Marton na sednici Igmanske inicijative

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Sreda, 19. 10. 2011. | Komentara: 0

Marton na sednici Igmanske inicijative

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, prisustvovao je 22. sednici Igmanske inicijative, nedavno održanoj u Beogradu, na kojoj su predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore, Boris Tadić, Ivo Josipović i Filip Vujanović, kao i predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić,

Marton

potpisali izjavu o zajedničkoj saradnji za evropsku budućnost regije uz uverenje da je perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU) garant mira i posrednik boljih odnosa među građanima i zemljama Balkana. Potpisivanju je prisustvovao i Štefan File, komesar za proširenje EU. Aleksandar Marton kaže da je zadovoljan prisustvom na ovom značajnom sastanku, koji je okupio i najznačajnije nevladine organizacije i civilni sektor sa područja bivše Jugoslavije.

- Sa skupa su poslate poruke mira, a sam komesar File je istakao da sve države imaju jasno definisan cilj, a to je ulazak u Evropsku uniju. Ocenjeno je da Srbiju dele mali koraci od datuma pregovora i dogovoreno je da će svi raditi u cilju dobrosusedskih odnosa, što pre svega znači lakše putovanje, lakšu privrednu i ekonomsku saradnju - rekao je Marton. Kako kaže, zajednička izjava koju su predstavnici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH potpisali komentarisana je po sličnosti sa skandinavskim modelom saradnje, koji su pre 40 godine uspostavile Švedska, Norveška, Danska i Finska, a koja, između ostalog, podrazumeva i formiranje međuparlamentarnih oblika saradnje među zemljama potpisnicama.

- Zajednička izjava, koju su potpisali predstavnici četiri zemlje, pretpostavlja čvrsto opredeljenje za rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i pregovorima u duhu dobrosusedstva i na osnovama međunarodnog prava i potvrđuje odlučnost da svaka od zemalja u međusobnim odnosima deluje tako da drugoj pomogne da se ispune svi potrebni uslovi za punopravno pristupanje Unij - kaže Marton. On navodi i da se u izjavi navodi da su načela solidarnosti i uzajamne potpore temelj na kojem države potpisnice žele da grade zajedničku evropsku budućnost, i složne su da se započeti proces međusobnog pomirenja mora nastaviti.

(BILSV, 19.10.2011.)Saopštenja | Nedelja, 17. 11. 2019. | Komentara: 0

Da li je najveći budžet Beograda najava još veće pomoći Vlade Srbije prestonici?

Liga socijaldemokrata Vojvodine nije iznenađena najavama rekordnog iznosa budžeta grada Beograda za 2020. godinu, koji je pre nekoliko dana usvojilo Gradsko veće i uputilo Skupštini glavnog grada na usvajanje.
Saopštenja | Subota, 16. 11. 2019. | Komentara: 0

Tolerancija nije ratni zločinac u Skupštini, niti ekstremni desničar u salama lokalnih samouprava

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je tolerancija reč koje naše društvo ne sme da se seti samo 16. novembra, kada čitav svet obeležava Međunarodni dan tolerancije. Predstavnici vlasti se često hvale da je postignut kvalitetan zakonski okvir u borbi protiv diskriminacije. Nažalost, problem je implementacije donetih zakona u praksi. 
Izjave | Petak, 15. 11. 2019. | Komentara: 0

Pretnje bojkotom izbora su loš put za rešavanje problema

Pred današnji nastavak međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropske unije, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton potvrdio je da će LSV učestvovati u razgovorima i istakao da opozicija mora snažnije da nametne realen predloge za poboljšanje izbornih uslova.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook