Marton: Mizerno male kazne za neonaciste signal da se fašizam u Srbiji isplati

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 30. 10. 2018. | Komentara: 0

Marton: Mizerno male kazne za neonaciste signal da se fašizam u Srbiji isplati

NOVI SAD - Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je danas da su „mizerno male“ kazne koje je Viši sud u Novom Sadu prvostepeno izrekao neonacistima još jedna poruka desnim i ekstremistima i deklarisanim fašistima da se u Srbiji isplati sve što oni rade. 

LSV

Marton je agenciji Beta rekao da je „tragično“ što je presuda izrečena više od 11 godina nakon što se incident dogodio i podsetio da je ovo tek prvostepena presuda, što znači da taj slučaj još uvek nije zaključen. 

- Podsećam, u pitanju je događaj u kojem su antifašistima bile razbijene glave i gde su im neonacisti najstrašnije pretili. To su katastrofalne poruke mladim ljudima u Srbiji - kazao je Marton. 

On je ocenio da će ova presuda dovesti do daljeg jačanja desnih ekstremista u Srbiji i podsetio da je nedavno ekstremistička Srpska desnica u centru Novog Sada nekažnjeno pozivala na „linč“ LSV-a i Nezavisnog društva novinara Vojvodine. 

- Nisam primetio reakciju vlasti i nekih opozicionih partija - rekao je Marton. 

On je dodao da je narastajući desni ekstremizam ozbiljna pretnja ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi, ali se, za razliku od Srbije, ozbiljne države ozbiljno suprotstavljaju toj opasnosti. 

- U Srbiji toga nema. Sama poruka da postupci protiv deklarisanih fašista traju ovoliko dugo predstavlja znak ohrabrenja upućen ekstremističkim pojedincima i grupama. Imamo Ustav i zakone, ali je očito da se ne primenjuju - rekao je Marton.

(BILSV, 30.10.2018)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook