Marton na sednici Igmanske inicijative

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 19. 10. 2011. | Komentara: 0

Marton na sednici Igmanske inicijative

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, prisustvovao je 22. sednici Igmanske inicijative, nedavno održanoj u Beogradu, na kojoj su predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore, Boris Tadić, Ivo Josipović i Filip Vujanović, kao i predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić,

Marton

potpisali izjavu o zajedničkoj saradnji za evropsku budućnost regije uz uverenje da je perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU) garant mira i posrednik boljih odnosa među građanima i zemljama Balkana. Potpisivanju je prisustvovao i Štefan File, komesar za proširenje EU. Aleksandar Marton kaže da je zadovoljan prisustvom na ovom značajnom sastanku, koji je okupio i najznačajnije nevladine organizacije i civilni sektor sa područja bivše Jugoslavije.

- Sa skupa su poslate poruke mira, a sam komesar File je istakao da sve države imaju jasno definisan cilj, a to je ulazak u Evropsku uniju. Ocenjeno je da Srbiju dele mali koraci od datuma pregovora i dogovoreno je da će svi raditi u cilju dobrosusedskih odnosa, što pre svega znači lakše putovanje, lakšu privrednu i ekonomsku saradnju - rekao je Marton. Kako kaže, zajednička izjava koju su predstavnici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i BiH potpisali komentarisana je po sličnosti sa skandinavskim modelom saradnje, koji su pre 40 godine uspostavile Švedska, Norveška, Danska i Finska, a koja, između ostalog, podrazumeva i formiranje međuparlamentarnih oblika saradnje među zemljama potpisnicama.

- Zajednička izjava, koju su potpisali predstavnici četiri zemlje, pretpostavlja čvrsto opredeljenje za rešavanje otvorenih pitanja dijalogom i pregovorima u duhu dobrosusedstva i na osnovama međunarodnog prava i potvrđuje odlučnost da svaka od zemalja u međusobnim odnosima deluje tako da drugoj pomogne da se ispune svi potrebni uslovi za punopravno pristupanje Unij - kaže Marton. On navodi i da se u izjavi navodi da su načela solidarnosti i uzajamne potpore temelj na kojem države potpisnice žele da grade zajedničku evropsku budućnost, i složne su da se započeti proces međusobnog pomirenja mora nastaviti.

(BILSV, 19.10.2011.)



Saopštenja | Nedelja, 10. 03. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržali inicijativu ProGlasa za slobodne i poštene izbore

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI podržavaju dokument „Dogovor za slobodne i poštene izbore“, koji je inicirala grupa nestranačkih javnih ličnosti okupljenih u inicijativi ProGlas.
Saopštenja | Subota, 09. 03. 2024. | Komentara: 0

Šapić krši Zakon o zabrani diskriminacije. Mora biti kažnjen zbog toga!

Izjava Aleksandra Šapića, donedavnog gradonačelnika Beograda i kandidata Srpske napredne stranke za istu funkciju na predstojećim izborima, da „Beogradu treba srpski gradonačelnik, srpska vlast i da je Beograd srpski grad“ klasičan je primer kršenja Zakona o zabrani diskriminacije.
Odbori LSV | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Gradska uprava Zrenjanina, na čelu sa načelnikom Nenadom Domjeskovim, opet krši zakon

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Zrenjanin podneo je danas Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti žalbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina, jer pomenuti organ, čiji je načelnik Nenad Domjeskov, nije odgovorio na pitanje upućeno još 22. januara 2024. godine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook