je Bojana Begović, predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ona je za Radio Slobodna Evropa komentarisala kako je slučaj iz Niša kada 21. juna na ulici nožem izboden dvadesetčetvorogodišnji student Elektronskog fakulteta, jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem, bila kap koja je prelila čašu.
Saopštenja | Petak, 19. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Zašto država ne plaća kamate za kašnjenje isplata poljoprivrednicima, a poljoprivrednici plaćaju zbog greške države i o izmenama lošeg Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Zašto je 13 meseci bilo potrebno Upravi za agrarna plaćanja da obradi zahteve poljoprivrednika kojima se refundiraju troškovi prilikom kupovine poljoprivredne mehanizacije, sa državnog konkursa, i još sedam meseci da pošalju rešenja o isplati novca? - pitala je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije, premijerku Anu Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga. Ona je naglasila, da ceo taj postupak traje 20 meseci i u tom periodu poljoprivrednici moraju da izmiruju obaveze, među kojima su i kamate na tu kupovinu, iako je za nabavku novac država obezbedila.
Saopštenja | Četvrtak, 18. 07. 2019. | Komentara: 0

LSV u Beloj Crkvi pristupila odbornica i celo članstvo Slobodne inicijative

Odbornica belocrkvanske Slobodne inicijative Dijana Ninić Milenković i kompletno članstvo ove organizacije juče je potpisalo pristupnicu Lige socijaldemokrata Vojvodine, saopštila je pokrajinska poslanica Sandra Ristić dodajući da je time odbornička grupa LSV u lokalnom parlamentu dobila još jednu odbornicu.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook